Tehnica Patchwork: Cum alegi materialele pentru crearea unui quilt

Tehnica Patchwork: Cum alegi materialele pentru crearea unui quilt

Odată cu trecerea timpul, quiltul și-a depășit latura funcțională și a ajuns să fie privit ca o adevărată operă de artă. Indiferent dacă este vorba de o cuvertură de pat sau o plăpumioară pentru bebeluși, quilturile impresionează prin modelele variate și tehnica de cusut specială, cunoscută sub numele de patchwork.

Deși în comerț se găsesc o mulțime de produse tip cuverturi confecționate din bucăți mari de materiale, pentru pasionații de tehnica patchwork un quilt are o valoare mult mai specială. Trebuie să ai puțin timp la dispozitie, o schiță (un tipar pe hârtie), o mașină de cusut cu funcție de matlasare, bucăți de materiale, vatelină, ceva imaginație și neapărat răbdare.

Una din principalele etape pentru crearea unui quilt este selectarea materialului, aici fiind important faptul că pentru fiecare produs nou în stil patchwork, ideile apar de obicei în timpul lucrului. 

Pentru cele mai multe persoane partea preferată și distractivă este crearea modelului de patchwork și alegerea țesăturilor. Pe lângă creativitate și imaginație pentru un proiect de quilting profesionist este necesar să alegi materiale patchwork de calitate, care să nu se decoloreze sau să se desprindă după prima spălare.

Criterii de alegere a materialelor pentru crearea unui quilt

Orice produs pe care îl realizezi prin tehnica patchwork spune cu siguranță o poveste despre tine și îți dezvăluie puțin personalitatea. Creativitatea de care dai dovadă, alegerea materialelor, schema de asamblare, culorile pe care le folosești te duc într-o poveste vizuală frumoasă, în care tu vei fi creatorul.

  • Chiar dacă la începuturile quiltingului, femeile foloseau ca metriale ce aveau la îndemână: haine vechi, draperii, cearșafuri vechi, și chiar saci, în zilele noastre se folosește în special bumbac 100% (quilting cotton). Calitatea bumbacului este importantă, deoarece unele materiale se pot decolora la spălat, sau chiar pot păta alte materiale, mai mult se pot strânge, micșora în contact cu apa.
  • Indiferent de materialul pe care îl alegi, asigură-te că nu este elastic și folosește același tip de material pe tot parcursul proiectului. Înainte de a fi folosite este bine ca materialele să fie spălate, călcate și chiar apretate, astfel aceste materiale patchwork vor fi mai ușor de tăiat și cusut și nu se vor strânge după spălare.
  • e tendințele schimbătoare ale modei. Bineînțeles și alegerea culorilor va spune câte ceva despre tine. În același timp, este important să ții cont de culoarea draperiilor, a fețelor de masă, astfel încât noile textile să completeze armonios designul interioarelor.

Dacă nu ești sigur ce materiale patchwork să alegi, începe cu o paletă de culori clasică, apoi adăugă noi culori sau schimbă unele dintre ele. Va rezulta o nouă combinație, dar nu neapărat cea finală.

Dacă ești o persoană puternică, de încredere, vei alege culorile pământului și pădurii. În cazul unei cuverturi, asemenea nuanțe ajută la creerea unei atmosfere confortabile și primitoare în dormitor. Acestea se pot asorta cu fețe de pernă în aceeași gama de culori și materiale, completând armonios dormitorul. Culorile calde stimulează comunicarea și stau la baza unei bune dispoziții, având un efect stimulativ și întreținând o stare afectivă, pozitivă. E o alegere potrivită pentru o față de masa, o cuvertură pentru bebeluși, sau orice alte obiecte decorative.

  • Alegerea designului – Alegerea designului este importantă indiferent de produsul finit. De exemplu, cuverturile de pat din bumbac 100%, matlasate, de tip quilt, pot să fie decorate cu pattern-uri diverse cu dungi, flori, colorate în nuanțe tari sau pastelate. 

Principiile bazate pe contrast sunt cele care aduc interes și stil în crearea unui quilt deosebit. O gamă de printuri la scară mică, medie și mare va crea un efect dinamic și va adăuga textură, iar amestecul de imprimeuri grafice și/sau geometrice cu modele mai moi, mai împrăștiate, cum ar fi cele florale, va pune o amprentă de originalitate. Pe de altă parte, amestecă direcția și orientarea printurilor. Acest lucru va contrasta cu imprimeurile unidirecționale sau bidirecționale, mai ales dacă au o calitate geometrică, cum ar fi o bandă cu pătrățele sau vărgată sau o dungă îngustă.

  • Alegerea patternului – Poți cumpăra seturi de țesături gata făcute pentru quilt, pe care le oferă târgul meșteșugarilor sau le găsești pe internet, dar dacă ești începător este mai interesant să-ți revizuiești dulapurile, selectând țesături rămase. Cea mai simplă pătură originală poate fi făcută din petice, decupate din diverse articole din denim.

O altă opțiune este să folosești ca bază o singură culoare ca punct de plecare, poate doar câteva bucăți dintr-o singură nuanță și apoi să adaugi alte țesături în diferite culori sau imprimeuri. Important este să ții seama de principiile de bază de culoare, model și dimensiune.

Dacă preferi să utilizezi țesături pe care le ai deja și să amesteci diferite imprimeuri și culori împreună, este bine să ții seama de câteva principii de bază atunci când pui împreună o selecție de țesături diferite. Combină imprimeurile în culori sobre cu printuri ca petice mici de culoare. Cu această selecție, imprimeurile vesele vor fi mici rafale de culoare în fiecare bloc, iar țesăturile solide vor oferi fundalul și contrastul necesar.

În alegerea materialelor pentru crearea unui quilt este bine să știi că nu există reguli. Regulile generale sunt doar puncte de plecare pentru a trece dincolo de stadiul pânzei goale, preferințele tale și nota personală ar trebui să se vadă în produsele create de tine. 

Țesăturile finisate ar putea fi total diferite de selecția ta inițială, odată selectate și asamblate diferite materiale patchwork se pot schimba, dezvolta și deveni personale pentru tine. Crearea unui quilt este ca o poveste scrisă de tine, în care te poți juca și distra. Atenție doar să testezi mai întâi rezistența culorii țesăturilor tale, mai ales în cazul unor culori puternice și a unor combinații dinamice și dramatice.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *