Cele mai bune materiale de vară: ușoare, răcoroase și simplu de purtat

Cele mai bune materiale de vară: ușoare, răcoroase și simplu de purtat

Dacă ești pasionată de croitorie și de fashion, sigur visezi odată cu venirea sezonului cald la materiale fluide, răcoroase și colorate în ton cu vara. Fie că e vorba de bluze diafane, fuste cu croiuri asimetrice sau o rochie fluidă de vară care să îți complimenteze pielea bronzată, pentru confecționarea lor ai nevoie de cele mai bune materiale de vară.

Pentru că alegerea este în întregime a ta, e foarte important să te hotărăști asupra modelului dorit și apoi să cauți acele materiale de vară răcoroase, ușor de purtat și bineînețeles simplu de cusut. De aceea, te vei orienta spre țesături de vară, concepute pentru vreme caldă, care să te poată ajuta să te bucuri de momente plăcute în aer liber chiar și în timpul celor mai calde luni de vară. 

Ca să reziști căldurii din vară nu înseamnă că trebuie să ai doar ținute sumare, ci mai degrabă să porți haine și rochii cu croieli potrivite, din materiale lejere, vaporoase și care permit pielii să respire. 

De la cămăși la rochii, alege pentru acest sezon să îți faci singură cele mai cool haine din cele mai respirabile țesături și materiale ușoare, pentru a fi purtate atunci când vremea se încălzește. Ține cont bineînețeles și de cât de ușor se lucrează la mașina de cusut și ce specificații au.

  1. Bumbacul

Bumbacul este folosit mai mult decât orice altă fibră naturală atunci când vine vorba de îmbrăcăminte, iar dacă ești fashion designer începător și în căutarea celui mai bun material de vară, atunci bumbacul este cea mai bună țesătură pentru tine. 

Din punct de vedere al tehnicilor de croitorie, bumbacul este ușor de cusut și spre deosebire de alte țesături, cum ar fi inul sau tricotul, nu se mișcă când îl coși la mașină. Mai mult, în comparație cu orice altă țesătură, vine într-o varietate de tipuri cu diverse texturi, imprimeuri și culori. Există, de asemenea, o varietate de amestecuri de bumbac care au calități diferite.

Bumbacul este o țesătură naturală țesută, care face îmbrăcămintea confortabilă, respirabilă și purtabilă pe tot parcursul anului, fiind una dintre cele mai bune țesături pentru vară și vreme caldă. Bumbacul este moale, ușor și respirabil, fiind confortabil de purtat și în același timp ușor de îngrijit. Mai multe informații utile despre cum coși bumbacul vei găsi în acest articol: Bumbac în proiecte de croitorie: 8 lucruri pe care e bine să le cunoști.

  • Inul

Inul este o țesătură ultra-versatilă ce poate fi utilizată în decorațiunile textile pentru casă, cât și la fabricarea hainelor. Deoarece inul este un material puternic și rezistent, adesea este prima alegere pentru articolele de uz casnic precum șervețele și prosoape de bucătărie, fețe de masă, prosoape de baie și chiar covoare. 

Totuși, inul este o alegere populară în fabricarea vestimentației, deoarece are multe proprietăți care îl fac perfect ca material de vară. Este un material respirabil, are calități excelente de răcire și absorbție (conductivitate termică). Mai mult, inul este cea mai puternică fibră naturală din lume și este mult mai durabilă decât alte materiale, cum ar fi bumbacul. Hainele din in nu își vor pierde forma după spălare, astfel că, îngrijite corespunzător, articolele tale vestimentare din in vor rămâne în stare foarte bună mult timp.

Alege inul ca material de vară și pentru că este versatil. Hainele create cu acest material arată întotdeauna frumos, o textură naturală aspră sau netedă, dar o țesătură care arată mereu superb. Din in poți face rochii, fuste, pantaloni de vară lejeri, jachete și topuri de vară, toate acestea fiind lavabile la mașină pe un ciclu mai blând. Inul se adaptează excelent stilului minimalist, iar faptul că se șifonează repede dă un aer de eleganță nestudiată de mare efect. Sau dacă vrei mai puțin vibe casual alege amestecuri de in cu bumbac cu in cu vâscoză. 

  • Vâscoza

Un amestec de vâscoză cu fibre naturale, cum ar fi bumbacul și inul, oferă acestei țesături multe avantaje suplimentare. Vâscoza este o țesătură realizată de om și are multe calități esențiale necesare ca material de vară, respirabilitate, lejeritate, fluiditate. A fost inventată ca o alternativă mai ieftină la mătase, fiind și mai ușor de croit. De asemenea, este foarte moale și netedă și are un drapaj minunat. Pentru că este atât de confortabilă vâscoza este o țesătură deosebit de bună pentru îmbrăcăminte sport și rochii de vară. 

Dacă vrei o alternativă la o rochie de mătase, care să fie la fel de elegantă dar mai ușor de lucrat, poți alege cu încredere vâscoza ca material de vară pentru proiectul tău. Este bine ca materialul să fie spălat manual în apă rece pentru a evita contracția sau deteriorarea materialului.

Există unele caracteristici ale țesăturii care o fac mai puțin de dorit, mai ales pentru că nu este foarte absorbantă, astfel încât transpirația poate fi respinsă de suprafața țesăturii și poate rămâne pe piele făcându-te să te simți mai puțin confortabil. 

  • Mătasea

Mătasea este un material de vară excelent, un must-have pe care orice iubitoare de modă ar trebui să-l aibă în garderobă. Puține materiale inspiră atât de multă senzualitate și eleganță precum reușește să o facă mătasea. Este un material fin, se simte excelent pe piele, are un luciu inconfundabil și o frumusețe aparte care conferă fluiditate. Singurul dezavantaj este că mătasea nu absoarbe bine transpirația și poate lăsa pete vizibile în zona axilei. 

Mătasea este fascinantă și foarte cunoscută în confecționarea rochiilor de ocazie specifice sezonului cald. Dar poate fi o provocare pentru o începătoare în croitorie, deoarece este un material alunecos. Cunoscând câteva tehnici de coasere și cu o mașină de cusut modernă, rezultatul va fi pe măsură.

Poți alege modele de rochii oversized care în afară de faptul că sunt mai simplu de croit, sunt foarte la modă și avantajează orice siluetă. Dacă vrei să afli mai multe despre cum coși mătasea la mașina de cusut, poți citi articolul de pe blogul nostru: Mătasea în proiecte de croitorie: Top 10 sfaturi prețioase

Chambray

Probabil că ai întâlnit materialul în sine, are un aspect similar denimului, dar este o țesătură mai moale, mai subțire și mult mai fin la atingere. Chambray este o țesătură simplă, realizată cu un fir colorat în urzeală și un fir alb în bătătură, de aceea pare o imitație de denim. 

Rochiile și cămășile din chambray sunt extrem de confortabile pe timp de vară, iar senzația e multiplicată când descoperi că materialul e făcut tot din fibre de bumbac. În concluzie este un material de vară respirabil care absoarbe transpirația la fel ca bumbacul. Merge folosit și în zilele cu umiditate, și în cele cu caldură uscată. Iar dacă îți dorești niște culottes comozi de vară ca înlocuitori ai jeansilor preferați, chambray-ul este materialul fluid dar și răcoros de care ai nevoie. 

În plus, este o țesătură ușor de cusut la mașină, care nu necesită cerințe speciale. Un ac standard este suficient pentru a coase impecabil o piesă din chambray. 

Cred că te-am convins să te apuci de lucru, mai ales că vara doar ce a început. Schimbă-ți opțiunile de garderobă pentru alternative cu materiale de vară ușoare și răcoroase și vei vedea că zilele de transpirație vor fi închise în mod oficial vara asta. Confortul va fi total, dar și binemeritat!

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *