10 tipuri de mâneci pe care le poți folosi în proiecte de croitorie

10 tipuri de mâneci pe care le poți folosi în proiecte de croitorie

Mânecile sunt o parte importantă a hainelor, deoarece reprezintă unul dintre primele lucruri pe care le observi la o piesă vestimentară. Ar trebui să se potrivească corespunzător și să fie confortabile la purtare. Modelele de mâneci variază foarte mult în funcție de stilul vestimentar, material și tendințele în modă.

Există posibilitatea ca la un moment dat să se poarte un anumit model de mânecă, iar apoi să dispară complet din tipare, pentru a reapărea după mulți ani și să fie din nou în mare vogă. De exemplu, mâneca tip clopot a dispărut o vreme din tendințele modei, însă de câțiva ani este din nou în atenția creatorilor de modă.

Tipuri de mâneci în funcție de lungime

În primul rând, mânecile, dincolo de model și tipul de țesătură, pot varia în funcție de lungime. Pe baza acestui criteriu, mânecile pot fi scurte, medii și lungi. Probabil cunoști deja faptul că lungimea mânecilor nu reflectă întotdeauna anotimpul, ci mai degrabă materialul este cel care dictează acest lucru.

Cu câteva secole în urmă, în Rusia, mărimea mânecilor a fost folosită pentru a transmite că o persoană avea un anumit statut social. De exemplu, reprezentanții clasei privilegiate purtau mâneci lungi și foarte bufante, motivul fiind unul simplu, cantitatea mare de material folosită arăta posibilitatea financiară.

10 tipuri de mâneci în funcție de croială

Există o mulțime de tipuri de mâneci diferite, cu variații de modele și lungimi, noi o să vorbim în acest articol de cele mai folosite 10 tipare de mâneci.

  1. Mâneca dreaptă

Mâneca dreaptă, pe care o regăsim la cele mai multe articole de îmbrăcăminte este o mânecă simplă, fără detalii estetice. Este modelul cel mai versatil potrivit pentru orice tip de piesă vestimentară, de la cămăși, bluze, sacouri, până la haine sport.

  1. Mâneca tip clopot

Există mai multe modele de mâneci clopot, în general este vorba de un tip de mânecă lungă, formată în general din două secțiuni, prima parte strânsă până la cot, iar cea de-a doua devine mult mai largă spre încheietura mâinii. Este un stil de mânecă foarte feminin, cu un aer retro, pe care îl regăsim în special la bluze și rochii elegante, și care a cunoscut o revenire în ultima vreme. Mâneca clopot a devenit faimoasă în Franța în anii 1500. Se mai numește și mâneca evazată fiind similară ca model cu pantalonii evazați, unul dintre simbolurile anilor 1970.

  1. Mâneca episcop

Mâneca episcop este una dintre cele mai la modă mâneci, pe care o regăsim la foarte multe piese vestimentare, de la cămăși și rochii elegante, la pulovere și bluze sport. Este o mânecă lungă, largă, strânsă în zona încheieturii mâinii, cu ajutorul unei manșete late cu sau fără nasturi. Volumul mânecii episcop depinde de modelul piesei în sine. Hainele care au această mânecă nu sunt deloc ușor trecut cu vederea, dimpotrivă au un aspect clasic, elegant.

  1. Mâneca petală

Dintre toate tipurile de mâneci scurte, mâneca petală are un stil unic. Este o mânecă realizată dintr-o singură bucată, dar care este despărțită în două. Numele de petală a venit de la forma ei specială care seamănă cu petala unei lalele. Acest stil de mânecă a fost introdus inițial la sfârșitul anilor ’40. În prezent îl regăsim la bluze și rochii elegante, deoarece oferă un aspect foarte feminin. Există o tehnică specială pentru a coase mâneca petală, astfel încât modelul mânecii să se suprapună în partea exterioară a brațului.

  1. Mâneca cu șliț (fantă)

Mânecile cu fantă sunt de obicei lungi sau au cam 3/4 din lungimea brațelor. Spre deosebire de mânecile cold shoulder care expun doar umărul, acestea vin cu o fantă în partea exterioară a brațului, ca o mânecă deschisă, strânsă cu o manșetă la încheietura mâinii. Este un stil care se potrivește îndeosebi pieselor elegante, precum bluzelor, topurilor fluide și rochiilor drepte.

  1. Mâneca bufantă

Numită și mâneca Juliet, această mânecă lungă, strânsă în partea de sus, inspirată de moda Renașterii Italiene, denumită după tragica eroină a lui Shakespeare. Acest tip de mânecă a fost popular încă din anii 1820, și a apărut din nou la sfârșitul anilor 1960 sub influența filmului lui Zeffirelli: Romeo și Julieta.

  1. Mâneca kimono

Mânecile kimono sunt inspirate din ținuta tradițională japoneză Kimono, care arată foarte asemănătoare cu halatele de baie. Sunt mâneci largi, lungi și lejere, formate dintr-o singură bucată cu corsetul, nefiind cusute separat. Acest stil de mânecă extrem de confortabil este o alegere atractivă atât pentru bluze, dar mai ales pentru rochii de vară.

  1. Mâneca cold shoulder

Mânecile cold shoulder nu ne sunt străine deloc, dimpotrivă sunt în vogă de câțiva ani. Practic, așa cum spune denumirea, umărul este dezgolit într-un mod delicat. Se găsesc în toate lungimile și dimensiunile și sunt perfecte indiferent de anotimp. Este un stil foarte cochet și foarte feminin, ce poate fi folosit la bluze și mai ales la rochii.

  1. Mâneca fluture

Similară cu mâneca tip clopot, mâneca fluture pornește larg de la umăr, dar de obicei nu acoperă complet brațul. Mâneca fluture poate fi atât scurtă, cât și lungă, și se așază lejer și delicat pe umăr. O regăsim în special la rochiile elegante, cum este rochia de mireasă, iar materialele folosite la crearea ei sunt dintre cele mai rafinate și subțiri: mătase, voal, vâscoză, organza.

  1. Mâneca tip capă

Mânecile capă par adesea un fel de extensie la corsetul rochiei și se potrivesc bluzelor și rochiilor elegante, realizate din materiale rafinate. Fiind similar unei pelerine, acest tip de mânecă este foarte confortabil, lasă pielea să respire și totodată flatează persoanele cu brațele mai groase, ascunzând într-un mod foarte elegant imperfecțiunile.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *