Cum începi un business în broderie: TOT ce trebuie să cunoști

Cum începi un business în broderie: TOT ce trebuie să cunoști

Sigur ți-ai imaginat, măcar o singură dată, că vei reuși să-ți transformi hobby-ul într-o afacere și vei face bani din ceea ce îți place să faci. Să găsești ce să faci cu timpul tău liber și mai mult să câștigi financiar dintr-un hobby, este una din cele mai mari provocări. Și mai mult, nu înseamnă că trebuie să renunți la locul de muncă pentru a începe o afacere. 

Broderia este un hobby frumos pentru mulți oameni și o abilitate pe care nu toată lumea o poate stăpâni, iar vestea bună este că piața broderiei este în continuă expansiune. În mod tradițional, produsele brodate au fost folosite în articole de uz casnic, cum ar fi lenjeria de pat, lenjeria de masă și îmbrăcămintea. Dar în aceste zile, cele mai mari oportunități sunt în sectorul corporativ. 

Multe organizații optează acum pentru uniforme brodate atât datorită durabilității lor mai mari în comparație cu alte tipuri de îmbrăcăminte decorate, dar și datorită eleganței. Broderia personalizată este folosit ca instrument de branding și publicitate de multe organizații, în timp ce industria modei folosește broderie computerizată pentru decorațiuni ornamentate pentru articole de îmbrăcăminte.

Dacă ai noțiuni despre broderie, lucrezi la proiecte mici pentru prieteni și familie, eventual ai și o mașină de brodat computerizată, ai început deja propriul business în broderie. Ce ar trebui să mai știi și de ce ai mai avea nevoie? 

  1. Analizează ce tip de servicii de broderie computerizată sunt în zonă și selectează piața țintă

Alegerea pieței pe care dorești să o vizezi este foarte importantă. O piață de nișă îți va permite să creezi modele inovatoare în funcție de nevoile pieței. Poate dorești să proiectezi numai produse pentru hoteluri sau școli sau mărci comerciale. De aceea, este o idee bună este să identifici lacunele de pe piața broderiei și să profiți de șansă, mai ales că este posibil să nu supraviețuiești dacă produci produse comune. Poți întâlni potențiali clienți și poți încerca să afli ce caută. 

Nu înseamnă că ar trebui să renunți dacă există deja alte câteva afaceri de broderie în apropiere. Este un bun indiciu dacă există deja o anumită concurență existentă, deoarece înseamnă că există o cerere minimă suficientă pentru a susține mai mult de o afacere. Dacă dorești să începi o afacere profitabilă de broderie, atunci trebuie să gândești out-of-the-box.

  • Crează un plan de afaceri preliminar

Diferența dintre afacerile de succes și afacerile eșuate este adesea măsura în care acestea se planifică. Niciodată nu trebuie să iei decizii rapide aici. De aceea, înainte de a începe o afacere profitabilă de broderie computerizată, trebuie mai întâi să stabilești un plan de afaceri clar. Acest lucru te va ajuta să cântărești argumentele pro și contra, să studiezi piața și să iei decizii concrete. 

Piața broderiei este competitivă, deci trebuie să te diferențiezi față de concurenții tăi. În primul rând, analizează concurența pentru a determina ce oferă diferit și unic și ce le lipsește. Gândește-te la persoanele clienților vizați și la ceea ce i-ar motiva să treacă la afacerea ta de brodat.

Iată câteva întrebări la care ar trebui să aveți răspunsuri:

  • Cât de mare vrei să fie afacerea ta?
  • Cât capital puteți investi?
  • Cât profit vă așteptați de la afacere?
  • Ai nevoie să recrutezi o echipă de lucrători?
  • Cine sunt clienții țintă?
  • Cum intenționați să îți promovezi produsele?
  • Ajunge o mașină de brodat computerizată sau e nevoie de mai multe?

Un plan de afaceri îți va spune totul, de la cum să începi până la cum să îți dezvolți afacerea. Când vei avea nevoie de ajutor, vei apela întotdeauna la planul de afaceri ca ghid și astfel nu te vei abate de la obiectivele propuse.

3. Alege un nume pentru afacerea ta

Mulți oameni se grăbesc să-și înceapă afacerea creând un nume de companie, cumpărând nume de domenii, înregistrând structuri de afaceri și creând cărți de vizită. Problema este că ideile tale inițiale ar putea să nu mai corespundă cu afacerea finală după ce ai făcut toate cercetările de piață și ai creat un plan de afaceri. Poate părea contraintuitiv să aștepți până la sfârșit, dar vei economisi timp, bani și stres atunci când începi o afacere de broderie computerizată pentru prima dată. 

Iată și câteva lucruri de reținut pentru alegerea numelui:

  • Trebuie să fie ușor de pronunțat și de reținut.
  • Asigură-te că profilurile sociale sunt disponibile și că vei putea obține numele de domeniu.

Ar trebui să reflecte cu exactitate afacerea ta acum și în viitor pe măsură ce aceasta se dezvoltă.

4. Caută îndrumare profesională

Înainte de a începe orice afacere, este întotdeauna mai bine să cauți îndrumare profesională. De aceea, un pas important atunci când începi un business în broderie implică înființarea unei structuri juridice adecvate afacerii tale. Poți începe prin a consulta mai întâi un contabil, un avocat și un agent de asigurări.

  • Finanțare sigură – Un contabil bun te poate ajuta să iei decizii financiare pentru afacere și să găsești răspunsul pentru întrebări precum: Cum îți poți finanța afacerea? Cum să păstrezi o evidență a conturilor de afaceri? Ce software de contabilitate să utilizezi? Vei avea nevoie de capital pentru a începe și a continua. În mod ideal, ar trebui să ai suficient capital inițial pentru a te susține cel puțin un an întreg în timp ce lucrezi pentru a obține profit. Există mai multe modalități prin care poți obține finanțare, de la crowdfunding la împrumuturi bancare, dar și alte modalități care includ diverși investitori, familie și prieteni, economii, granturi.
  • Înregistrează-te pentru impozite – În timp ce ai putea fi înclinat să utilizezi unul dintre serviciile de avocat ieftine online, nu economisi calitatea. Găsește un avocat de afaceri de renume în zona ta și consultă-l despre cea mai bună structură pentru compania ta la momentul respectiv. Înainte de a începe afacerea, trebuie mai întâi să te înregistrezi pentru impozite și, probabil că de acest lucru se va îngriji avocatul atunci când îți depui afacerea la stat. Discută și cu un contabil pentru a înțelege mai bine cu ce obligații fiscale te vei confrunta.
  • Solicită licențe – Acesta este un alt pas pe care avocatul îl va putea face probabil pentru tine atunci când înființați afacerea.
  • Deschide un cont bancar de afaceri – Pentru a deschide un cont bancar de afaceri, trebuie să ai o entitate comercială configurată corespunzător. Asigură-te că ai parcurs pașii anteriori înainte de a trece la această etapă. În mod ideal, vei dori două conturi, unul pentru a primi plățile primite și altul pentru cheltuieli și plăți efectuate. 
  • Obține asigurare – Asigură-te că verifici de ce fel de asigurare vei avea nevoie ca proprietar de magazin de broderie computerizată. Unele dintre cele mai comune tipuri de asigurări includ: asigurare de răspundere civilă generală, asigurarea bunurilor, asigurare auto (pentru vehiculele companiei). Unele dintre aceste polițe de asigurare, cum ar fi acoperirea răspunderii generale, pot fi necesare din punct de vedere legal pentru afacerea ta. 

O structură de afaceri te va proteja de orice probleme juridice care decurg din faptul că cineva te dă în judecată sau trebuie să depui faliment. Acesta îți va separa afacerea și activele personale, asigurându-te că nu îți vei pierde vehiculul, casa sau economiile personale dacă ți se întâmplă ceva.

După obținerea finanțării, următorul pas în începerea unei afaceri de broderie ar fi găsirea unei locații pentru înființarea magazinului tău. Dacă dorești să începi un business mai mic, atunci o cameră liberă în casă poate fi suficientă, mai ales dacă te afli într-o zonă în care nu îți poți permite să închiriezi spații de birouri. 

Cu toate acestea, pentru întreprinderile la scară largă, este nevoie de o locație bine aleasă pentru magazinul tău. Poți chiar să cauți o zonă în funcție de clienții tăi țintă, îți va fi mai ușor să ajungi la ei. Caută un loc care are posibilități de extindere pe termen lung și care să asigure accesul la magazin ușor, spații de parcare, spațiu amplu de afișat și pentru publicitate. E bine ca locația aleasă să aibă vizibilitate de pe drum. Mărimea spațiului va depinde de personalul care va lucra și de numărul de mașini.

  • Achiziționează echipamentul de broderie potrivit

Odată ce te-ai stabilit într-o locație, este timpul să te ocupi să obții tot ce ai nevoie pentru a-ți conduce afacerea. Deținerea echipamentului corect este crucială pentru începerea unei afaceri profitabile de broderie. Pentru a începe un business în broderie, vei avea nevoie de echipamente precum:

  • Mașină de brodat computerizată;
  • Fire, ace, cercuri de broderie, foarfece, bobine cu ață și alte materii prime;
  • Calculatoare și software de broderie;
  • Echipamente de birou.

Echipamentul de broderie computerizată și software-ul de proiectare a broderiei sunt cele mai mari investiții pe care le vei face în afacerea ta. Tipul de echipament va diferi în funcție de piața de nișă pe care ai ales-o. 

Există multe tipuri de echipamente de broderie pe piață astăzi și în principiu, toate fac același lucru. Poți alege fie o singură mașină de brodat, fie mai multe mașini, în funcție de volumul de muncă. Trebuie să faci cercetări amănunțite asupra echipamentului și software-ului, să faci comparații și să alegi varianta cea maibună pentru tine.

Fă-ți o listă cu fiecare lucru de care vei avea absolut nevoie atunci când începi. Apoi, creează-ți o listă secundară care să conțină elementele de care vei avea nevoie, dar care nu sunt necesare imediat. Începe prin a procura totul din lista de elemente esențiale, apoi, pe măsură ce începi să obții profit, treci la lista secundară.

  • Creează-ți o structură de prețuri

Nu îți baza prețurile doar uitându-te la alte companii de broderie. Pentru o afacere profitabilă de broderie computerizată, strategia ta de stabilire a prețurilor ar trebui să se bazeze exclusiv pe tipul de produs și complexitatea lui, clienții țintă, designul și alți astfel de factori, precum chiria și utilitățile. 

  • Dezvoltă o strategie de marketing

Unul dintre cei mai importanți pași în începerea unei afaceri profitabile de broderie este să îți promovezi afacerea în mod corect. Nu are rost să investești timp, efort și bani într-o afacere despre care nimeni nu știe. Marketingul online este una dintre cele mai bune modalități de a îți comercializa afacerea în ziua de azi. Prezența pe rețelele de socializare (Facebook, Instagram etc) este foarte importantă, deoarece așa poți ajunge la un număr mare de persoane prin intermediul acestora. 

În concluzie, pentru a începe o afacere profitabilă de broderie computerizată, trebuie să depuni inițial multă muncă. De la alegerea echipamentului până la selectarea unei locații, totul trebuie făcut meticulos. Dar, te vei bucura să să îți dezvolți apoi pasiunea pentru broderie și să îți pui amprenta personală pe produsele create.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *