Tipuri de piciorușe pentru mașina de cusut, pentru proiecte care merg ață
Dacă ești la început în croitorie, probabil singurul picioruș de cusut pe care l-ai folosit la mașina ta este piciorușul universal care vine odată cu orice mașină de cusut. Însă, pentru proiecte de croitorie mai complexe și rezultate mai satisfăcătoare, folosirea diverselor tipuri de piciorușe mașină de cusut este necesară.
Așadar, acordă timp suplimentar testării acestor accesorii mașina de cusut și vei vedea cât de mult se îmbunătățește procesul de cusut, cât de mult se transformă aspectul unui produs astfel încât să te mândrești din toată inima cu rezultatul final.
În primul rând, există un aspect pe care vrem să-l menționăm: în funcție de modelul mașinii de cusut, piciorușele pot fi fixate sau înșurubate. Majoritatea mașinilor moderne folosesc metoda de fixare, ceea ce face procesul de schimbare mult mai rapid și mai ușor. Modelele de cusut mai vechi au piciorușe înșurubabile care se atașează la mașină prin înfiletarea unui șurub.
Cele mai folosite piciorușe mașina de cusut
Cele mai folosite piciorușe pentru mașina de cusut, care vin fie odată cu mașina de cusut pe care ai cumpărat-o sau care pot fi cumpărate separat, sunt:
- Picioruș universal
- Picioruș tiv îngust dublu rulat
- Picioruș fermoar ascuns
- Picioruș butonieră
- Picioruș de surfilat universal
- Picioruș pentru atașat bentița Bias preformat sau bandă neformată
- Picioruș de încrețire
Primele 4 picioare ale mașinii de cusut menționate mai sus vin cel mai probabil cu mașina de cusut nouă, dar partea bună este că toate pot fi achiziționate fie individual, fie într-un kit care conține mai multe astfel de accesorii. Dintre toate aceste piciorușe, cel mai folosit este piciorușul universal.
- Picioruș universal
Toate mașinile sunt dotate cu picioare pentru mașini de cusut universale, care sunt utilizate pentru cusături drepte și zig-zag simplu pe o mare varietate de țesături. Acesta mai este cunoscut sub denumirea de picior de uz general, picior de cusut drept, picior standard sau picior multifuncțional. Dacă ești la început în croitorie, cu un astfel de picioruș vei putea realiza o mulțime de proiectele de cusut. Însă, dacă vrei să faci proiecte mai complexe și ai nevoie de rapiditate, atunci îți recomandăm să optezi pentru diferite tipuri de piciorușe pentru mașina de cusut.
- Picioruș tiv îngust dublu rulat
Piciorușul pentru tivul îngust dublu rulat este necesar pentru a coase materiale subțiri și medii. Piciorușul se montează în gheara de prindere a mașinii, se setează cusătură dreaptă, cu bătaia acului pe centru, cu viteza de cusut la minim sau din pedală se apasă foarte ușor. Marginea materialul căruia urmează să i se facă tivul îngust dublu rulat se taie drept, eventual materialul se calcă pentru a fi cât mai bine întins. Piciorușul tivului dublu rulat se folosește cel mai mult pentru tivuri drepte, mai degrabă decât tivuri curbate. Este deosebit de util pentru coaserea tivurilor pe volane, deoarece tivul îngust le permite să arate frumos în timp ce economisește o cantitate substanțială de material.
- Picioruș pentru fermoar
Există mai multe tipuri de piciorușe pentru a coase fermoare, cele mai folosite fiind piciorușul pentru fermoar reglabil și piciorușul pentru tiv ascuns. Piciorușul pentru fermoar reglabil îți permite să coși aproape de marginea dinților fermoarului și a marginilor voluminoase. Se selectează o cusătură dreaptă, cu acul poziționat la stânga sau la dreapta și nu în centru, așa cum este de obicei. Se glisează piciorusul presor astfel încât acul să se încadreze în deschizătură. Învârte de rotița piciorușului astfel pentru a verifica poziția acului, astfel încât să nu se lovească de piciorul presor.
Un fermoar invizibil se coase într-un mod diferit față de alte fermoare vizibile, este un accesoriu ce îmbină două elemente într-o linie subtilă și se folosește mai ales pentru articole de îmbrăcăminte. Piciorușul pentru fermoar invizibil are două spații, unul pentru dreapta și unul pentru stânga, pentru a ghida și coase ambele laturi ale fermoarului.
- Picioruș butonieră
Piciorușul butonieră este acel accesoriu lung, dintr-un plastic alb sau transparent, care te ajută să creezi butonierele perfecte, adică închizăturile nasturilor pe care îi folosești în proiectul tău de croitorie. Primul pas este să montezi nasturele în spațiul destinat pentru a stabili dimensiunea butonierei. În funcție de modelul mașinii de cusut, există anumite mențiuni speciale atunci când coși butonierele, de aceea este bine să te asiguri că ai citit manualul și ai văzut pașii corecți și detaliile aferente. Ulterior se selectează cusătură dorită nu înainte de a marca pe material zona unde se va coase butoniera.
Tot în funcție de modelul mașinii de cusut, pentru a coase butoniere nu este nevoie de alte ajustări, mașina va coase singură, eventual poți ghida ușor materialul. În trusa de accesorii de croitorie pe care o primești odată cu mașina de cusut există un cuțit de tăiat butonierele de care vei avea nevoie la final, pentru a deschide zona unde va intra nasturele.
- Picioruș de surfilat
Finisarea marginilor unui material este foarte importantă dacă vrem să creăm produse cu durată mare de utilizare și care arată profesionist. Cusătura overlock este o combinație între o cusătură dreaptă și un zigzag. Coase înapoi și înainte în linie dreaptă, dar între fiecare set de cusături drepte, coase un zigzag. Chiar dacă poți realiza cusătura overlock și cu un picioruș standard, rezultate mai bune vei obține cu un picioruș de surfilat, care este special conceput pentru această cusătură.
Majoritatea mașinilor moderne sunt capabile să creeze o margine suprapusă cu ajutorul piciorușului de surfilat și al cusăturii speciale pentru a preveni destrămarea marginilor. Există picioruș de surfilat fără tăiere și picioruș de surfilat cu tăiere concomitentă.
Înainte de a încheia acest articol care sperăm ca ți-a fost de ajutor, vrem să îți menționăm că există o mulțime de alte tipuri de piciorușe pentru mașina de cusut și dintre ele amintim: picioruș pentru cusătura picot, picioruș pentru cusut șnururi, picioruș pentru matlasat, picioruș pentru cusătură în șanț, picioruș pentru atașat mărgele, picioruș pentru bucle, picioruș de surfilat cu tăiere concomitentă, picioruș pentru cusut piele etc.
Toate aceste accesorii le găsești cusutsibrodat.ro, iar dacă ai ți le dorești, intră pe site pentru a vedea dacă piciorușele de cusut sunt compatibile cu mașina de cusut pe care o ai.
Lasă un răspuns