Cele mai bune materiale de cusut pentru începători în croitorie
Alegerea țesăturilor potrivite pentru proiectele de cusut este unul din lucrurile importante pe care un începător trebuie să învețe să le facă de la bun început. Acest lucru joacă un rol vital în modul în care va arăta în special îmbrăcămintea și cât de ușor va fi realizată la mașina de cusut.
Mai mult, dacă ești începător în croitorie și alegi un model care te-a cucerit, dar ignori recomandările țesăturilor și ale tiparului, în proporție foarte mare rezultatul va fi dezastru total. Modelul ca și materialul nu mai ies în evidență și nici nu se pun în valoare reciproc, iar efortul depus va fi inutil.
Pentru a evita greșelile, este important să înveți care sunt cele mai recomandate materiale pentru croitorie pentru începători, dar și ce țesături ar trebui să eviți, mai ales atunci când ești la început. Unele țesături sunt mai ușor de tăiat și cusut, ceea ce creează o bază fermă pentru croitorii începători pentru a-și construi încrederea și a-și antrena abilitățile.
De ce trebuie să ții cont în alegerea materialului dacă ești începător?
Dacă vorbim de croitorie pentru începători, este mult mai ușor să începi cu țesături cu care este mai ușor de lucrat. Ulterior poți coase și țesături mai pretențioase, dar a învăța să lucrezi direct cu ele în mod corespunzător poate fi frustrant și va dura ceva mai mult timp.
Pentru un începător, este mult mai ușor să înceapă cu materiale care nu necesită o grijă specială. Experiența cu anumite țesături te va ajuta să îți îmbunătățești abilitățile de coasere:
- Evită țesăturile alunecoase precum satinul sau mătasea, precum și pe cele tricotate sau foarte elastice. În schimb, optează pentru țesături din bumbac, in, care nu se vor întinde sau aluneca prea mult în timpul coaserii.
- Începe cu materiale în culori simple. Evită să folosești materiale cu imprimeuri complexe care necesită potrivirea modelelor, ceea ce crește dificultatea proiectului.
- Țesăturile cu fibre naturale sunt mai ușor de călcat (procedură necesară în timpul asamblarii diferitelor piese componente) decât țesăturile artificiale.
- Țesăturile mai puțin grele sunt de preferat când coși primele dăți. Țesături precum denimul (mult prea gros) sau stofa groasă îți vor face viața mai dificilă pentru că nu pot fi manipulate cu ușurință în timpul coaserii la mașina de cusut.
- Asigură-te întotdeauna că tipul de țesătură aleasă este printre cele recomandate pentru tiparul de croitorie dorit. Mulți oameni se întreabă dacă ar trebui să cumpere mai întâi țesătura și apoi să aleagă modelul de cusut. Cel mai bine este să alegi modelul înainte de țesătură. În acest fel, vei ști ce tipuri de țesături cauți și de cât material ai nevoie.
- Dacă după ce arunci o privire la eticheta pentru instrucțiuni, îți dai seama că țesătura necesită o întreținere riguroasă, alege altceva.
- Ține cont de contracția de aproximativ 10% la spălare atunci când decizi de cât material ai nevoie pentru proiectul de cusut.
Având în vedere că unele țesături se micșorează după spălat, este întotdeauna o idee bună să speli mai întâi materialul (să-l clătești puțin în apă) și apoi să-l calci înainte de a începe tăierea după tipar. Deși pare oarecum obositor, este un pas important peste care e bine să nu sari.
Cele mai bune materiale de cusut pentru începători
Fiecare hobby începe de undeva. Bucătarii începători creează multe feluri de mâncare înainte de a-și perfecționa abilitățile de gătit, tinerii cititori citesc la început cărți ușoare înainte de a trece la romane mai sofisticate.
La fel și croitorii începători trebuie să înceapă cu anumite țesături înainte de a le folosi pe cele mai complicate. Cele mai bune țesături de utilizat pentru croitorie pentru începători sunt cele din fibre naturale, rezistente, care nu se întind în timpul coaserii la mașina de cusut. De fapt, iată câteva dintre cele mai bune țesături pentru începători.
-
Bumbacul
Realizat din fibre naturale, bumbacul este moale, ușor lavabil și fără îndoială, cea mai indulgentă și mai friendly țesătură pentru mașina de cusut. Versatilitatea acestuia și diferitele variante de greutate oferă posibilități pe mai multe niveluri, fiind favorit pentru multe articole, inclusiv îmbrăcăminte și decorațiuni pentru casă. Alege bumbac simplu 100% și optează pentru proiecte de croitorie pentru începători gen tricouri, huse de pernă, fețe de masă, sacoșe, pături etc.
Mai mult, bumbacul fiind, de asemenea, ieftin, este cea mai bună țesătură pe care poți să înveți, iar coaserea la mașina de cusut se face cu lejeritate. În plus, nu vei întâmpina multe probleme cu bumbacul pentru că este ușor de întreținut și confortabil de purtat. Singura grijă pe care trebuie să o ai este că bumbacul se micșorează de obicei, așa că va trebui prespălat.
- Inul
Una dintre cele mai ecologice țesături, inul a devenit favorit printre designerii de modă datorită respirabilității și confortului. Având toate calitățile bumbacului, plus un câștig estetic, inul arată și poate fi considerat ca un fel de rudă mai bogată a țesăturii de bumbac. În plus, este o țesătură excelentă pentru croitorie pentru începători, prietenoasă cu bugetul și ușor de gestionat.
Nici prea subțire, nici prea gros, cu o întindere minimă, inul este un material care se coase cu ușurință și poate fi titularul pentru proiecte de croitorie pentru rochii elegante, cămăși, fuste, jachete, costume, veste, pantaloni și bluze și, de asemenea, pentru accesorii pentru casă, cum ar fi perdele, draperii, cearșafuri, fețe de masă, șervețele de pânză, lenjerie de pat, fețe de pernă. Singurul dezavantaj este că se șifonează ușor și trebuie să ții un fier de călcat pe lângă tine când coși la mașina de cusut.
-
Muselina
Nimic mai potrivit pentru etapa de croitorie pentru începători, decât muselina. Aceasta este un tip de țesătură de bumbac foarte ieftină și ușor de manevrat, folosită de designeri de modă, studenți și începători pentru a coase o piesă prototip înainte de a face îmbrăcămintea reală. Cu muselina poți experimenta înainte de a tăia țesături mai scumpe pentru scopul lor final.
Poți verifica ușor detaliile de dimensionare economisind timp și bani pentru proiectele viitoare. Are o țesătură simplă și este, de asemenea, extrem de versatilă, putând fi folosită pentru articole de îmbrăcăminte delicate sau grosiere. Unele utilizări comune pentru muselină includ rochii, pilote, pături, tapițerie, bluze etc
-
Flanelul
Moale și puțin mai subțire decât lâna, flanelul este cea mai confortabilă țesătură de cusut pentru croitorie pentru începători. Având o țesătură mai lejeră decât majoritatea celorlalte de bumbac, este mai ușor de tăiat și cusut. Tot în avantajul acestuia este faptul că de multe ori vine în printuri drăguțe favorabile mascării eventualelor imperfecțiuni de cusut. Flanelul este ideal pentru proiecte de începători pentru a face pături pentru copii, pilote, pijamale. Este mai bine să-l speli și să-l lași să se usuce înainte de a-l tăia și coase la mașina de cusut. Singura lui problemă este că se destramă ușor, așadar surfilarea marginilor este importantă.
-
Poliesterul
Dintre țesăturile sintetice, poliesterul este una dintre cele mai bune țesături pentru începători. Este în general ușor și rezistent la cute. Nu absoarbe umezeala și este perfect pentru îmbrăcăminte și mobilier pentru casă. Articole precum pălării, cămăși, pantaloni, jachete, lenjerii de pat, pături și mobilier tapițat realizate cu amestecuri de poliester sau poliester sunt foarte rezistente la pete datorită proprietăților sintetice ale poliesterului.
Este o alternativă rentabilă la țesăturile naturale, ceea ce îl face o țesătură excelentă și pentru practica de cusut. Pentru proiectele de croitorie pentru începători este bine să alegi variantele de poliester mai puțin lucioase și mai ales alunecoase.
În concluzie, la alegerea celor mai bune materiale de croitorie pentru începători este bine să ții cont de ce tip de țesătură îți place cel mai mult și de ce ai vrea să coși, dar cel mai bine ar fi să-ți începi călătoria de cusut folosind țesături care fac viața un pic mai ușoară. Astfel, proiect cu proiect, vei căpăta experiență și încredere în tine și în abilitățile tale.
Lasă un răspuns