6 greșeli de croitorie care îți vor face hainele să arate urât

6 greșeli de croitorie care îți vor face hainele să arate urât

Cusăturile nereușite sunt adesea asociate cu o calitate slabă. Fie este vorba de modul în care este cusută îmbrăcămintea sau de țesătură destrămată, hainele pe care le faci la mașina de cusut pot arăta extrem de neplăcut dacă nu acorzi atenție la detalii. Pe lângă cusături, mai există și alte greșeli de croitorie care pot ruina de-a dreptul aspectul produselor pe care le realizezi la mașina de cusut.

Bineînțeles că există mai multe greșeli în croitorie decât cele despre care vom vorbi noi în acest articol, cum ar fi: folosirea instrumentelor de cusut greșite, imposibilitatea de a coase drept sau alegerea unor tipare de croitorie complexe, dincolo de abilitățile tale de cusut. Mai ales dacă ești începător în croitorie, probabil vei face aceste greșeli fără să îți dai seama sau te vei afla în situația în care nu vei găsi prea ușor soluțiile de rezolvare.

Așadar, dacă vrei să eviți cât mai multe dintre greșelile de croitorie inerente la început, iată 6 lucruri pe care este bine să le cunoști și astfel vei fi pe drumul cel bun, iar rezultatele satisfăcătoare nu vor întârzia să apară:

  1. Nu finisezi corespunzător tivul

Tivul este de obicei ultimul pas pentru a termina o haină și de multe ori este trecut cu vederea și nu se mai acordă toată atenția necesară, fiind considerat neimportant. Însă, nu este deloc așa. Finisarea greșită a tivului la piese de îmbrăcăminte va arăta extrem de neplăcut. Efectiv privirea se va duce exact către acele detalii și va umbri toată munca grea pe care ai făcut-o pentru restul hainei. Alege o cusătură potrivită pentru a preveni destrămarea materialului, iar pentru tiv folosește un picioruș special sau coase pur și simplu în linie dreaptă. Dacă nu poți coase perfect în linie dreaptă, o soluție salvatoare este să folosești o cusătură decorativă, de exemplu tip floare sau inimă. Aruncă o privire la modelele noastre de mașini de cusut și vezi și alte tipuri de cusături pe care le poți încerca și care aduc un farmec subtil tivului hainelor.

  1. Folosești un material nepotrivit pentru modelul dorit

Creativitatea în croitorie constă bineînțeles în a veni cu propriile idei, în a încerca modele curajoase și asocieri inedite. Este foarte în regulă să te îndepărtezi într-un fel de recomandările învățate, dar este recomandat să ții cont de regulile generale, create tocmai pentru a preveni situațiile neplăcute și rezultatele dezastruoase. Mătasea de exemplu este una dintre țesăturile care se folosește doar pentru anumite tipare de croitorie.

  1. Nu folosești piciorușul de cusut potrivit

Piciorușul universal cu care vine mașina de cusut este foarte bun pentru o mulțime de proiecte de croitorie, însă dacă vrei un aspect mai deosebit pentru hainele tale, ar trebui să știi că există mai multe tipuri de piciorușe pentru mașina de cusut. De exemplu, piciorușul pentru tivul îngust dublu rulat este necesar pentru a coase materiale subțiri și medii, și este deosebit de util pentru coaserea tivurilor pe volane, deoarece tivul îngust le permite să arate frumos în timp ce economisește o cantitate substanțială de material.

De asemenea, există picioruș pentru cusut șnururi, picioruș pentru matlasat, picioruș pentru cusătură în șanț, picioruș pentru atașat mărgele, picioruș pentru bucle, picioruș de surfilat cu tăiere concomitentă, picioruș pentru cusut piele etc.

  1. Așezi piesele tiparului de croitorie în mod greșit

Catifeaua, mătasea și materialele cu imprimeuri se vor tăia și așeza cu mare atenție. De exemplu, procesul de tăiere a catifelei este foarte similar cu cel al mătăsii sau a altor țesături fine. Primul și cel mai important lucru de știut este că trebuie să tai catifeaua într-un singur strat. De asemenea, este esențial să tai toate piesele modelului ales, în aceeași direcție. În mod normal, catifeaua pare că se scurge în jos, ceea ce înseamnă că, atunci când treci mâna din partea de sus în jos, catifeaua se va simți netedă. Pentru a ușura procesului de tăiere folosește un cutter rotativ și greutăți de croitorie.

Dacă faci o rochie din satin sau o pereche de pantaloni din catifea, ține cont ca partea din față și din spate să nu arate ca două nuanțe diferite de aceeași culoare, sau pe un picior catifeaua să strălucească într-un fel, iar pe celălalt să fie mai ternă. De asemenea, dacă vorbim de o bluză cu un imprimeu frumos, ține cont ca imprimeul să aibă continuitate sau să nu pară cu susul în jos.

  1. Tai materialul ”din ochi”

Când așezi o piesă de tipar pe material, este foarte tentant să tai rapid, crezând că este corect. La o privire rapidă, piesa poate părea dreaptă, dar în realitate cel mai probabil nu este. Pentru a croi o haină care să arate bine, este necesar ca materialul să fie corect pregătit. În primul rând, materialul se întinde până ce materialul se îndreaptă astfel încât toate cele patru colțuri să fie drepte. Este de preferat ca materialul să fie călcat, pentru a îndrepta orice cută.

Înainte de a aşeza materialul pentru croit, este necesar ca la ţesăturile care nu au fost tăiate pe fir drept să se scoată un fir din margine pe lăţime. Se taie apoi cu foarfecele pe firul scos, îndepărtând în acest fel capătul tăiat strâmb.

Se măsoară cu centimetrul de croitorie astfel încât să avem aceeași lățime a materialului, ca să croim pe fir drept. Tiparul se fixează cu greutăți mici pentru a te asigura că e bine fixat. Se trasează conturul cu o cretă de croitorie și se adaugă 1,5 – 2 cm de rezervă paralelă cu linia de coasere. Materialul se taie respectând linia rezervei de coasere.

  1. Folosești inserția greșită sau nu folosești deloc

Există multe tipuri diferite de inserții pentru texttile încât poate fi o provocare să-ți dai seama care dintre ele este cea mai potrivită pentru proiectul tău. Dar, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să o folosești. Inserția termocolantă de exemplu este o variantă excelentă pentru a conferi îmbrăcămintei un finisaj curat și îngrijit, precum și orice suport structural suplimentar de care ar putea avea nevoie. Manșetele, beteliile, gulerele hainelor realizate de tine vor arăta impecabil și vor atrage complimentele ca un magnet. Inserția împiedică strângerea inestetică a materialului, formarea pliurilor și oferă structură și rigiditatea anumitor materiale.

Dar, ține cont de grosimea inserției, deoarece pentru o bluză de mătase ai nevoie de o inserție mai subțire, în timp ce pentru geci și sacouri de una mult mai groasă.

Suntem alături de tine în procesul creației și te așteptăm pe site-ul nostru cusutsibrodat.ro cu o mare varietate de mașini de cusut, mașini de surfirat, mașini de brodat, dar și cu accesorii de croitorie necesare pentru a realiza cele mai frumoase haine.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *