Cusătura Zig Zag: 8 situații în care o poți folosi

Cusătura Zig Zag: 8 situații în care o poți folosi

Cusătura dreaptă, backstitch-ul și cusătura zig zag sunt cusăturile de bază care te ajută să treci prin majoritatea proiectelor de croitorie realizate la mașina de cusut. Dintre acestea, putem spune că cea mai permisivă este cusătura zig zag, deoarece permite materialului să se întindă și să se retragă oferind o întindere naturală care nu se va rupe atunci când materialul este solicitat. 

În plus, această cusătură este o tehnică de finisare care previne destrămarea marginilor unei țesături, oferind un aspect profesional, fapt ce poate fi adesea folosită dacă nu dispui de mașină de surfilat.

Cusătura zig zag este identică cu tighelul simplu atât ca execuție și cât şi ca mod de împletire al firelor, diferind de acesta numai prin poziţia paşilor ce formează cusătura. La formarea paşilor în zig zag este caracteristică lungimea şi lăţimea pasului de tighel (distanța între împunsături, pasul și înălțimea cusăturii), care depind de material, iar modificarea lățimii și lungimii cusăturii creează multe variații și utilizări. 

Versatilitatea acestei cusături o face să fie una din cele mai importante cusături ale unei mașini de cusut, existând foarte multe situații în care poate fi folosită, ca de exemplu:

  • Finisarea marginilor țesăturilor

Cusătura zig zag se folosește cel mai mult pentru terminarea marginilor țesăturilor, prevenind astfel ruperea sau deșirarea acestora. Finisarea marginilor tăiate ale oricărei țesături și a rezervelor de cusătură este absolut necesară în procesul de coasere pentru un aspect profesional. Așadar, dacă nu ai o mașină de surfilat pentru acel finisaj perfect al marginii, poți utiliza cusătura zig zag. Aceasta este dintre acele tehnici de cusut pe care le poți realiza la orice mașină de cusut casnică.

În principiu, dacă ai o țesătură care se destramă foarte ușor, se folosesc cusături late și o distanță între împunsături mai mică, iar pentru materialele care se deșiră mai puțin se poate folosi o cusătură mai îngustă și o distanță mai mare între împunsături. Dacă materialul este foarte fin, alege o distanță între împunsături mai mare, redu puțin lățimea cusăturii și folosește ață mai subțire ca pentru brodat și țesut la mașină. În principiu, acul trebuie să fie înfipt o dată în material și o dată aproape de marginea materialului.

  • Coaserea țesăturilor elastice

Cusăturile drepte nu sunt indicate pentru întinderea țesuturilor elastice, în schimb, cusătura zig zag are o flexibilitate care o face să fie dedicată pentru obținerea unor cusături extensibile. Acest lucru este deosebit de important atunci când ai de cusut țesături care se întind, cum ar fi tricoturile și neoprenul. 

Dacă utilizezi o cusătură dreaptă cu aceste țesături la un moment dat, aceasta se va rupe. În schimb o cusătura zig zag îngustă se va întinde cu țesătura.

  • Repararea găurilor din țesături

Cel mai simplu mod de a repara o mică gaură produsă într-o țesătură sau într-un articol de îmbrăcăminte este să folosești o cusătura zig zag. Se taie firele destrămate, se plasează pe partea posterioară a țesăturii un rest de material (nu trebuie să fie același), apoi pe partea frontală se apropie marginile găurii (se poate folosi un stabilizator pentru a uni marginile mai bine), și se coase o cusătură zig zag înainte și înapoi până când materialul restant este securizat. Folosește ață potrivită articolului de îmbrăcăminte pentru o modificare mai puțin vizibilă.

  • Tivirea articolelor de îmbrăcăminte

Cel mai eficient mod de a face un tiv unui articol de îmbrăcăminte este de a utiliza piciorușul pentru tivit și cusătura zig zag. În mod special, utilizarea unui picioruș pentru zig zag va fi bine venită pentru țesăturile din tricot. Poți face tivul prin întinderea țesăturii în timp ce coși cusătura zig zag de-a lungul marginii.

Tivul invizibil este o modalitate fantastică și rapidă de a finaliza un tiv pentru terminația fustelor, pantalonilor, rochiilor, perdelelor, draperiilor. Îl poți realiza cu un picioruș special pentru tiv orb sau folosind un picioruș presor pentru cusături în zig-zag. Pentru cusătura zig zag, va trebui să reglezi lungimea și lățimea cusăturii.

  • Coaserea butonierelor

Dacă nu ai picioruș de butoniere la mașina ta de cusut, poate fi folosită cusătura zig zag. Mai ai nevoie de un picior de presiune în zig-zag, fir de cusut în nuanța materialului, un ripper / un tăietor de butoniere. Se păstrează o bucată de interfațare pe partea din spate a marcajului pentru butonieră și se măsoară dimensiunea butonierei de care e nevoie.

O butonieră tipică constă dintr-o linie verticală de cusături zag în zig, un zig-zag mai larg într-un loc pe bază și apoi o altă linie de cusătură în zig zag care se întoarce și apoi o a doua bară de cusături zag în zig lat pentru a acoperi capătul opus al butonierei.

  • Executarea de cusături decorative

Poți coase borduri frumoase pentru proiectele tale, utilizând creativ cusătura zig zag. Poți utiliza un fir metalic sau un fir special pentru un efect texturat. Cele mai multe dintre cusăturile decorative cu mașina de cusut sunt variații ale cusăturii zag în zig. Poți obține o margine ondulată dacă coși un zig zag chiar pe marginea brută a unei țesături tricotate și tragi materialul pe măsură ce coși. Materialul se va întinde odată cu zig-zagul și va avea un aspect de ondulare naturală.

  • Pentru aplicații de modele

A aplica înseamnă a coase un model pe un material. Tehnica applique este o modalitate excelentă de înfrumusețare a țesăturilor, în care piesele de țesătură sunt stratificate peste țesătură pentru a crea modele frumoase. Piesele de țesătură sunt cusute pe țesătura de fundal cu mai multe cusături decorative, cum ar fi zig-zag, cusături din satin sau cusături butonieră. Se poate face applique de lucru de mână, precum și de mașină.

Cusătura zig zag foarte strâns distanțată, care seamănă cu o cusătură din satin, este de obicei folosită pentru a atașa piesele applique pe țesătura de bază. Folosește cusătura zig zag cu o lățime mare de cusătură și o lungime scurtă a împunsăturii, de câte ori vrei să aplici o bucată de material pe altul. 

Ca regulă, utilizează zig zag îngust pentru modele mici, zig zag mai larg pentru modele mari, zig zag îngust pentru materiale ferm țesute sau fine și zig zag larg pentru materiale țesute lejer sau mai grosiere. Cu ajutorul acestei cusături zig zag poți atașa în cadrul proiectului de croitorie diverse ornamente, cum ar fi panglici, funde sau alte materiale.

  • Atașarea unui elastic

Pe baza aceluiași principiu conform căruia cusătura zig-zag se poate întinde, poți utiliza această cusătură atunci când trebuie să atașezi un elastic pe o țesătură. Cusătura zig-zag se va întinde cu elasticul fără a rupe cusăturile. Pentru o atașare mai fermă la benzile elastice și capetele benzilor elastice se utilizează o cusătură în zig-zag cu mai multe cusături.

Share this post

Comments (2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *