TOP 5 cele mai bune materiale textile pentru haine
Orice iubitoare de modă știe că valoarea unei piese vestimentare este dată de croială, de cât de deosebit este modelul sau calitatea cusăturilor, dar și de țesătură. Materialul folosit pentru confecționarea hainelor este foarte important, așadar indiferent dacă privești problema din perspectiva unui proiect de croitorie sau din cea a consumatorului, ar trebui să ai o idee despre modul în care țesătura se va simți pe piele, despre cum se va comporta la coasere, cum se va drapa pe corp și cum se va comporta la purtare.
Toate aceste detalii sunt importante pentru orice croitor în decizia de achiziționare de materiale textile pentru haine, decât culoarea și desenul chiar dacă ele sunt primele care atrag mai întâi la o țesătură.
În general, textilele disponibile sunt clasificate ca textile naturale (bumbac, mătase, in, denim, flanel, cânepă, piele, catifea, lână) și textile sintetice (nailon, poliester, acetat, acrilic, vâscoză, spandex). Aceste țesături pot fi clasificate în continuare în funcție de modul în care sunt imprimate, brodate, țesute, vopsite și cusute.
De asemenea, în alegerea de materiale textile pentru haine, trebuie luate în considerare greutatea țesăturii, adecvarea țesăturii pentru tiparul de croitorie, cât și sezonul în care va fi purtată ținuta.
Alegerea materialelor potrivite pentru haine poate fi o provocare, dar dacă ești informat și citești eticheta cu atenție, primul pas în direcția outfit-ului pe care ți-l dorești va fi făcut.
- Bumbacul
Această țesătură naturală este super confortabilă și în același timp unul dintre cele mai bune materiale textile pentru haine. Este o țesătură respirabilă, hipoalergenică și răcoroasă chiar și atunci când este foarte cald. Acest lucru face ca bumbacul să fie o țesătură perfectă pentru vară. În plus, este durabil, ușor de întreținut și are avantajul de a fi în întregime biodegradabil. Este o țesătură foarte versatilă, bumbacul fiind asociat atât cu îmbrăcămintea de calitate, dar în același timp și cu ținute precum comozii blugi și popularele tricouri.
Cel mai bun lucru despre coaserea cu bumbac este că, în comparație cu orice altă țesătură, se face cu lejeritate. Un alt avantaj de a alege tesăturile de bumbac ca materiale textile pentru haine este că este ieftin.
Este bine ca la cumpărarea bumbacului să te asiguri că ai verificat toată suprafața materialului. Dacă suprafața se simte netedă, este vorba de cel mai bun bumbac. De evitat este bumbacul inferior care nu se va simți neted, sau care, uneori, poate fi prea amidonat.
Bumbacul este cea mai bună țesătură pentru a face haine pentru copii și îmbrăcăminte de noapte. În zilele noastre, se merge mai mult pe bumbac organic din cauza modului în care este fabricat bumbacul. Bumbacul imprimat cu greutate medie este cel mai popular pentru confecționarea rochiilor. Atenție, însă, pentru țesăturile de bumbac mai subțiri trebuie adăugată căptușeală. De asemenea, este o țesătură bună pentru coaserea pantalonilor (mai ales în varianta denim), a fustelor și cămășilor / bluzelor.
Există aproximativ 100 de tipuri diferite de țesături din bumbac, dintre care cele mai cunoscute materiale textile pentru haine folosite în croitorie sunt: batist, chambray, satin, corduroy, damasc, denim, bumbac egiptean, flanel, gingham, poplin, policotton.
Dezavantaje
- Se șifonează / încrețește ușor, cu excepția cazului în care se adaugă finisaje specifice.
- Se va micșora prin spălare. Deci, prespălarea nu este o opțiune; este o necesitate. Dacă intenționezi să eviți prespălarea, ia în considerare alegerea următoarei dimensiuni a modelului atunci când realizezi o ținută.
- Culoarea poate scădea în intensitate la spălări repetate.
- Inul
Inul arată și poate fi considerat ca un fel de văr mai bogat al țesăturii de bumbac, având toate calitățile bune ale bumbacului, plus un câștig estetic. Este o țesătură antistatică, hipoalergenică și antibacteriană, mai rezistentă în timp decât bumbacul. În plus este una dintre cele mai biodegradabile și elegante țesături din istoria modei.
Tesătura din in poate rezista la temperaturi ridicate și absoarbe umezeala fără a ține bacteriile. De fapt, este mai puternic atunci când este umed decât uscat și devine mai moale și mai flexibil cu cât este spălat mai mult.
Inul este una dintre cele mai bune opțiuni ca materiale textile pentru haine. Este mai bine să alegi variantele în nuanțele sale naturale de fildeș, ecru, bronz și gri și să eviți inul alb strălucitor, care a trecut înainte printr-un proces intensiv de albire.
Inul este o țesătură versatilă prin faptul că este potrivit ca materiale textile pentru haine pentru fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, dar și pentru proiecte de tapițerie și decor acasă. Este un material care se coase cu ușurință și se poate fi titularul pentru proiecte de croitorie pentru rochii elegante, cămăși, fuste, jachete, costume, veste, pantaloni și bluze și, de asemenea, pentru accesorii pentru casă, cum ar fi perdele, draperii, cearșafuri, fețe de masă, șervețele de pânză, lenjerie de pat, fețe de pernă. Mai mult inul se poate coase cu orice ac și orice tip de fir, doar să păstrezi un fier de călcat cu abur aproape în timp ce coși.
Procesul de fabricare a textilelor este, de asemenea, lung și complex, motiv pentru care inul este destul de scump. Din acest motiv țesăturile din in pot veni amestecate cu alte fibre, cum ar fi bumbacul sau lâna și sunt mai ieftine.
Dezavantaje
- Se șifonează ușor. Ridurile formate se elimină prin umezire și călcare.
- Este o țesătură ușor rigidă, nu se drapează pe corp precum alte țesături.
- Nu alege o țesătură prea apretată pentru că îți va zgâria pielea.
- Mătasea
Mătasea este o țesătură frumoasă, care oferă o senzație de lux, fiind fină și cu un luciu foarte atractiv. Practic este o fibră proteică animală care este produsă de fluturii de mătase. Deși este relativ ieftină ca produs, mătasea este adesea considerată o fibră scumpă. Este moale, flexibilă și respirabilă, se simte caldă pe piele atunci când este frig și rece pe piele atunci când este cald.
Dintre cele mai cunoscute materiale textile pentru haine, mătasea este preferată în special pentru rochiile de ocazie. Este o țesătură superbă dar destul de dificil de cusut, mai ales că sunt mai multe feluri de mătăsuri, unele mai ușoare, unele mai alunecoase și mai fluide, iar altele foarte delicate.
Mai mult, trebuie ferită de urme de ace, acele de mașină trebuie să fie subțiri și trebuie folosită o ață de calitate. Ca picior presor se folosește un picior de teflon sau un picior de presor din plastic pentru coaserea mătăsii.
Există mai multe tipuri de mătase disponibile (cca 50), cele mai populare țesături de mătase pentru fabricarea de rochii sunt:
- Matasea Dupioni este de calitate înaltă, pare să își schimbe culoarea la fiecare mișcare. Nu se șifonează deloc, si care acelasi aspect si pe fata si pe dos. Se pretează excelent pentru ținute formale.
- Mătasea Charmeuse este mult mai delicată, are un aspect puternic satinat și lejer, perfect pentru piese vestimentare drapate. Se lucrează foarte greu, deoarece este sensibil la orice zgârietură sau înțepătură.
Dezavantaje
- Este puțin dificil de întreținut, majoritatea produselor din mătase fiind etichetate doar dryclean.
- Se șifonează ușor și necesită călcare cu fierul de călcat cu abur. Foarte delicată, se pătează ușor cu apă, îngălbenește cu vârsta și slăbește din cauza soarelui și a săpunului.
Pentru cei care doresc să evite mătasea animală pentru efectele sale negative, o inovație vegană de mătase care merită avută în vedere este mătasea vegană de păianjen, microsilk.
- Lâna
Lana este o fibră derivată din lâna oilor și a altor animale și este, de asemenea, țesătura făcută din fibrele de lână. Există aproximativ 100 sau mai multe specii de oi care dau lână și nu numai. Lâna este o țesătură respirabilă, care izolează bine căldura, absoarbe umezeala, nu se șifonează și se îndreaptă ușor. Este nonalergenă, rezistentă și durabilă.
Există două tipuri de lână, lâna mai fină și mai moale folosită la fabricarea articolelor de îmbrăcăminte și apoi cea grosieră folosită pentru a face pături și covoare. Curățarea uscată este preferată pentru țesătura de lână.
Țesăturile din lână ca materiale textile pentru haine sunt unele dintre cele mai râvnite și scumpe țesături din orice magazin. Există peste 30 de tipuri de țesături de lână, din care cele mai renumite sunt lâna merinos, lâna Shetland, gabardina, loden, boucle, tweed, tartan, chenille, mohair, păr de cămilă. Este ușor de cusut și de tăiat și este materialul preferat pentru confecționarea paltoanelor, pantalonilor, jachetelor, costumelor, cardiganelor, vestelor, șepcilor, fustelor. Articolele de îmbrăcăminte din lână sunt de obicei, căptușite. O căptușeală va asigura că țesăturile de lână nu se îndoaie și nu vor irita pielea.
Dezavantaje
- Este cunoscută pentru contracție, trebuie spălată înainte de coasere sau cel puțin aplicare de abur înainte de utilizare.
- Nu se șifonează prea mult, dar poate dezvolta strălucire la călcat, de aceea se utilizează un fier de călcat cu abur peste o cârpă umedă de presare pentru a îndepărta strălucirea.
- Vâscoza
Este al treilea cel mai popular dintre materiale textile pentru haine după poliester și este favorit pentru articolele de îmbrăcăminte. Lumina dă impresia de curgere pe ea, iar modul minunat în care se drapează pe corp este motivul pentru care multe dintre hainele din magazine sunt făcute din această țesătură.
Este este o țesătură moale realizată din fibre de celuloză regenerate din lemn sau bumbac. Alte nume ale acestei țesături sunt Art Silk, Tencel, Cupro și Modal. Vâscoza este un material respirabil, moale, confortabilă și se așează frumos. Are calități bune de absorbție a umidității.
Este mai subțire și mai fină decât bumbacul, ceea ce o face potrivită pentru piese delicate, lejere, vaporoase, eventual cu drapaje artistice. Nu este cea mai ușoară țesătură cu care să coși, dar rezultatul va compensa durerea. Este o țesătură bună pentru rochii, bluze, jachete moi, fuste, articole de îmbrăcăminte drapate, pantaloni moi, pantaloni scurți, și pijamale.
Dezavantaje
- Este predispusă la micșorare, întindere și încrețire
- Își pierde rezistența când este umedă.
- Se aprinde și arde rapid.
Dar, vâscoza este una dintre cele mai versatile fibre ca aspect și textură, imită calitățile mătăsii, stofelor de lână, inului și chiar bumbacului, și poate fi vopsită într-un curcubeu de nuanțe și culori.
Lasă un răspuns