Bumbac în proiecte de croitorie – 8 lucruri pe care e bine să le cunoști

Bumbac în proiecte de croitorie – 8 lucruri pe care e bine să le cunoști

Te gândești să începi un nou proiect de cusut? Probabil că știi că fiecare țesătură vine cu particularitățile sale și necesită ace și ațe diferite. Bumbacul este cel mai des întâlnit material, cu propriul său farmec și particularități. În industria confecțiilor, peste 50% din haine sunt fabricate din fibre de bumbac. Așadar, un croitor nu poate fugi de acest material. 

Bluze, rochii, fuste, jachete, pantaloni, șaluri – denumește orice îmbrăcăminte și noi îți spunem că sigur o poți face din bumbac. Când lucrezi cu cea mai bună țesătură, jumătate din muncă este deja făcută. Tăiatul, croitul și cusutul sunt mult mai ușor de făcut, iar rezultatele pe măsură. Există mai mult de 90 de tipuri de țesături de bumbac disponibile astăzi pentru a face haine și diverse decorațiuni textile

Iată 8 lucruri pe care e bine să le cunoști despre bumbac pe care intenționezi să-l coși la mașina de cusut:

  1. Cumpără bumbac de calitate

Bumbacul poate fi țesut sau tricotat. Cele două tipuri comune de țesături în țesăturile de bumbac sunt țesătură simplă și țesătură twill. Cele mai importante lucruri de reținut atunci când cumperi bumbac sunt numărul de fire și greutatea țesăturii. De obicei, atunci când este marcat un număr mare de fire, arată că materialul este de înaltă calitate, este dens și moale.

Pentru a verifica dacă bumbacul pe care vrei să-l folosești în proiecte de croitorie este calitativ, verifică dacă are amidon. Pur și simplu răzuiește cu unghia peste bumbac sau vezi dacă materialul are o țesătură subțire, dar pare rigidă. Dacă există un reziduu de pudră, aceasta se va duce cu prima spălare, lăsând materialul moale și fără viață. Bumbacul cel mai ieftin are o cantitate mare de amidon adăugată. La prima vedere, bumbacul amidonat poate arăta foarte bine, dar odată ce este spălat, este lipsit de textură.

Pentru bumbacul imprimat în culori puternice, o problemă este decolorarea. Pentru a verifica dacă este un bumbac calitativ, freacă bumbacul cu o cârpă umedă albă și vezi dacă culoarea se desprinde.

  1. Pregătește bumbacul pentru cusut

Țesătura de bumbac este de obicei finisată cu mult amidon ceea ce îi va modifica dimensiunea. Înainte de a te apuca de lucru, cel mai bine este să o clătești în apă caldă. Altfel, există riscul ca după ce o coși și o speli, haina să se micșoreze. De asemenea, pentru a-ți ușura procesul de tăiere și cusut, îndepărtează toate cutele cu fierul de călcat.

  1. Folosește acele de cusut potrivite

Ace universale în mărimile 80/12 pot fi folosite pentru țesături de bumbac cu greutate medie, iar 70/10 sunt cele mai bune pentru a coase țesături subțiri de bumbac. Pentru țesături de bumbac cu greutate mai mare, cum este denimul de exemplu, folosește ace de 90/14 sau 100/16. Acul 120/20 este folosit pentru țesături de bumbac foarte grele. Pentru tricotajele din bumbac, foarte util este un ac cu vârf sferic pentru un control mai bun.

  1. Utilizează ațe de poliester pentru bumbacul elastic

Teoretic, toate tipurile de ață – bumbac, bumbac cu poliester, poliester sau chiar fir de mătase – pot fi folosite pentru a coase țesături de bumbac. Pentru un tip de bumbac care nu se întinde, o ață din bumbac 100% este de obicei recomandată. Dacă materialul din bumbac are lycra sau dacă este un tricot din bumbac, este indicat să folosești ațe de poliester sau de bumbac în combinație cu poliester.

  1. Adaptează pasul de cusătură în funcție de tipul bumbacului 

Poți coase bumbac cu cusături drepte obișnuite – setează lungimea cusăturii la 2,0 sau 2,5. Lungimea de 2.5 este bună pentru țesături cu greutate medie, dar pentru un bumbac mai fin, folosește un pas mai scurt, cum ar fi 1.5 sau 2. Pentru bumbacul tăiat pe bias (care se întinde) utilizați o cusătură scurtă în zig-zag, pentru a suporta întinderea sa.

Țesătura de bumbac se destramă de obicei, așa că finisarea marginilor țesăturii tăiate este absolut necesară pentru un finisaj îngrijit în interiorul îmbrăcămintei. Cel mai simplu mod este, desigur, să folosești foarfece în zig zag.

Dar, finisarea marginilor cu o cusătură în zig zag sau surfilarea lor este de dorit pentru un rezultat deosebit. Pentru țesături din bumbac transparent sau aproape transparent, utilizați o cusătură franțuzească în interior, astfel încât marginile cusăturii să fie bine închise. 

  1. Calcă bumbacul înainte de a-l coase

Presarea bumbacului este un element foarte important în obținerea unor cusături drepte. De obicei, se poate apăsa cu degetele, dar dacă vei folosi un fier de călcat cel puțin la tivuri și pe linia de cusătură va fi cu siguranță un mare plus. 

Un dezavantaj pe care oricine îl poate observa în articolele de îmbrăcăminte din bumbac este că se șifonează – în special bumbacul subțire și de greutate medie. Dacă în țesătura ta de bumbac există fibre de lycra (elastan/spandex sunt alte denumiri pentru lycra) sau dacă țesătura pe care o ai este întinsă (fără a fi tricot), evită fierul de călcat cu abur.

  1. Folosește broderie pe bumbac

Bumbacul arată extrem de bine când este brodat. Dar, primul lucru pe care trebuie să-l faci obligatoriu este să speli materialul, deoarece dacă materialul se strânge după spălare, broderia se va deforma. Utilizează o inserție de broderie adecvată, mai ales dacă materialul este subțire sau are adăugat lycra. Pe articole de îmbrăcăminte, locurile obișnuite în care este plasată broderia sunt tivurile, buzunarele, gulerele și zonele manșetelor. 

  1. Depozitează și întreține adecvat bumbacul

Articolele din bumbac nu necesită de obicei o întreținere specială. Ele pot fi spălate și uscate într-o mașină de spălat/uscător, cu excepția cazului în care există un element decorativ (paiete, pene, pietre etc) sau o broderie care nu permite acest lucru.

Dacă se adaugă lycra în țesătura de bumbac, va trebui să evitați căldura din uscător. Călcarea acestor țesături necesită, de asemenea, mai multă îngrijire și o setare mai rece a fierului de călcat.

Reținerea culorii bumbacului imprimat este de obicei bună, dar unele tipuri de bumbac se decolorează. Pentru păstrarea culorii, există câteva multe trucuri precum prespălarea în apă amestecată cu sare sau reducerea temperaturii apei. De asemenea, evită uscarea hainelor din bumbac în lumina soarelui pentru o perioadă lungă de timp – acest lucru va preveni decolorarea. 

Amintește-ți că bumbacul trebuie să fie complet uscat când depozitezi hainele în dulap, mai ales dacă a fost amidonat – mirosul de bumbac mucegăit este extrem de neplăcut. 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *