Învață să croiești corect: 5 reguli când alegi tipare de croitorie pentru începători

Învață să croiești corect: 5 reguli când alegi tipare de croitorie pentru începători

Există vreo femeie care să nu-și dorească o garderobă nouă an de an, cu piese unice care să nu fie regăsite și la alte femei? Dar, ce spui de o garderobă cu piese vestimentare create chiar de propriile tale mâini? În ultimii ani, tot mai multe femei îmbrățișează pasiunea pentru croitorie și este un lucru extraordinar, mai ales dacă ne gândim la faptul că modificând și retușând haine mai vechi, poți cheltui mai puțini bani și poți susține natura. Pentru început ai nevoie de câteva tipare de croitorie pentru începători care să te ajute să înveți cum se croiește corect și bineînțeles de o mașină de cusut cu accesoriile aferente, pe care bănuim că le ai deja dacă articolul nostru ți-a stârnit curiozitatea. 

Indiferent cât de multă imaginație și creativitate ai, atunci când ești la început și decizi că vrei să modifici ceva sau să creezi o haină de la zero, alege tipare de croitorie pentru începători, pentru că odată materialul tăiat greșit, posibilitatea să repari greșeala este foarte mică. 

Așadar, iată de ce aspecte ar trebui să ții cont când te apuci de lucru cu tipare de croitorie:

  1. Studiază cu atenție tiparele de croitorie

Cel mai simplu pas spre un produs croit corect este să înțelegi în primul rând tiparul. Nu tăia niciodată materialul din ochi fără să ai tiparul pregătit și fără să-l fi studiat cu atenție înainte. Așa vei înțelege mult mai bine care este logica de construcție a unei piese vestimentare. Tiparul de croitorie îl poți realiza singură (folosind măsurătorile modelului pe care dorești să-l creezi) sau îl poți cumpăra din reviste de specialitate. Avantajul folosirii tiparelor de croitorie este acela că nu vei face greșeli de măsurare în cazul în care vrei să-ți faci singură șabloanele. 

  1. Începe cu modele simple de tipare de croitorie

Cele mai simple tipare de croitorie pentru începători sunt cele pentru decorațiuni pentru casă de genul pernuțe, lenjerie de pat și perne, perdele, fețe de masă, fuste simple etc. Tiparele de croitorie pentru începători se pot adapta formând ulterior alte modele personalizate, dar pentru a face acest lucru pornește inițial de la tipare de bază.

Este bine să știi că pentru a înțelege tiparele de croitorie pentru începători sunt necesare câteva noțiuni de matematică. În plus, dacă vorbim de tipare de croitorie pentru haine ține cont de faptul că orice piesă vestimentară trebuie îmbrăcată fără să te chinui. Stabilește încă de la început unde poziționezi fermoarul, nasturii sau alte elemente de prindere. Un alt detaliu important la tipar este faptul că acesta trebuie să redea volumul dorit.

  1. Testează cât mai mult tipare de croitorie

Începutul în orice domeniu nu este ușor, așadar începe și testează cât mai multe tipare de croitorie pentru începători pentru a te familiariza cu mașina de cusut și cu modelele care îți plac și unde îți dorești să reușești să creezi piese deosebite. Ține cont că există tipare pentru modele de haine lejere precum tricourile și pijamalele de exemplu și tipare de croitorie pentru haine mai strânse pe corp precum cămășile sau rochiile. Nu te teme că vei greși, pentru că acest lucru este inevitabil la început, dar acesta este și modul în care vei învăța cel mai bine.

  1. Alege tipare de croitorie pentru începători de calitate

Calitatea produsului final are legătură și cu calitatea tiparului de croitorie pe care ți-l achiziționezi. Dacă ești începătoare într-ale croitoriei este indicat să-ți achiziționezi tipare de croitorie de calitate din surse sigure pentru că nu vei putea sesiza micile deficiențe ale anumitor modele și este posibil să tai materialul greșit. 

  1. Personalizează-ți garderoba

Avantajul croitoriei după tipar este că îți vei confecționa haine unicat și pe măsura ta chiar dacă vorbim de piese adaptate după un model vestimentar (un tipar de croitorie), dar la dimensiunile și formele specifice corpului tău.

Produse de care ai nevoie ca începător în croitorie

În cazul în care cauți tipare de croitorie de începători, dar nu ți-ai achiziționat încă toate produsele, noi îți spunem în linii mari obiectele de care ai nevoie ca începător în croitorie:

  • Mașină de cusut. E logic nu, că dacă vrei să începi să coși după tipare de croitorie, ai nevoie și de o mașină de cusut. Mașinile electrice din prezent sunt foarte ușor de folosit și au o mulțime de opțiuni care îți ușurează clar munca;
  • Ace pentru mașina de cusut;
  • Bobine cu ață pentru masina de cusut. Alege inițial nuanțele cel mai des utilizate, adică alb, negru, crem și maro;
  • Centimetru de croitorie. Esențial pentru oricine dorește să facă o modificare la o piesă vestimentară, indiferent că presupune cusut la mașină sau nu.
  • Foarfecă de croitorie. Foarfeca trebuie să fie special pentru croitorie, altfel nu va tăia materialul corect și nu avea viață lungă. 
  • Linii. Pentru a realiza propriile tipare de croitorie este mult mai ușor dacă ai o trusă specială de linii, însă nu este obligatorie pentru început.
  • Materiale. Dacă îți este teamă că vei strica materialul, poți exersa pe materiale sau haine vechi.
  • Creta de croitorie pentru trasarea tiparelor.
  • Bolduri cu mărgele colorate în capăt. Ajută la fixarea materialelor și tiparelor și le observi ușor pe material;
  • Ață de cusut. Poți alege un set cu mai multe culori;
  • Forfecuță pentru tăieturi fine sau pentru descusut.

Orice articol vestimentar pornește de la un design și un tipar ce reprezintă croială făcută din hârtie. Tiparele de croitorie reprezintă forme grafice trasate pe o coală de hartie, în urma calculelor făcute pe baza dimensiunilor corpului. În interiorul plicului cu tipare de croitorie vei găsi hârtia de tipar pe care sunt desenate piesele ce trebuie tăiate, dar vei găsi și informații legate de gama de măsuri inclusă.

Dacă vrei haine vestimentare exact pe măsura corpului tău, intră pe Tiparedecroitorie.ro, selectează categoria dorită, nivelul de dificultate și alege modelul preferat. Dacă ești la început de drum noi îți recomandăm tipare de croitorie pentru începători, simple și ușor de realizat.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *