Ce este poliamida? Cum se folosește în croitorie

Ce este poliamida? Cum se folosește în croitorie

Poliamida este un termen folosit în general pentru a se referi la o varietate de țesături diferite. Putem vorbi de poliamide naturale, cum ar fi lâna și mătasea, însă frecvent cuvântul este folosit pentru a defini materiale produse artrificial precum nailonul. 

Poliamidele sintetice sunt utilizate în mod obișnuit în industria textilă, covoare, ustensile de bucătărie și îmbrăcăminte sport, datorită durabilității și rezistenței ridicate. Țesătura din poliamidă, ca și țesătura din poliester, este un polimer artificial.

Poliamida, numită și „Nylon”, este un fel de țesătură artificială derivată din materii prime pe bază de petrol, cum ar fi gazele naturale sau petrolul. De asemenea, poate fi sintetizat din materii prime regenerabile, cum ar fi amidonul de porumb. 

Istoria poliamidei

Dacă te întrebi ce este poliamida trebuie să știi că răspunsul este legat și de istoria ei. Nailonul a fost inițial dezvoltat de DuPont Corporation la mijlocul anilor 1930 ca o alternativă la ciorapii de mătase. Țesăturile din poliamidă au fost inițial inovate în Statele Unite. Cele mai comune tipuri de nailon, de exemplu, au fost create de DuPont Corporation în primele decenii ale secolului 20, iar la momentul respectiv, dezvoltarea nailonului a fost considerată a fi o descoperire tehnologică incredibilă.

În timpul războiului, țesăturile din poliamidă, cum ar fi nailonul, au fost folosite în mod obișnuit ca materiale pentru confecționarea parașutelor, iar când războiul s-a încheiat, lipsa de țesături a determinat multe femei să facă rochii din parașute reciclate, aflând astfel ce este poliamida și la ce mai poate fi folosită. 

Ca urmare, utilizarea poliamidei în îmbrăcămintea pentru femei a devenit de notorietate, dar versiunile pure ale acestui polimer au fost folosite numai în îmbrăcăminte pentru o perioadă scurtă de timp. După al doilea război mondial, poliamida a câștigat popularitate datorită proprietăților sale rezistente în comparație cu lâna și bumbacul.

 

Interesul pentru nailon și pentru ce este poliamida a scăzut treptat în timp. Mișcarea ecologică din anii 1970 și-a exprimat dezacordul, țesăturile din poliamidă fiind de obicei realizate cu țiței, ceea ce a tras un semnal de alarmă asupra producției acestui material textil

 

Cu timpul, consumatorii din întreaga lume au stabilit că nailonul pur nu era potrivit pentru aplicații textile. Această țesătură are un profil de respirabilitate scăzută, este supusă deteriorării și se va topi dacă este expusă la niveluri ridicate de căldură. 

Cu toate acestea, atunci când este amestecat cu alte țesături, nailonul oferă beneficii unice, cum ar fi elasticitatea și textura mătăsoasă, ceea ce a dus la creșterea amestecării acestei țesături cu textile precum bumbacul, poliesterul și lâna. 

 

În zilele noastre, nailonul se găsește foarte rar ca singură țesătură prezentă în produsele textile de consum, în schimb sunt destul de comune tricouri, pantaloni scurți, pantaloni stretch, precum și o varietate de alte tipuri de îmbrăcăminte sport care au un conținut de nailon între 10 și 25%.

Poliamida și proprietățile ei

Poliamidele sunt fibre sintetice excelente rezistente la apă și foarte durabile. Producătorii de îmbrăcăminte folosesc țesături din poliamidă pentru o mare varietate de articole de îmbrăcăminte din cauza costurilor reduse de întreținere. Elasticitatea ridicată este o altă calitate esențială care face din poliamidă un material fabulos.

Cele mai notabile proprietăți ale poliamidei sunt:

  • Rezistență ridicată la uzură.
  • Stabilitate termică ridicată.
  • Rezistență și duritate foarte bune.
  • Caracteristici mecanice ridicate.
  • Rezistență la apă, de aceea țesăturile sintetice se usucă mai repede decât cele din bumbac.
  • Rezistență chimică bună.
  • Ușor de vopsit în orice nuanță.

Atât fibrele sintetice de poliamidă, cât și cele de poliester, sunt foarte durabile și rezistente la abraziune și sunt concepute pentru a absorbi, dar nu a reține umiditatea și, prin urmare, sunt bune pentru transportul umidității pentru a îndepărta umezeala de corp.

Totuși, practic, știind ce este poliamida, principalul beneficiu al țesăturii din poliamidă este elasticitatea sa. De asemenea, când vine vorba de durabilitate, poliamida este un material performant. Există un motiv pentru care multe articole de îmbrăcăminte sport sunt făcute din acest material, deoarece este destul de ușor, rezistent la uzură și elastic. Este practic imposibil să rupi poliamida.

Dezavantajele acestui material sunt legate de faptul că acest material textil nu reține căldura în mod eficient sau umiditatea în măsura în care o fac alte țesături, are conductivitate termică crescută, se deformează la temperaturi ridicate, absoarbe ușor grăsimea, acumulează electricitate statică.

Poliamidele sintetice pot fi dezvoltate într-o serie de fibre diferite, dar există, de asemenea, câteva tipuri de poliamidă care apar în mod natural:

  • Poliamide organice – Din punct de vedere tehnic, când cauți ce este poliamida poți găsi, de asemenea, o varietate de țesături organice, cum ar fi lâna și mătasea. În limbajul chimiei, acest termen se referă pur și simplu la o moleculă care are legături amidice repetate. Cu toate acestea, numai chimiștii se referă la mătase și lână ca poliamide. Aceste țesături fiind fabricate din lanțuri de poliamidă, dar nu sunt sintetice în niciun fel, restul lumii consideră că acest termen este sinonim cu nailonul, adică un produs sintetic. 
  • Nailon – În general, “nailonul” și “țesătura de poliamidă” sunt considerate sinonime, iar acest polimer este tipul de țesătură de poliamidă care este cel mai frecvent utilizat în produsele de consum.
  • Aramidă – Numele provine dintr-o combinație de două cuvinte, o „poliamidă aromatică”. Datorită raportului remarcabil rezistență-greutate și proprietăților lor rezistente la căldură, fibrele de aramidă sunt utilizate pe scară largă în aplicațiile de uzură de protecție precum costumele pompierilor, vestele antiglonț și o serie de alte echipamentei în care se dorește rigiditate și durabilitate. 

Cum se utilizează țesătura de poliamidă în croitorie?

Poliamida este comună în textile precum îmbrăcăminte sport, costume de protecție, perdele și covoare. Dincolo de lumea îmbrăcămintei, nailonul și alte poliamide și-au găsit utilizare aparent permanentă pe piețele științifice și industriale. Astfel, apare adesea în producția de articole care necesită atât rezistență, cât și flexibilitate, inclusiv firul de pescuit, conectori electrici, unelte, corzi de chitară și implanturi medicale.

Deși țesăturile din poliamidă se pot simți puțin ca mătasea sau cu alte materiale fine și lucioase, cum ar fi bumbacul egiptean, poliamida este una dintre țesăturile cele mai ieftine pe care le poți cumpăra. Este obținută sintetic și poate fi transformată într-o varietate de țesături care pot fi folosite pentru geci, jachete de vânt, colanți sport, costume de baie, șosete, jambiere etc.

Acum că ai aflat ce este poliamida și cât de rezistentă este țesătura, sigur vei vrea să o folosești în proiectele tale de croitorie. Se cere atenție în procesul de coasere, pentru că proprietățile ei cele mai apreciate o fac greu de cusut. 

Este vorba de un material foarte alunecos și ușor destrămabil. Înainte de coase poliamidă la mașina de cusut, ține cont de câteva sfaturi pentru un rezultat final de excepție și într-un timp rapid:

  • Ține cont de acul folosit, neapărat un ac foarte ascuțit – un ac universal, mărimea 70/10 este recomandat.
  • Folosește o cusătură în zig-zag sau o mașină de surfilat pentru tiv, pentru a împiedica destrămarea materialului.
  • Folosește un picior presor cu role pentru contracara alunecarea materialului și a elimina blocarea țesăturii.
  • Nu folosi ață de bumbac pentru cusut pentru ca se vor încreți cusăturile – recomandată este ața 100% nailon sau 100% fir de poliester.
  • Folosește un tăietor rotativ sau foarfece ascuțite pentru margini drepte, curate. După ce ai tăiat, surfilează imediat.
  • este important să coși drept, cusăturile neglijente va fi ușor de observat pe o țesătură din poliamidă.
  • Și cel mai important sfat: exersează și testează materialul pe o bucată de test înainte să începi proiectul de croitorie.

Atenție: Pentru că poliamida este un material plastic, trebuie să ai grijă cât de fierbinte este fierul de călcat, uscătorul sau alte aparate pe care le folosești în întreținerea produselor din poliamidă.

Share this post

Comment (1)

  • Liliana Baisoiu Reply

    Buna ziua!Foarte ineresant,va incurajez sa scrieti in continuare acest gen de aricole,sunt minunat de educative si interesante.Eu nu am o pregatire in confectii textile dar am o mica afacere in acest domeniu de cinsprezece ani si astfel de informatii ma ajuta mult in relatia mea cu clientii.Multumesc ,va urmaresc cu interes!

    august 15, 2022 at 6:38 am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *