Cum alegi fermoarul potrivit pentru proiectele tale de croitorie

Cum alegi fermoarul potrivit pentru proiectele tale de croitorie

Surprizător sau nu, printre accesoriile vestimentare de care depinde reușita unui proiect de croitorie se află: fermoarul. Pe lângă nasturi și capse, fermoarul reprezintă cel mai important sistem de închidere. 

Fie că vorbim de articole vestimentare, accesorii sau decorațiuni textile pentru casă, fermoarele sunt elemente necesare în trusa croitorului modern, începător sau cu experiență. Acestea pot fi folosite cu scop funcțional, dar și ca element decorativ. Alegerea corectă a unui fermoar poate fi o declarație de stil pentru o piesă de îmbrăcăminte de exemplu, dar poate deopotrivă prelungi durata de viață a unui produs.

Ce trebuie să iei în considerare când alegi un fermoar?

Pe piață există diferite tipuri de fermoare disponibile, în funcție de materialele din care sunt făcute și de metodele de fabricare, dar pentru alegerea corectă a unui fermoar ar trebui să ții cont de:

  • Rezistența fermoarului 

Rezistența fermoarului este cel mai important indice de performanță fizică, care determină gama de utilizare și durabilitatea unui fermoar. În standardele fermoarelor din diferite țări, există dispoziții clare privind rezistența fermoarului, care este, de asemenea, baza pentru testarea calității acestora.

  • Rezistența transversală a lanțului, sau numită rezistență la tracțiune este unul dintre cei mai de bază indici de rezistență. Măsoară capacitatea fermoarului de a rezista la tracțiune transversală atunci când fermoarul este interblocat. Glisorul este autoblocat la mijlocul unui lanț cu fermoar, iar dinții fermoarului sunt separați în părți din stânga și din dreapta.
  • Rezistența încrucișată a unității de separare se verifică când fermoarul este blocat, iar cele două laturi ale unității de separare cu fermoar sunt fixate de dispozitivul de prindere a testerului. Întinde cele două laturi ale unității de separare a fermoarului pentru a testa rezistența acesteia.

Pentru a verifica sistemul de oprire se trage glisorul în sus până la oprirea sa. Trage glisorul ferm de tester pentru a măsura puterea de oprire.

  • Materialul fermoarului 

Dinții fermoarului reprezintă o componentă importantă. Materialul folosit pentru fermoar determină forma dințior, și are un efect direct asupra designului și compatibilitatii fermoarului cu a articolului de îmbrăcăminte. Alegerea unui fermoar în fucnșie de material necesită întelegerea caracteristicilor diferitelor tipuri de fermoare:

  • Fermoarele din plastic au o durabilitate relativ ridicată și vin într-o gamă mare de culori. În același timp, dinții mari și rigizi vin cu o rezistență mai mare la tragere. Un fermoar de plastic este frecvent folosit pe articole de îmbrăcăminte din țesături mai groase, cum ar fi jachetele, costume de schi, perne decorative etc.
  • Fermoarele din nailon sunt mai moi, mai flexibile și mai ieftine decât alte tipuri de fermoar. Datorită flexibilității și durabilității lor, fermoarele din nailon sunt utilizate în principal în îmbrăcămintea din țesături subțiri, cum ar fi bluzele, pantalonii etc.
  • Fermoarele metalice sunt mai distinctive datorită finisajelor lor metalice dacă sunt aplicate la articole de modă, cum ar fi blugii. Ele sunt foarte durabile, dar mult mai rigide, de aceea sunt adesea utilizate pentru articole de îmbrăcăminte din materiale groase cum ar fi geaca de piele, blugii, precum și pentru genți și rucsacuri.
  • Tipul de îmbrăcăminte 

Nu numai că fermoarele ar trebui să îndeplinească cerințele pentru rezistență și material, dar ar trebui să se potrivească funcției proiectului de croitorie. De exemplu, zona frontală a pantalonilor, buzunarelor sau rochiei are nevoie, în general, de fermoare închise, iar o haină lungă poate adopta fermoare deschise în două sensuri, având în vedere nevoile de mișcare. 

Iar dacă este vorba de fuste sau alte țesături subțiri, fermoarele invizibile – în special fermoarele invizibile cu banda din dantelă – sunt cea mai bună alegere pentru a adăuga mai mult stil proiectului de cusut.

  • Lungimea și dimensiunea fermoarului 

În privința lungimii unui fermoar, acesta poate fi de 20 cm, 30 cm, 50 cm sau 60 cm. Mai importantă este dimensiunea care se referă la dimensiunea dinților:

  • 1-4 mm pentru piese de îmbrăcăminte de dimeniuni mici: fuste, rochii, pantaloni, perne, genți de mână;
  • 5-7 mm pentru piese de îmbrăcăminte de dimensiuni medii: jachete, poșete, rucsacuri, bagaje, cizme, pantofi;
  • 8-10 mm pentru articole de dimensiuni mari: tapițerie, corturi de pânză.
  • Culoarea fermoarului 

Este foarte important ca și culoarea unui fermoar să se potrivească cu articolele de îmbrăcăminte. Un fermoar cu o culoare contrastantă este recomandat atunci când are scop decorativ pentru a completa designul proiectului de cusut. În general, se aleg fermoare într-o nuanță foarte apropiată de cea a materialului.

Principalele tipuri de fermoare

Există foarte multe tipuri de fermoare, care servesc unor scopuri diferite și ar trebui să te asiguri că îl alegi pe cel mai bun pentru proiectul tău. Rochiile, fustele, pantalonii, pantalonii scurți și jachetele nu folosesc același tip de fermoar și vrei să te asiguri că faci cea mai bună alegere. 

Principalele tipuri de fermoar folosite în majoritatea proiectelor de croitorie sunt:

  • Fermoarul standard /universal – Un fermoar standard este cel mai cunoscut și frecvent disponibil fermoar. Este destul de ușor și are dinți mici. Poate fi fermoar standard cu închidere în spirală din material sintetic sau cu dinți de închidere din metal sau material sintetic. Este folosit ca închidere pentru majoritatea articolelor de îmbrăcăminte, fuste, bluze, pantaloni, rochii.
  • Fermoarul ascuns – Practic, ori de câte ori fermorul nu se vede, și nici cusătura de prindere, avem fermoar ascuns. Acest fermoar ascuns sau invizibil poate avea închiderea în spirală din material sintetic sau cu dinți de închidere foarte fini din metal sau material sintetic. În cazul în care fermoarul se inserează pe cât posibil discret, se recomandă un fermoar ascuns sau un fermoar cu închidere în spirală. Tipul de fermoar ascuns este foarte folosit în confecții. 
  • Fermoarul de blugi – Fermoarele de blugi au dinți de alamă / metal foarte puternici și un glisor cu profil redus, astfel încât clapeta de acoperire să se poată așeza fără probleme. Este un fermoar durabil, puternic, pentru a se potrivi cu durabilitatea blugilor și cu stresul pe fermoar mai ales când sunt foarte strech.
  • Fermoarul de separare – Este un fermoar special care se deschide în partea de jos, permițând ca un articol de îmbrăcăminte să fie complet deschis. Acestea se utilizează de obicei pentru jachete sau paltoane și vin în diferite tipuri de materiale și lungimi diferite. Lungimea și greutatea fermoarelor se aleg în funcție de țesătură folosită.

Tips & Tricks

Când coși un fermoar ai grijă ca marginile de prindere a răscroielii și a benzii fermoarului să înceapă la apoximativ 2 mm sub linia de cusătură marcată. 

Pentru tighelirea mai facilă a unui fermoar și pentru cusături de calitate se poate folosi un picioruș de cusut special pentru fermoare. Cu acest picioruș pentru fermoar poți face tighel pe stânga sau pe dreapta fără probleme, lângă dinți, respectiv spirala fermoarului.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *