Cum alegi cel mai bun manechin de croitorie, asistentul personal de mare ajutor

Cum alegi cel mai bun manechin de croitorie, asistentul personal de mare ajutor

Manechinul de croitorie este un dispozitiv care imită forma corpului uman și este esențial în activitatea de confecții vestimentare. Indiferent dacă ești începător sau croitor profesionist sau dacă faci croitorie pentru tine sau ai un business, acest accesoriu îți ușurează munca. 

Sigur că mașina de cusut și accesoriile aferente, la fel ca și fierul și masa de călcat sunt mai importante, dar un manechin te poate ajuta să obții rezultate la standarde profesionale, putând deveni asistentul tău în ale croitoriei.

Avantajele folosirii unui manechin de croitorie

Un manechin de croitorie poate fi folosit ca ajustarea mărimilor, dar și pentru suport și prezentarea modelului final. În principal, acesta este folosit pentru a-l ajuta pe croitor să-și realizeze tiparul, dar și în alte etape ale procesului de lucru. 

Cu ajutorul lui poți ajusta diferite măsuri și tivuri, ca și cum ai crea haina direct pe corpul unei persoane. Vei realiza un articol vestimentar rapid și corect, hainele vor veni ca turnate, nu vor mai exista defecte precum haine largi sau prea strânse.

Iată care sunt cele mai mari avantaje ale folosirii unui manechin de croitorie:

  • Simplificarea procesului de croire. Un manechin de croitorie simplifică procesul de coasere de la crearea modelului, croire, verificare în timpul asamblării. Cu ajutorul lui poți face primul pas în direcția creării modelului, verificând cum cade materialul pe manechin și dacă acesta e potrivit pentru tiparul pe care vrei să îl croiești.
  • Personalizarea modelului. Cu ajutorul unui manechin de croitorie reglabil vei putea personaliza tiparul în funcție de caracteristicile fizice ale clientului. După aceste modificări există posibilitatea ca modelul să fie corect și hainele să se potrivească clientului de la prima probă.
  • Croieli complexe. Un manechin va facilita crearea unor modele deosebite cu croieli mai complexe, precum rochii de seară, rochii de mireasă, rochii pentru domnișoare de onoare. Mai ales în cazul cutelor și pliurilor, a părților suprapuse, va putea fi mai ușor să vezi imaginea de ansamblu îmbrăcând manechinul fără să mai chemi clientul la foarte multe probe.

Verificări în timpul asamblării. Cu ajutorul manechinului poți potrivi un tipar de hârtie/folie plastic pe manechin la mărimea dorită, poți verifica amplasarea cusăturilor, a buzunarelor și a butonierelor marcate pe tipar, poți simplifica prinderea mânecilor în poziție. Le pui pe poziția dorită cu ajutorul boldurilor și apoi pur și simplu le coși. Poți verifica modul în care arată căptușeala prin material și lungimea mânecilor.

  • Susținerea proiectului într-un loc sigur. Manechinul poate fi util într-un atelier de croitorie dar și la tine acasă, atunci când vrei să faci o pauză, produsul putând fi așezat pe manechin pentru a nu își strica forma și a nu exista riscul unor accidente.
  • Imagine de ansamblu. Un manechin de croitorie îl va ajuta pe client, dar și pe croitor, să vadă imaginea de ansamblu și să realizeze cum va arăta produsul final și ce detalii trebuie modificate.
  • Minimizarea modificărilor. Având o imagine de ansamblu mult mai realistă poți stabili poziția reverelor și a gulerelor, poți verifica plasarea pernițelor pentru umăr și de asemenea, poți verifica sau poziționa plasarea unei broderii pe material.
  • Accesorizarea articolului vestimentar finit. Când ai terminat o piesă vestimentară, o poți așeza pe manechin și apoi o poți accesoriza cu diferite elemente (eșarfe, bijuterii sau curele) pentru a întregi ținuta. Aceste experimente îți pot fi de ajutor pentru a vedea ce culori și accesorii se asortează cu modelul creat. 
  • Material de studiu. Manechinele sunt folosite în școlile de design vestimentar pentru ca studenții să poată exersa și experimenta modele care imită corpul uman.

Tipuri de manechine: Cum alegi modelul potrivit

Pe piață există diferite tipuri de manechine de croitorie și este bine să știi ce îți dorești pentru ca alegerea ta să fie corectă. Acestea sunt cele mai cunoscute și utilizate modele de croitorie:

  • Manechin de croitorie fix

Manechinul de croitorie fix, așa cum îi spune și numele, nu este modular, ci este realizat dintr-o singură bucată fixă, ceea ce înseamnă că dacă cumperi un manechin de cusut în mărimea 42, vei putea face haine doar pentru această dimensiune. Poți să-i schimbi dimensiunile adăugându-i căptușeală. Variantele fixe sunt recomandate mai ales dacă ești în căutarea unor soluții accesibile ca preț. Poate fi folosit daca vrei sa te dedici drapajului și corsetelor. Dacă faci pantaloni, body-uri sau chiar costume de baie le alegi pe cele cu picioare. Dacă de obicei faci doar rochii și topuri, nu vei avea nevoie de manechin de croitorie cu picioare.

  • Manechin de croitorie reglabil 

Manechinul de croitorie reglabil este cel care are un anumit mecanism (în general există câteva butoane în jurul manechinului), care îți permit să extinzi dimensiunea pieptului, taliei, șoldurilor și gâtului. Poți lărgi talia, pieptul sau șoldurile în funcție de mărimea pe care o dorești. 

Evident, spre deosebire de manechinele de croitorie fixe, ai un câmp larg de manevră pentru a realiza haine de diferite dimensiuni: de la 38 la 42 de exemplu.

  • Manechine de croitorie profesionale

Opțiunile profesionale se folosesc pentru realizarea unor piese couture sau pentru croitoria profesională. Sunt cele mai costisitoare, nu au butoane de ajustare fiind fixe. Pot avea membre detașabile (brațele mai ales), pentru o croială mai bună a bluzelor și pot fi modele de tip bust, până la șold sau cu tot cu membre. Au o suprafață din material textil în care pot fi înfipte boldurile sau acele de siguranță.

În alegerea celui mai bun manechin de croitorie trebuie să acorzi importanță materialului de proiectare al manechinului de cusut, dimensiunii sale, modelului, piciorului său, precum și materialului piciorului. 

  • Un bust din plastic nu este foarte practic pentru înfigerea boldurilor, cel puțin în profunzime. Pe de altă parte, un manechin din carton permite toate posibilitățile. Versiunile MDF cu înveliș textil moale sau cele din schelet metalic cu burete cu înveliș textil sunt foarte populare, oferind utilizatorului un mediu maleabil de care pot fi agățate materialele pentru draparea unui nou design sau pentru retușări. Manechinele din poliuretan sunt mai ieftine si pot fi folosite pentru croială și ajustări, chiar și pentru prezentare, dar se vor degrada repede după înfigerea repetată a acelor. 
  • Este de asemenea util să verifici dacă țesătura utilizată pe partea exterioară a manechinului este de calitate superioară și bine întinsă. Ideal ar fi ca materialul să fie termorezistent dacă ai obiceiul să calci cu fierul vertical pentru a da piesei vestimentare o anumită formă. 
  • Un suport pentru manechin cu 4 spițe oferă o stabilitate mai bună decât modelul cu 3 spițe, iar dacă au roți sunt mai ușor de mutat. Mai contează și ca picioarele să fie reglabile pe înălțime, pentru a fi confortabil cu poziția de lucru.
  • Ca materiale pentru picior, reglabil sau nu, pe piață există lemn care este mai elegant, dar mai scump. Sunt modele cu metal care este mai greu și, prin urmare, mai solid și mai dificil de deplasat. Și, în cele din urmă, există plasticul care este cel mai ieftin material, dar și cel mai fragil.

Croitoria este cu siguranță o activitate mai plăcută când folosești accesoriile potrivite. Pe CusutsiBrodat.ro găsești diferite modele de manechine de croitorie. de exemplu, ai la dispoziție manechinul de croitorie fix Design Passion cu forma clasică și picior reglabil pe înălțime. Bustul fiind confecționat din polistiren, nu are probleme cu înfigerea boldurilor. 

Foarte ofertant ca asistent în croitorie este un manechin de croitorie din Gama completă Adjustoform compus din 8 părți ale corpului ce permit lungirea taliei și un sistem semi-automat (12 rotițe de reglej)pentru o gamă largă de modificări la bust, talie și șolduri. 

Cu acest manechin nu vei mai avea probleme verificarea și modificarea tiparelor, pentru o potrivire perfectă la gulere, căptușeli și fixarea mânecilor. Părțile manechinului sunt făcute din plastic dur dar ușor și sunt îmbrăcate într-un material gros și elastic (Nylon), care permite prinderea acelor de fixare/bolduri.

Indiferent dacă ești croitor profesionist sau faci haine pentru tine, un alt tip de manechin  care te vei atașa rapid este un manechin reglabil semiprofesional. Manechinul IT504 cu dimensiune reglabilă între 46 și 58, dispune un buton de reglare universal ce ajustează proporțional (spre deosebire de Adjustoform) gâtul, talia, bustul și șoldurile în funcție de mărimea selectată pe scala de reglaj și dispune de reglaj separat pentru mărirea și poziționarea bustului. Este susținut de un suport metalic (tripod) reglabil și este îmbrăcat 100 % bumbac elestic.

Vei face alegerile pentru asistentul tău tăcut în funcție de preț și de preferințele tale, pentru că toate aceste manechine de croitorie pot fi folosite pentru stabilirea dimensiunilor, prezentarea produselor sau modificarea și verificarea articolelor de îmbrăcăminte.

Share this post

Comment (1)

  • Ilie Gheorghe Reply

    Interesant. Merita de încercat.

    aprilie 2, 2022 at 2:05 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *