Overlock sau triplock – Ce e bine să știi despre mașina de surfilat

Overlock sau triplock – Ce e bine să știi despre mașina de surfilat

Foarte multe persoane se întreabă dacă overlock sau triplock înseamnă același lucru. Ambele denumiri sunt folosite în general pentru a defini mașina de surfilat care poate avea funcția de a închide marginile brute ale țesăturii sau de acoperire. 

Prin definiție, o mașină de surfilat este o mașină de cusut specializată, care este folosită pentru a preveni destrămarea materialului ce urmează a fi cusut și pentru a finisa marginile. În plus, un overlock sau triplock decupează surplusurile de cusătură, făcând toate procesele într-un singur pas. Dacă ești croitor începător și intenționezi să-ți cumperi o mașină de surfilat cu siguranță vei adora această mașină pentru că te ajută enorm în procesul de confecționare a hainelor.

Ce caracteristici ar trebui să aibă un overlock sau un triplock

Înainte de a stabili clar și răspicat că ai nevoie de un overlock sau triplock, este bine să înțelegi care sunt așteptările tale. Și, cel mai bine poți face acest lucru analizând ceea ce dorești să coși. Observă dacă te regăsești în situațiile de mai jos:

  • Ai nevoie doar de o mașină de surfilat doar pentru a surfila marginile brute ale țesăturii. Coși frecvent, mai ales țesături ușoare până la medii. 
  • Îți place să experimentezi frecvent. Coși țesături variate, tricoturi elastice, dar și țesături groase. Vrei mai mult decât cusătura overlock de bază. Îți dorești cusături de calitate, cu aspect profesional, inclusiv pe materiale elastice, așa cum este îmbrăcămintea sportivă. Coși în mod regulat.
  • Ai început destul de recent să coși la mașina de cusut și ți-ai dori să folosești și mașina de surfilat. Nu îți plac lucrurile complicate și setările complexe te fac să renunți ușor. 

În funcție de răspunsul dat, poți alege între un triplock ieftin, adică o mașină de surfilat simplă doar cu funcții de bază, care să se potrivească nevoilor tale de croitorie, cât și bugetului. În această categorie intră și mașina De Surfilat Gritzner 788, ideală pentru micile ateliere de croitorie sau pentru persoanele care lucrează acasă. 

Sau dimpotrivă, o mașină de surfilat automatizată, cu sistem automat de înfilare și tensionare a firelor. Din această gamă, mașina de surfilat Baby Lock Acclaim realizează totul printr-o simplă apăsare de buton, și astfel griferele sunt înfilate. Sistemul ATD (Automatic Thread Delivery) asigură tensionarea automată a firelor fără să mai necesite reglaje pe fiecare fir în parte.

Așadar, aspectele la care este bine să te uiți când alegi o mașină de surfilat sunt:

  • Numărul de fire. Aparatele triplock și overlock vin cu 3, 4 sau 5 fire în funcție de complexitatea aparatului. 
  • Presiunea reglabilă îți permite să schimbi cât de tare împinge piciorul presor pe material. Ai nevoie de această caracteristică pentru a crea mai multă presiune pentru a alimenta materialul gros prin mașină și pentru a reduce presiunea pentru o țesătură foarte ușoară. Majoritatea aparatelor au un cadran cu 3 niveluri, iar unele au 5 niveluri pentru o reglare mai fină.
  • Reglarea lungimii și lățimii cusăturilor. Ai posibilitatea să ajustezi lungimea și lățimea cusăturilor în funcție de cât de lejeră este o țesătură sau cât este de groasă sau subțire.
  • Alimentare diferențială pentru a preveni întinderea sau încrețirea țesăturii.
  • Cuțit de tăiere retractabil, astfel încât să poți tăia automat excesul de material.
  • Înfilare automată a firelor cu ajutorul unei pompe de aer, astfel firul trece prin grifere până la ac printr-o simplă apăsare de buton.
  • Buton pentru reglarea lungimii cusăturii care include o setare și pentru obținerea tivului rulat. 
  • Sistem automat de tensionare a firelor, astfel mașina asigură o coasere uniformă pe orice material, indiferent de ața folosită.
  • Compartiment pentru acumularea resturilor de material

Dacă vei coase în mod regulat și mai ales unele țesături dificile, vei dori să investești într-un triplock sau overlock. Așadar, dacă ești în căutarea unei mașini de surfilat, iată câteva detalii pe care să le ai în vedere.

  1. Află cum te ajută cusătura de surfilare

Cât de des te gândești că vei folosi mașina de surfilat? Dacă printre proiectele tale de croitorie fac parte în mod special materialele tricotate și elastice, atunci un triplock sau overlock este mai mult decât necesar. Practic, cu o mașină de surfilat vei crea o cusătură puternică care cuprinde inclusiv finisarea țesăturii brute.

  1. Stabilește bugetul ținând cont de ce vrei să faci 

Mașinile de bază sunt ideale pentru începători în croitorie. Însă, dacă vorbim de un atelier de croitorie atunci un triplock sau un overlock cu diferite funcții trebuie inclus în bugetul de investiție.

Pe cusutsibrodat.ro găsești mai multe variante de mașini de surfilat triploc la prețuri variate de la modele de triplock ieftine la modele complexe cu funcții automatizate. 

  1. Analizează caracteristicile tehnice 

Verifică online caracteristicile mașinii pe care ți-o dorești. Secretul pentru a găsi cel mai bun triplock este să depui puțin timp și efort pentru a analiza caracteristicile care funcționează cel mai bine cu planurile creative pe care le ai în minte.

 

Fiecare marcă și model au propriile puncte forte și caracteristici suplimentare, așadar la întrebarea ”Ce tip de mașină de surfilat să cumpăr?” nu există un răspuns absolut. Alegerea unui triplock sau overlock este o experiență personală. Fiecărei persoane îi va plăcea o anumită mașină din motive diferite. Analizează mai multe branduri, la prețuri diferite și vei vedea diferite caracteristici, iar la final vei avea mulțumirea că ai făcut alegerea în cunoștință de cauză.

 

Te așteptăm pe cusutsibrodat.ro și vei vedea la categoria mașini de surfilat mai multe modele de triplock și overlock cu care vei putea cele mai frumoase proiecte de croitorie!

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *