Accesorii de mercerie de care ai nevoie pentru proiectele de croitorie

Accesorii de mercerie de care ai nevoie pentru proiectele de croitorie

Chiar dacă de multe ori trec neobservate, pasionații de croitorie și mai ales cei a căror meserie este domeniul cusutului, știu că nu pot finaliza niciun proiect fără a folosi accesorii de mercerie. De-a lungul anilor, au apărut extrem de multe accesorii de mercerie care fie că fac munca mai ușoară, fie că aduc valoare unui articol.

Iar dacă ești începător, în afară de mașina de cusut, ar trebui să ai un kit de cusut de bază echipat cu câteva accesorii de mercerie necesare în procesul de lucru. În funcție de proiectele tale de cusut, aceste accesorii de mercerie îți vor face viața mai ușoară.

Pe lângă o serie de instrumente de croitorie, există articole esențiale de care toată lumea are nevoie în setul de instrumente pentru mercerie. Niciodată nu vei ști sigur care vor fi toate produsele de mercerie de care vei avea nevoie pentru proiectele tale, de aceea e bine să te aprovizionezi cu o primă listă must have, după care în funcție de experiență să mai adaugi.

Accesorii de mercerie pentru proiecte de croitorie

  • Ace de cusut

Nicio cutie de accesorii de mercerie nu ar fi completă fără o gamă de ace de cusut și un sortiment de ace cu gămălie. Mașina ta de cusut vine la pachet cu un ac standard și probabil cu un set de ace, dar va trebui să achiziționezi mai multe tipuri de ace diferite, cât și câteva ace de cusut manual. Indiferent dacă utilizezi o mașină de cusut sau intenționezi să coși manual, vei dori o selecție de ace diferite pentru a-ți permite să lucrezi pe o varietate de tipuri diferite de țesături. 

Vei avea nevoie de ace cu vârfuri ascuțite pentru a străpunge țesături precum bumbacul; ace cu vârf rotund / cu bilă care alunecă între bucle de țesături elastice, cum ar fi tricoturile; ace pentru țesături elastice (jersey) care funcționează adecvat pentru țesăturile țesute și tricotate etc.

În privința mărimii există ace de la 65/9 la 110/18, cu cât numărul acului este mai mic, cu atât acul este mai fin și țesătura pentru care este proiectat este mai fină și mai subțire, cum ar fi mătasea. Pentru țesăturile grele, cum ar fi denimul, vei folosi ace ascuțite și cu o tijă puternică.

Și pentru că este vorba de ace, nu uita, mai ales dacă coși și manual, de drăguțele pernițe pentru ace care te ajută să menții acele organizate și la îndemână, și de degetare pentru a-ți proteja degetele. 

  • Papiote cu ațe 

Alegerea firului potrivit poate fi copleșitoare, practic trebuie să alegi dintr-o gamă largă de tipuri de fire, inclusiv bumbac, poliester, mătase și fire metalice, iar toate sunt disponibile într-o gamă largă de culori și grosimi. A avea firul potrivit pentru proiectul tău de croitorie este mult mai mult decât alegerea culorii potrivite. 

Țesăturile delicate, cum ar fi mătasea sau satinul, vor necesita un fir special care să nu se rupă, în timp ce pentru materiale mai groase va fi nevoie nevoie de un tip de fir mai puternic. E bine să te aprovizionezi cu diferite culori și stiluri de ațe pentru a te asigura că ai la dispoziție o gamă cuprinzătoare.

  • Instrumente de tăiere

Pentru a coase bine ai nevoie de materiale croite corect și materiale tăiate corespunzător. Așa că o foarfecă bună și ascuțită este esențială printre celelalte accesorii de mercerie. Există diferite tipuri de foarfeci și instrumente de tăiere care te vor ajuta cu proiectele tale de cusut. Dar, în funcție de nivelul tău de calificare, de proiectul și de materialul pe care îl utilizezi, este posibil să nu ai nevoie imediat de toate aceste instrumente. Foarte important este ca foarfeca de croitorie să nu fie folosită pentru a tăia altceva (hârtie, plastic, ornamente metalice) pentru că se vor deteriora lamele.

În afara foarfecii de croitorie de uz general mai poți avea nevoie de o foarfecă în zig-zag, pentru a tăia materialul și preveni destrămarea excesivă. De asemenea, cuttere rotative cu rezultate pentru lucrul cu mătase sau pentru matlasare; foarfece pentru tăierea cusăturilor nedorite din proiectul tău, fără a distruge materialul; un ciupitor sau cleștișor, adică o foarfecă mică pentru a tăia firele libere după ce ai terminat de cusut.

  • Instrumente de marcare

Marcarea liniilor tăiate sau notarea măsurătorilor implică o selecție bună de markere pentru țesături. Este o necesitate pentru toate tipurile de proiecte de cusut. Aceste accesorii de mercerie includ creta croitorului pentru a transfera linii de cusătură, săgeți și alte marcaje de la modelul tău; markere care pot fi șterse cu apă și creioane solubile în apă sau la căldură.

  • Accesorii de măsurat

Pentru luarea măsurilor, urmărirea tiparelor și modificarea acestora este o necesitate să ai un centimetru (cel mai important instrument care trebuie păstrat întotdeauna la îndemână), o ruletă ușoară pentru a măsura elemente cu volum și curbe, o riglă transparentă utilă când se elaborează un model și se adaugă cote de cusătură, un ghid de nasturi pentru a afla dimensiunea unui nasture, mai ales dacă ai mulți de cusut. 

  • Elastic

Dacă dorești să realizezi un proiect care are nevoie de mai multă întindere decât va da țesătura, ai nevoie de elastic. Elasticul este perfect pentru o varietate de aplicații, de la curele, în talie, la mâneci și multe altele. Este un must have printre accesorii de mercerie și în funcție de opțiuni el poate fi plat, rotund și împletit într-o gamă largă de culori și dimensiuni. 

Cele mai populare tipuri sunt elasticul împletit, util pentru țesături grele, putând fi folosit pentru decolteu, mâneci, talie; elasticul tricotat care își păstrează elasticitatea atunci când este cusut și este potrivit pentru a fi cusut pe țesături, fiind ideal pentru îmbrăcăminte atletică sau lenjerie; elasticul țesut, cel mai puternic și elastic, ideal ideal pentru benzi de pantaloni și fuste, lenjerie de corp, aplicații decorative expuse și decorațiuni interioare.

Asigură-te că atunci când coși peste elastic, utilizezi un ac cu bilă sau un ac stretch și alege o cusătură stretch pentru cele mai bune rezultate.

  • Accesorii decorative

Unele accesorii de mercerie, precum nasturii, în afara rolului lor de închidere, pot fi adăugați la o ținută pentru a o face mai interesantă sau pentru a o personaliza. Nasturii potriviți sunt precum „cireașa de pe tort” pentru orice model. 

Un croitor pasionat va avea întotdeauna în trusa cu accesorii de mercerie, o mulțime de nasturi colorați colecționați în timp, nasturi delicați de sidef pentru materiale ușoare, nasturi din fildeș și piele pentru jachete și paltoane, nasturi din metal pentru îmbrăcămintea „navy”, sport sau pentru blugi, nasturi din sticlă, din cristal sau strasuri ca accesorii decorative deosebite.

  • Elemente de fixare

Dintre aceste accesorii de mercerie ar trebui să ai în primul rând fermoare, cârlige, ace de gămălie, cleme (acestea pot ține straturi groase sau subțiri, de țesături delicate, fără șifonare sau găuri permanente), ele fiind o necesitate pentru majoritatea tipurilor de proiecte de cusut. E bine să ai în trusa ta fermoare de toate culorile și de toate tipurile pentru a le putea folosi în diverse proiecte, de la fermoare închise la fermoare groase, de la fermoare invizibile la fermoare de blugi, de la fermoare separatoare la fermoare continue și chiar fermoare decorative. 

Astfel, pentru zona frontală a pantalonilor, buzunarelor sau rochiei este nevoie, în general, de fermoare închise, iar o haină lungă tip geacă poate avea nevoie de fermoare deschise în două sensuri. Iar dacă este vorba de fuste sau alte țesături subțiri, fermoarele invizibile sunt cea mai bună alegere.

  • Benzi pentru interfațare

Interfațarea este materialul care se atașează la partea din spate a țesăturii pentru a-i conferi rigiditate și stabilitate suplimentară, fiind frecvent utilizată în croitorie pentru costume și mobilier. Poate fi folosit pentru a adăuga rezistență în zone precum butonierele, benzi de talie sau pentru a ajuta la adăugarea rigidității detaliilor, cum ar fi gulerul cămășii sau manșetele. Având atât interfețe fuzibile, cât și nefuzibile, înseamnă că vei putea lucra cu majoritatea țesăturilor.

Foarte practice printre aceste accesorii de mercerie pentru interfațare, sunt benzile fuzibile care vin în diferite lățimi și sunt salvatoare de avut pentru tivuri invizibile, pentru fuzionarea bucăților de țesătură care sunt dificil de fixat înainte de coasere și pentru realizarea proiectelor fără cusut. Tot ce e de făcut este să așezi banda fuzibilă între două bucăți de țesătură și să apeși cu un fier de călcat pentru fuziune permanentă.

Odată ce ai acumulat toate accesoriile de mercerie, trebuie să găsești un loc unde să le depozitezi. Poți utiliza o cutie de cusut, bine compartimentată, pentru a păstra cele mai utilizate articole de cusut împreună.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *