Tipuri de mașini de cusut. Află ce face fiecare și cum te ajută în croitorie

Tipuri de mașini de cusut. Află ce face fiecare și cum te ajută în croitorie

De la prima mașină de cusut care a fost inventată în jurul anului 1800 și care cosea doar tighel, tehnica a avansat și mașinile de cusut s-au perfecționat foarte mult. Există în zilele noastre mașini de cusut cu diferite caracteristici, pentru diferite scopuri și pe nivele de performanță. 

Astfel, au apărut tipuri de mașini de cusut computerizate, care în afară de cusături decorative și utilitare, inclusiv butoniere de diverse mărimi, pot executa și broderii dintre cele mai frumoase printr-o singură apăsare de buton. 

Majoritatea practicanților în ale cusutului la domiciliu sunt familiarizați cu mașinile de cusut casnice standard, însă există și mașini de cusut specializate pe diferite funcții de coasere sau industriale, care se folosesc în scopuri comerciale, având un randament mult mai mare.

În alegerea unei mașini de cusut, trebuie să iei în calcul dacă ești pasionat de cusut și coși doar pentru tine sau te gândești pe viitor să deschizi un atelier de croitorie, dacă pe lângă cusut vrei și eficiență în sufrilat, broderie sau vrei să te axezi pe quilting. Este bine să cunoști cât mai multe lucruri despre mașina de cusut înainte de cumpărare pentru a ști dacă este rentabilă și se potrivește necesităților tale.

Tipuri de mașini de cusut

Cele două mari categorii de mașini de cusut sunt mașinile de cusut casnice și cele industriale. Pasionații de cusut, cei care au hobby cusutul sau se întrețin la scară mică din acest meșteșug vor alege, în general dintre tipuri de mașini de cusut casnice, mai ales dacă nu au intenția de producție în masă.

La alegerea unei mașini de cusut ar trebui să ții cont de cât este de ușor de utilizat și să alegi mașina în funcție de nivelul tău de experiență; ce mecanism are; ce aplicații oferă de la cusături simple la coasere în relief, surfilare, matlasare, butoniere de calitate; ce funcții de coasere are și ce fel de materiale poate coase, dar și ce accesorii are pentru a se adapta proiectelor tale de cusut. 

Mașina de cusut casnică

Mașinile de cusut casnice sunt utilizate în principal pentru nevoile casnice și de aici și numele. Aceste mașini sunt construite pentru utilizare redusă și, prin urmare, sunt de mici dimensiuni și sunt realizate din plastic sau metale ușoare. Acestea sunt mai lente, mai mici, mai puțin grele decât omologul lor industrial, fiind mai ușor de manipulat și în consecință, ideale pentru uz casnic. 

Modele moderne de mașini de cusut de uz casnic excelează în lucrul cu diferite tipuri de materiale și sunt mult mai diverse în ceea ce privește funcționalitatea. 

Cele mai cunoscute variante ale acestor tipuri de mașini de cusut sunt mașinile de cusut mecanice și mașinile de cusut electrice.

  • Mașina de cusut mecanică

Pentru majoritatea dintre noi, mașina de cusut mecanică clasică este exact ceea ce îți vine în minte atunci când îți imaginezi coaserea la mașină. Mașinile de cusut mecanice sunt operate prin butoane și rotițe, și nu print-o interfață digitală, iar majoritatea proiectelor de bază pot fi finalizate cu acestea. 

Unele modele oferă puține cusături și funcții, în timp ce altele au destul de multe cusături, pot crea butoniere și sunt bune de exploatat în camera de cusut. După cum dictează logica, gama de prețuri a mașinilor mecanice tinde să urce în sus atunci când se adaugă mai multe caracteristici.

  • Mașina de cusut manuală 

Inedite și de cele mai multe ori încântătoare ca estetică, aceste mașini de cusut de școală veche, cu bandă de rulare, nu mai sunt folosite în mod obișnuit. Aceste modele de mașini de cusut de pe vremea bunicilor erau realizate din metal și controlate cu roata de mână, deoarece nu există niciun motor pentru a acționa mașina. Pentru ca mașina de cusut să funcționeze, roata de mână trebuie rotită tot timpul, ceea ce ajută la controlul mașinii, astfel încât poate fi foarte utilă pentru începători.

Aceste mașini de cusut încă mai există, pentru că au fost realizate din materiale foarte rezistente, dar și datorită principiului construcției. Au fost făcute pentru a fi încastrate în mese și concepute ca o piesă de mobilier. Dacă ai un astfle de model, poți să încerci să o folosești, dar să fii pregătit pentru un proces lent, obositor, care este destul de imprecis în comparație cu mașinile moderne. 

Avantaje:

  • Nu trebuie să folosești energie electrică și este durabilă în timp.

Dezavantaje:

  • Funcționarea unei mașini de cusut mecanice cere forță fizică și utilizatorul poate obosi pe proiecte mari.

Este posibil să găsești modele noi de mașini de cusut acționate manual și pe bandă de rulare, dar acestea nu sunt deosebit de comune. Acestea sunt încă utilizate mai frecvent în unele părți ale lumii în care energia electrică nu este disponibilă la cerere.

  • Mașina de cusut electrică

Mașinile de cusut electromecanice, sunt alimentate cu motor electric și sunt mai rapide și mai eficiente decât cele mecanice. Ele au apărut ca urmare a cerinței utilizatorilor pentru o varietate mai mare de aplicații. Sunt mai funcționale în comparație cu cele tradiționale și includ setări diferite pentru diferite tipuri de cusături, poziționarea acului etc.

Pentru a accesa aceste setări, utilizatorul trebuie doar să mute butoanele, să le răsucească, să mute manual maneta. De asemenea, aceste mașini de cusut pot avea la pachet mai multe accesorii: picioruș pentru fermoar, picioruș pentru buton, picioruș tiv orb, un pachet de ace și bobine și chiar o husă de protecție ușoară, pentru când nu este utilizată.

Versiunea mai avansată a variantei electrice este mașina de cusut electronică hibridă, deoarece butoanele mecanice și maneta au fost înlocuite parțial cu butoane. Funcțiile incluse sunt selectarea între tipurile de cusături, ajustarea lungimii cusăturii, modificarea lățimii cusăturii în zig-zag, cusătura decorativă.

  • Mașina de cusut computerizată casnică

La un pas (mare) de o mașină mecanică, mașinile de cusut electronice și computerizate au toate funcțiile modelelor mecanice, dar alimentate cu butoane, plus multe altele. Astfel, se poate spune că aceste tipuri de mașini de cusut au adus arta de cusut la un nou nivel, deoarece utilizatorul poate alege dintr-un număr mare de cusături și se poate conecta la modulul de broderie. 

Avantaje:

  • Oferă mult confort utilizatorilor prin coaserea cu un ac dublu, iluminare confortabilă, prezența unei platforme cu manșon detașabil, acționarea electrică pentru controlul vitezei. 
  • Funcționarea se face, în general, prin utilizarea unui panou LCD convenabil, cu butoane etichetate în mod clar și automatizează sarcini precum înfășurarea bobinei, filetarea acului și controlul tensiunii.
  • Unele mașini de cusut computerizate au capacitatea de a efectua broderii folosind o varietate de modele proprietare sau cele încărcate pe mașină de către utilizator. Această caracteristică nu este prezentă pe fiecare mașină electronică, așa că trebuie să faci alegerea cu atenție.

Dezavantaje:

  • Multitudinea de caracteristici oferite și ușurința de utilizare a mașinilor de cusut electronice înseamnă că acestea se încadrează adesea la capătul superior al gamei de prețuri, ceea ce este valabil mai ales dacă mașina este capabilă să efectueze broderii sau are un design prietenos.

În aproape fiecare caz, aceste mașini de cusut electronice au mai multe cusături și abilități oferite decât mașinile mecanice. Unele pot identifica tipul corect de cusătură și tensiunea pentru un proiect, auto-corectând pentru a obține cele mai precise cusături.

  • Mașină de cusut de matlasare

Numite și mașini de cusut cu braț lung, acestea sunt ideale pentru quilting datorită spațiului suplimentar plat oferit de brațul mașinii. Funcția lor este foarte asemănătoare cu o mașină de cusut casnică și pot fi folosite pentru a crea și repara la fel cum ar fi o mașină mai mică. O diferență cheie este capacitatea lor de a coase cu succes proiecte groase sau multi-stratificate, necesară pentru crearea de pilote, cuverturi etc.

Mașinile de matlasare sunt disponibile atât mecanic, cât și electronic. Ca și în cazul mașinilor casnice mai mici, modelele electronice pot efectua mai multe cusături, pot dispune de mai multe automatizări de calitate și sunt, desigur, mai scumpe.

  • Mașină de cusut și brodat

Datorită echipamentelor suplimentare și programelor moderne de creare a unor adevărate opere de artă la domiciliu, această mașină combinată are cel mai sofisticat dispozitiv. Capacitățile de cusut ale acestor mașini de cusut sunt practic nelimitate: mai mult de 500 de operații de lucru și cusături decorative, aproximativ 10 tipuri de bucle, ajustarea automată a tensiunii firelor superioare și inferioare, mai multe tipuri de alfabete și numere etc. Folosind un computer personal, poți crea compoziții din desenele existente, precum și să îți concepi propriile storyboard-uri pentru broderie.

  • Mini – mașină de cusut portabilă

Aceste mașini de cusut sunt disponibile pe piață și sunt ieftine în comparație cu toate celelalte mașini. Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt destinate a fi utilizate pentru aplicații minime, cum ar fi modificări de bază, precum tivurile. 

Sunt mici, ușoare și, prin urmare, sunt ușor portabile. Având în vedere și prețul mic, acestea nu sunt durabile și pot fi folosite pentru o perioadă mică de timp.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *