Prima mașină de cusut. Cum trebuie să procedezi când coși pentru prima dată

Prima mașină de cusut. Cum trebuie să procedezi când coși pentru prima dată

Ce ar trebui să știu când încep să cos pentru prima dată la mașină? De-a lungul timpului, am primit această întrebare de foarte multe ori de la persoane care nu au o meserie în domeniu, care nu aveau studii de specialitate sau experiență în croitorie, ci pur și simplu erau dornice să învețe să coasă la mașina de cusut din pasiune pură. Pentru că suntem convinși că vom mai auzi această întrebare, ne-am gândit să povestim și aici pe blog exact lucrurile de început pe care e bine să le știi atunci când pui prima dată mâna pe o mașină de cusut.

Înainte de a începe să coși pentru prima dată, prespununând că ai deja o mașină de cusut, este important într-adevăr să cunoști anumite aspecte și să urmezi câțiva pași pentru ca tot procesul să decurgă lin și ușor. Pentru că de-a lungul timpului am mai scris despre Cum aleg prima mașină de cusut? Ghidul începătorului în croitorie sau despre Începător în croitorie: Reguli și măsuri de siguranță când coși la mașină, de această dată vrem să-ți spunem cum trebuie procedat exact, când începi să coși pentru prima dată.

Așadar, iată cum ar trebui să procedezi când pentru prima dată se află în fața ta o mașină de cusut și îți dorești să faci primii pași în croitorie:

  1. Citește manualul de instrucțiuni

În primul rând, setările unei mașini de cusut variază de la model la model, dar principiul de bază este în general același. Însă, cel mai bine când ești la început în croitorie este să optezi pentru o mașină de cusut nouă, complet echipată, care are bineînțeles un manual de utilizare. Îți recomandăm să citești instrucțiunile de folosire, mai ales dacă vorbim de instrucțiuni specifice.

Cu toate acestea, chiar dacă ai sau nu manualul de utilizare, nu este deloc complicat să începi să coși. Trebuie doar să pornești mașina de cusut, să privești cu atenție fiecare componentă pentru a te familiariza cu piesele, apoi să atașezi bobina de ață. În general, fiecare mașină de cusut casnică are deja instalat un ac de cusut 75/11 cu care poți începe primele teste.

  1. Introdu bobina / suveica

Procedura de introducere a suveicii depinde de asemenea de modelul mașinii tale de cusut (poziția suveicii poate fi sub placa gradată de coasere sau sub masa de cusut), dar în general indiferent de model, începe procedura prin a ridica acul în cea mai înaltă poziție prin rotirea roții manuale în direcția inversă, spre tine. Odată desfăcut capacul, scoate suveica ținând-o de zăvor. Pentru a pune ață pe bobină folosește-te de opțiunea de bobinare a mașinii de cusut. Vei observa pe partea superioară a mașinii de cusut o tijă lungă unde se pune papiota cu ață și o tijă scurtă (bobinatorul) care se poate deplasa stânga-dreapta pe care vei pune bobina care va intra în suveică.

Când introduci suveica, poziționează cornul în adâncitura căii de rulare a cârligului pentru a intra la fix. Încărcarea bobinei se poate face automat sau apăsând pe pedală. Odată încărcată bobina, plaseaz-o în suveică. Asigură-te că firul se desfășoară în direcția săgeții. Trageți firul în fanta suveicii. Trage firul pe sub arcul de tensionare și prin orificiul de ieșire și desfășoară aproximativ 10 cm de fir de pe bobină.

  1. Introdu ața în ac corect

Una dintre problemele începătorilor în croitorie, care pun pentru prima dată mână pe o mașină de cusut, este atașarea bobinei cu ață și introducerea aței în ac. Chiar dacă se uită pe manualul de instrucțiuni, mulți întâmpină dificultăți. Procedura nu este deloc complicată, însă trebuie efectuată corect pentru că altfel cusătura va arăta ciudat sau materialul se va prinde.

Așadar, după ce ai fixat papiota în partea de sus a mașinii de cusut, pe tija din plastic, urmează pașii exact în ordinea în care sunt prezentați pe mașina ta (vei vedea o linie punctată care îți arată cum să introduci firul de ață). Există mașini de cusut care au sistem automat de introducere a firului de ață în ac, dar dacă ai un model mai vechi, atunci introdu tu ața în acul de cusut. Ața de jos trebuie tot timpul trecută prin “piciorusul” metalic și să vină înspre tine. Dacă simți o ușoară tensiune când tragi de ea, înseamnă că ai procedat corect.

  1. Verifică tensiunea cusăturii

Înainte de a începe să coși pentru prima dată, asigură-te că ai verificat tensiunea cusăturii. Unul dintre principalele criterii pentru obținerea unei cusături drepte și frumoase atunci când coși este tensiunea corectă a firului în mașina de cusut. Reglarea tensiunii mașinii de cusut este controlată de dispozitive care controlează separat firul acului și firul bobinei, punând diferite tensiuni (sau rezistență) pe firele pe care le controlează pentru a forma o cusătură puternică și echilibrată. Vei găsi setarea cusăturii verificând butonul cu numere sau afișajul digital pe mașina de cusut. Rotește butonul sau selectează o tensiune în funcție de materialul cu care coși.

Tensiunea firului se reglează în funcție de materialele de cusut, de straturile de materiale și de metoda de coasere. Pentru o cusătură în zigzag ideală, firul de pe bobină nu trebuie să fie vizibil pe fața (deasupra) materialului, iar firul de pe ac trebuie să fie doar puțin vizibil pe dosul (dedesubtul) materialului. Atunci când firul din bobină (firul inferior) este vizibil pe fața (deasupra) materialului, redu tensiunea firului din ac trecând discul la un număr mai mic. Atunci când firul din ac (firul superior) este vizibil pe dosul (dedesubtul) materialului, mărește tensiunea firului din ac trecând discul la un număr superior.

  1. Conectează pedala și pune materialul sub ac

Când conectezi pedala prima oară, ai grijă ca mașina de cusut să fie oprită, pentru a nu o porni accidental. În funcție de câtă presiune aplici pe pedală, aceasta va regla viteza de coasere a mașinii de cusut. Astfel, odată ce bobina este plină, ața este pusă corect în ac, pedala este conectată nu îți rămâne de făcut decât să ridici piciorul presor și să introduci materialul. Acest lucru îl faci ridicând pârghia din partea inferioară a mașinii. După ce ridici piciorul presor, introdu țesătura și apoi coboară la loc piciorul presor pentru a prinde materialul. Atunci când coși pentru prima dată, folosește o bucată de material de care nu mai ai nevoie, pe care să poți testa cusăturile. Acest truc este util înainte de a lucra la un proiect nou sau când îți dorești să testezi noi cusături.

Multe persoane cred în mod eronat că este foarte greu să înțeleagă procesul de cusut la mașină. De fapt, prin familiarizarea cu principiile de bază ale mașinii de cusut, vei putea coase pe orice model de mașină de cusut, fără să mai punem la socoteală faptul că odată ce capeți experiență îți vei da seama extrem de ușor de nevoile aparatului, cât și de preferințele tale în procedura de coasere.

 

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *