Diferența dintre o mașină de cusut casnică și o mașină de cusut industrială
Să știi care este mașina de cusut potrivită proiectelor tale de cusut este foarte important, atât pentru ceea ce vrei să faci în prezent, cât și pentru ceea ce intenționezi pentru viitor. Performanța în cusut înseamnă, ca în orice alt domeniu, să investești atât timp și energie, cât și în echipamente profesionale și accesorii de croitorie, de bună calitate.
Mai ales pentru cei care au deja experiență în domeniul croitoriei, întrebarea legată de ce mașină de cusut ar trebui să-ți cumperi sau este oare momentul să faci pasul de la mașina de cusut casnică la mașina de cusut industrială, devine îndreptățită.
Pentru a lua o decizie bună ar trebui să cunoști deosebirile dintre cele două mașini. Deși mașinile de cusut casnice și industriale au funcții și chiar componente similare, utilizarea și specificațiile sunt diferite.
Diferențele cheie dintre mașina de cusut casnică și mașina de cusut industrială
O mașină de cusut casnică este proiectată pentru a fi utilizată pentru o gamă largă de proiecte, dar cu frecvență mai mică. Pasionații de croitorie care au o mașină de cusut computerizată pot confirma că pot efectua o mare varietate de proiecte. Caracteristicile de cusut variază de la un brand la altul, dar principalul avantaj este flexibilitatea pe care o oferă.
Totuși, deși mașinile de cusut casnice pot efectua o varietate de cusături, acestea s-ar putea să nu se dovedească la fel de rapide sau specializate în comparație cu mașinile de cusut industriale, unde vorbim de un volum mare de produse cusute.
O mașină de cusut industrială este proiectată pentru a oferi o productivitate mai mare la viteze foarte mari pentru a îndeplini obiectivele producției în masă. Cele mai multe dintre aceste mașini sunt echipate cu tehnologie complexă pentru a spori producția stabilă a țesăturilor de calitate dorite. Iar de cele mai multe ori sunt dedicate pentru a îndeplini sarcini specifice.
Iată așadar care sunt diferențele notabile dintre o mașină de cusut casnică și o mașină de cusut industrială:
- Utilizare și scop
O mașină de cusut casnică este proiectată să funcționeze câteva ore per sesiune. Utilizatorul ei poate să se oprească și să înceapă cu ușurință mai multe proiecte. Acest mod de lucru stop-and-go se reflectă asupra modului în care se efectuează coaserea, ajustarea constantă a materialului, necesitatea de a elimina acele cu gămălie etc.
În schimb o mașina de cusut industrială este destinată pentru sarcini de lucru mai grele și un volum de muncă mai mare și mai rapid. Mașinile industriale cos perioade îndelungate de timp, chiar toată ziua și se ocupă de proiecte mai intense, de aceea sunt folosite în scop comercial pentru producerea confecțiilor în masă.
- Materiale folosite
Mașina de cusut casnică este creată pentru a putea coase majoritatea materialelor de care ar avea nevoie un croitor. Acest lucru o face incredibil de adaptabilă oricăror proiecte de îmbrăcăminte și pentru a face față majorității materialelor ușoare care ar putea avea nevoie de reparații sau de adaptare în casă.
O mașina de cusut industrială funcționează la o scară mult mai mare, lucrând adesea cu materiale mai groase, grele, într-un mod repetitiv, pe tot parcursul zilei. Adesea, persoanele care dețin o mașină industrială se vor concentra pe coaserea câtorva lucruri specifice care necesită o mașină mai puternică și durabilă, pentru un volum mare de articole.
- Diferențele dintre componente
De la motor și piese mecanice care fac mașina de cusut să funcționeze, toate funcționează după același principiu. Însă, deoarece mașinile industriale trebuie să reziste ore în șir de funcționare, este normal ca acestea să conțină componente mai solide.
Diferența între cele două tipuri de mașini de cusut se vede pur și simplu uitându-te la motor. Mașinile de cusut industriale vor avea motoare uriașe pentru a putea alimenta mașina prin ore de muncă, în timp ce mașinile casnice vor avea motoare mai mici, mai compacte, capabile să funcționeze la sarcini de scurtă durată.
- Performanță și fiabilitate
Ambele tipuri de mașini de cusut sunt performante și fiabile în raport cu scopul pentru care au fost create. Totuși acestea conțin diverse opțiuni de cusut versatile. Utilizatorul unei mașini de cusut casnice poate coase, broda, surfila, atașa nasturi, mărgele și multe alte accesorii cu ajutorul unei mașini de cusut casnice.
În schimb, mașinile de cusut industriale pot coase articole de îmbrăcăminte grele, pot crea cusături specifice și pot face anumite operațiuni cu performanțe ridicate și fiabilitate maximă. Dar, pentru a menține productivitatea și fiabilitatea mașinii, au nevoie de ungere și curățare corespunzătoare a pieselor componente.
- Portabilitate
O mașină de cusut casnică este ușor portabilă datorită greutății ei mici și designului compact. Ea este concepută astfel încât să poată fi transportată dintr-un loc în altul. Cele mai multe dintre aceste mașini cântăresc aproximativ 10 kg sau chiar mai puțin, în timp ce o mașină de cusut industrială este mare și de obicei, fixată pe o masă.
Mașinile de cusut industriale sunt grele, deoarece nu pot fi mutate din loc în loc; prin urmare, nu sunt o alegere bună pentru portabilitate. Majoritatea sunt proiectate să funcționeze la o locație fixă.
- Tipul de ace de cusut
Forma acului utilizat pe o mașină de cusut industrială este diferită de cea normală. O diferență notabilă este corpul rotund al tijei acului. Acele pentru o mașină de cusut industrială sunt rezistente și mult mai puternice. În timp ce, acul de pe o mașină de cusut casnică are tija în formă de plat în spate. Acestea sunt concepute pentru a se ocupa de articole de îmbrăcăminte mai ușoare.
- Tipul firului de ață
Mașinile de cusut industriale utilizează tipuri specifice de fire datorită utilizării lor unice. Pentru că dispun de posibilitatea de utilizare a mai multor fire de ață în același timp, pot realiza modele deosebite de cusături.
Pe de altă parte, există și mașini de cusut de uz casnic, care sunt versatile și folosesc diferite tipuri de fire de ață. Firele sunt utilizate în conformitate cu cerințele de cusut. Durabilitatea și rezistența cusăturilor sunt determinate în mare parte de tipul de ață folosit
- Viteza
O mașină de cusut casnică este mai lentă decât o mașină de cusut industrială. Ca atare, mașinile industriale necesită mai puțin timp pentru a îndeplini multe sarcini în comparație cu mașinile de cusut obișnuite.
Majoritatea mașinilor de cusut de uz casnic coase în jur de 250 până la 1.000 de cusături pe minut. Viteza mașinilor industriale variază între 1.000 și 5.000 de cusături pe minut. Mai mult, chiar dacă are o viteză mare o mașină casnică nu are neapărat puterea de a manipula țesături grele și groase.
Mașinile de cusut industriale de ultimă generație au un dispozitiv de ridicare a piciorușului care permite folosirea mașinii, păstrând în același timp ambele mâini pe țesătură, ceea ce permite o coasere mai rapidă fără a încetini pentru reglarea țesăturii.
- Prețul
Este de la sine înțeles de ce prețul unei mașini de cusut industriale este mai ridicat decât cel al unei mașini de cusut casnice. Motorul, componentele și dimensiunea mult mai mare trebuie să susțină un volum ridicat de articole cusute, într-un timp cât mai scurt.
În cazul în care cusutul începe ca un hobby, dar intenționezi pe viitor să îți deschizi un atelier de croitorie, nu are sens să faci inițial o investiție într-o mașina de cusut industrială, deoarece modelele noi de mașini de cusut computerizate sunt extrem de fiabile și performante și vin cu o gamă extrem de variată de opțiuni de coasere.
Lasă un răspuns