Cum planifici un proiect de croitorie: 10 sfaturi bine de știut

Cum planifici un proiect de croitorie: 10 sfaturi bine de știut

Realizarea unui proiect de croitorie îți va oferi întotdeauna o satisfacție personală pe care nu ai avut-o niciodată în urma unei sesiuni de cumpărături, oricât de reușită ar fi. Pe de altă parte, reușita unui proiect de cusut depinde întotdeauna de cum îl planifici. 

Există o mulțime de aspecte de care trebuie să ții cont dacă vrei să fii pregătit să depășești obstacolele care se pot ivi în calea proiectului tău. Un plan într-un proiect de croitorie este la fel de necesar ca o hartă sau un GPS când faci o călătorie. Nu trebuie să fii prea meticulos, dar este bine să ții cont de câteva sfaturi pentru a-ți putea planifica proiectul.

  1. Decide tema proiectului

Este primul pas în care trebuie să hotărăști ce vrei să faci și de ce. Este important, pentru că una înseamnă să te decizi că vrei să faci draperii sau decorațiuni pentru casă și alta dacă vrei să faci o bluză sau o rochie pentru o ocazie specială. 

Orice ai decide să faci, fii specific cu privire la ceea ce cauți, pentru că acum se pun bazele pentru viitorul unui proiect de croitorie. De mare ajutor ar fi să-ți folosești garderoba pentru a te ajuta să decizi și să analizezi cam ce obiecte îți lipsesc din ceea ce îți dorești.

  1. Alege un model

După ce ai decis ce ai vrea să faci, următorul pas este să colectezi câteva idei pentru mai multă inspirație. De fapt, poți să începi să te uiți după modele, inspirația poate fi personală, poți folosi calculatorul, reviste sau cărți de croitorie. 

Acesta nu este un proces final de selecție, deci nu va trebui să cunoști încă măsurătorile. Este doar pentru documentare, pentru a obține o idee despre modul poate arăta materializat proiectul ales.

  1. Ține cont de abilitățile de cusut

După ce ai găsit cât mai multe informații despre modelul ales, urmează momentul adevărului în care ar trebui să decizi dacă abilitățile tale pot răspunde provocărilor acestui unui proiect de croitorie

Întotdeauna este bine să încerci lucruri mai complicate pentru a-ți dezvolta aptitudinile, dar e bine să îți știi limitele pentru a ști căt te poți întinde. Dacă există pentru realizarea unui proiect tehnici pe care nu le-ai mai folosit, e bine să amâni proiectul și să exersezi puțin.

  1. Verifică mașina de cusut și accesoriile

Un alt punct crucial în selectarea modelului este echipamentul. Dacă un unui proiect de croitorie necesită un cusături de calitate profesională, de coasere, tăiere și surfilare într-o singură operațiune simplă sau o mașină overlock, este posibil ca mașina casnică standard să le poată face. 

Același lucru este valabil și pentru atașamentele mașinii de cusut, cum ar fi un picioruș pentru cusătură invizibilă sau pentru fermoar. Dacă nu ai echipamentul potrivit sau nu te simți confortabil în utilizarea lui, caută pentru moment un model alternativ cu cusături mai simple și un material care nu se destramă ușor.

  1. Realizează o schiță

După ce ai fixat câteva lucruri, o idee bună este să faci câteva desene ale proiectului de cusut. Nu contează dacă nu ești prea talentatla desen, dar astfel îți vei sintetiza mai bine ideile. Cel mai bine este să păstrezi lucrurile cât mai simple. Este mult mai bine să ai ceva simplu și frumos făcut decât ceva complicat care ajunge să fie inutilizabil.

Odată ce ai făcut câteva schițe ale proiectului de cusut, este timpul să începi să iei în considerare piesele separate ale modelului dorit. Desenează formele pe hârtie. Dacă este un proiect mic, este posibil să poți utiliza hârtia de imprimantă, deși este adesea puțin groasă. Modelul de hârtie este cel mai bun, deși un calc sau un ziar va funcționa la fel de bine.

  1. Alege materialul potrivit

Alegerea materialului în orice proiect de croitorie este un factor important pentru produsul final. Fie că alegi țesătura pe care urmează să o folosești cu un model de cusut comercial, fie că intenționezi să-ți faci propriile modele și ai nevoie de materiale croitorie pentru acestea, țesătura pe care alegi să o folosești va afecta modul în care va arăta rezultatul. Fiecare material pe care alegi să-l coși are proprietăți diferite care vor afecta modul în care funcționează pentru acel proiect și va dicta tehnica de cusut la mașină.

Țesăturile cu conținut ridicat de bumbac sunt excelente ca materiale croitorie pentru începători în croitorie, fiind țesături non-strech, ușor de cusut și finisat. Inul se poate folosi într-un proiecte de croitorie legat de costume, mai ales costume de vară, fuste, bluze, pantaloni, lenjerie de pat, draperii și tapițerie.

Mătasea se drapează elegant și fluid, de aceea se pretează pentru un proiect de croitorie pentru articole de îmbrăcăminte couture și vestimentație de ocazie, lenjerie de pat și draperii. Lâna este recomandată pentru un proiect de croitorie de dificultate moderată, referitor la îmbrăcăminte exterioară, costume și tapițerie. Vâscoza este un material de croitorie soft, confortabil și care se așază frumos, putând fi folosită pentru bluze, rochii, tricouri. Brocartul este ideal precum mobilier și tapițerie, sau îmbrăcăminte precum rochii de ocazie sau rochii de mireasă, costume fiind destinat celor avansați ca abilități în croitorie.

Acordă o atenție deosebită cantității de material de care vei avea nevoie pentru modelul ales, aceasta poate varia în funcție de lățimea țesăturii alese. Orientează-te spre un plus dacă intenționezi să efectuezi ajustări ale modelului sau dacă ai de gând să potrivești imprimeurile.

O idee practică este să exersezi pe materiale ieftine cu greutate similară pentru a vedea cum atârnă materialul, dacă se întinde.

  1. Efectuează măsurători precise

Odată ce ai depășit faza cu opțiunile și ai găsit modelul și materialul potrivite, este timpul să vezi în mod specific de ce dimensiuni are nevoie acest proiect de croitorie. Măsurătorile trebuie făcute cu atenție indiferent de cine va fi beneficiarul. Pentru precizie este bine să le scrii pe măsură ce le faci sau să le dictezi unui colaborator. La tăierea tiparului, măsurătorile trebuie să incudă alocația de cusătură, 1-2 cm în jurul fiecărei piese de model este de obicei suficient. Verifică de două ori!

  1. Nu uita detaliile

Atunci când alegi materialul nu uita de celelalte accesorii de croitorie de care ai nevoie pentru a-ți finaliza proiectul. Pentru un proiect de croitorie poți avea nevoie de fermoare, nasturi sau alte accesorii, astfel este întotdeauna o idee bună să te asiguri că ai luat tot ce ai nevoie înainte de începe coaserea. 

Verifică de două ori specificațiile din model, lungimea și stilul fermoarului, dimensiunea butonului și tipul de cârlig, tipul de material pentru căptușeală. Totuși, există întotdeauna soluții pentru a modifica modelul astfel încât să se potrivească stilului personal sau solicitărilor clientului.

  1. Pregătește materialul

Înainte de a începe tăierea și coaserea, asigură-te că materialul a fost pregătit în mod corespunzător. Cele mai multe țesături sunt tratate pentru a-și menține forma și a permite măsurători precise atunci când țesătura este achiziționată, dar acest lucru poate provoca probleme atunci când croiești materialul după tipare. În plus, unele materiale intră la apă și e bine să speli materialul înainte de a-l tăia.

Cel mai bine este să urmezi instrucțiunile de îngrijire pentru a spăla sau clăti țesătura și a o usca în mod corespunzător (unii recomandă uscarea prin picurare, în timp ce alții o recomandă pe cea în uscător). Dacă este necesar, calcă materialul pentru a-l netezi și dacă nu îl transferi direct pe masa de tăiere, depozitează țesătura rulată în loc să fie pliată pentru a evita formarea cutelor.

  1. Aranjează spațiul de lucru

În plus față de pregătirea materialului, vei avea nevoie de timp pentru a-ți pregăti echipamentul și spațiul de lucru. Fă curat pe masa de tăiere și pune o lamă proaspătă în tăietorul rotativ, selectează bobinele de ață potrivite acestui proiect de croitorie, scoate acul mașinii de cusut și înlocuiește-l cu unul potrivit pentru proiectul de cusut. 

Efectuează orice sarcini regulate de întreținere pentru reglarea mașinii de cusut și testează setările cusăturilor pe unele resturi de țesătură pentru a te asigura că totul este gata de plecare. Chiar înainte de a te așeza pentru a începe să coși, conectează fierul de călcat și asigură-te că este setat corect, inclusiv umplerea rezervorului de apă dacă ai nevoie de abur. 

Pune la îndemână o cârpă de presă pentru a-ți proteja munca și asigură-te că masa de călcat este configurată și gata de lucru.

La finalul proiectului acordă-ți ceva timp pentru a evalua ce a mers bine și ce nu a mers așa cum ți-ai imaginat inițial. Aceasta include nu numai coaserea în sine, ci și planul tău. Astfel, vei realiza cum poți îmbunătăți următorul proiect de croitorie pentru ca acesta să meargă mai ușor și vei câștiga timp pentru a te concentra pe partea care o iubești cel mai mult: cusutul în sine.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *