5 materiale pentru rochii de seară: Cum le alegi și ce este bine să știi când le coși

5 materiale pentru rochii de seară: Cum le alegi și ce este bine să știi când le coși

Dacă îți place să coși și să îți creezi propriile haine, atunci de ce să nu îți faci o rochie de seară exact așa cum îți dorești, conform siluetei și personalității tale? Pe lângă faptul că nu vei cheltui o avere, îți poți crea o rochie inspirată din ceea ce poartă vedetele, cu un pic de cunoștințe de croitorie și cu materialul potrivit, îți poți face singură rochia de seară.

Rochia de seară perfectă începe cu țesătura potrivită, iar atunci când o creezi de la zero, poți alege exact ce țesătură se pretează pentru tine și pentru nivelul tău de experiență cu mașina de cusut. Există materiale care se taie și se cos ușor și există materiale dificile care necesită experiență în croit și cusut.

De ce merită să-ți faci singură rochia de seară?

Ne putem găsi rochia de vis în magazin, dar uneori parcă îi lipsește ceva. Poate că prețul este prea mare, poate că modelul nu se potrivește perfect cu silueta, poate că nu are culorile cele mai măgulitoare pentru tonul pielii tale, sau poate că țesătura nu este ceea ce îți doreai. Rochia perfectă începe cu țesătura perfectă și, atunci când îți faci propria rochie de seară, poți alege exact ce țesătură este cea mai potrivită pentru tine.

Când vine vorba de rochii de seară, gândiți-vă la modele romantice, feminine, visătoare, elegante, aproape ca rochiile zeițelor. Mătase, satin, dantelă, organza, șifon, aceste țesături au fost folosite de ani de zile pentru a face rochii de seară spectaculoase, iar cu frumusețea lor naturală, eleganța și feminitatea rafinată, este de înțeles de ce.

Când îți planifici crearea rochiei de petrecere pentru un eveniment special, trebuie să ai în vedere unele aspecte, cum ar fi sezonul, anotimpul când are loc evenimentul, momentul zilei în care se desfășoară, ca materialul ales să fie adecvat contextului.

De exemplu, pentru evenimentele desfășurate în sezonul cald sunt indicate rochiile din materiale subțiri și fluide precum mătasea, voalul, tulle-ul, dantela și satinul, țesături în care te vei putea simți confortabil și lejer.

Pentru petrecerile desfășurate în sezonul rece, poți alege materiale cu o densitate mai mare și cu o textură mai bogată precum țesăturile de catifea, jacquard, brocard și stofă.

De asemenea, și momentul zilei este important în alegerea materialului pentru rochia de seară. Pentru petrecerile care încep ceva mai devreme, din timpul zilei, au întâietate culorile deschise și croiurile ceva mai relaxate, în timp ce petrecerile de seară necesită un dress-code axat pe culori mai închise și materiale mai prețioase.

Materiale potrivite pentru rochii de seară

Îți propunem un ghid cu materialele potrivite în crearea unei rochii de seară pentru că fiecare țesătură poate crea un aspect distinct și poate avea anumite particularități în privința cusutului. Anumite țesături se potrivesc diferitelor siluete și croieli. Nu uita să ții cont de țesătura aleasă foarte atent, pentru a vă asigura că este cea potrivită pentru rochia ta perfectă.

Așadar, vrem să fim de ajutor în stabilirea primilor pași din acest proces, iată care sunt materialele potrivite pentru rochii de seară și ce este bine să știi când le coși la mașina de cusut:

  1. Catifea

Catifeaua este o alegere superbă pentru o rochie demnă de covorul rosu. Strălucirea, profunzimea, bogăția materialului, toate fac ca această țesătură să fie perfectă pentru o rochie sexy, elegantă, glamour, feminină.

Catifeaua poate fi țesută din mătase sau fibre sintetice. Are o structură densă și este folosită în mod tradițional pentru îmbrăcăminte formală sau de seară, dar industria modei s-a îndrăgostit de această țesătură bogată, astfel îmbrăcămintea din catifea naturală sau artificială devine din ce în ce mai populară.

Primul și cel mai important lucru de știut este că trebuie să tai catifeaua într-un singur strat. De asemenea, este esențial să tai toate piesele modelului ales, în aceeași direcție. Odată ce ai făcut ajustările la mașina de cusut, testează pe o bucată de material de test modul în care vei coase catifeaua. Mai multe secrete de croitorie vei găsi în acest articol Catifeaua în proiecte de croitorie – secretele unuia dintre cele mai prețioase materiale.

  1. Mătase

Mătasea este un material de un rafinament aparte, așadar nu aveam cum să nu îl includem în topul celor mai potrivite materiale pentru rochii de seară. Este un material fin și moale la atingere, strălucitor și cu o rezistență extrem de mare. O rochie din mătase, cu un croi armonios conform siluetei îți va oferi un look impecabil potrivit pentru cele mai speciale evenimente de seară.

Multe tipuri de mătase sunt ușoare, ceea ce înseamnă că tind să alunece atunci când sunt tăiate. Folosește greutăți de croitorie pentru a ține țesătura pe masa de lucru și taie materialul cu un tăietor rotativ cu o lamă nouă pentru a obține cele mai bune și mai precise tăieturi. Dacă lucrezi frecvent la mașina de cusut, va trebui să alegi piciorușul și acul corect pentru mătase.

În general, țesăturile din mătase și alte materiale ușoare vor necesita un ac mai mic, cum ar fi un 60 sau 70 pentru o mătase fină sau 80 pentru o mătase cu greutate medie. După ce ai cusut rochia de mătase, depoziteaz-o într-un spațiu aerisit. Mătasea, ca și celelalte materiale naturale, are nevoie de aer. Mai multe trucuri despre cum să lucrezi cu mătasea vei găsi în articolul nostru Mătasea în proiecte de croitorie – Top 10 sfaturi prețioase.

  1. Satin

Satinul este una dintre cele mai populare alegeri atunci când vine vorba de rochiile de seară. Și nu este greu de înțeles de ce. Această țesătură elegantă și lucioasă are o față strălucitoare, care adaugă profunzime, mișcare și rafinament. Dintre caracteristicile remarcabile ale satinului se remarcă luciul, strălucirea și fluiditatea.

Satinul poate fi fabricat din mai multe fibre diferite, inclusiv mătase, bumbac, poliester și chiar lână. Fiecare dintre aceste tipuri diferite de fibre creează o țesătură diferită, variind de la satinul Duchess – un material fabricat din mătase și adesea folosit la rochii elegante – până la satinul cu o parte creponată folosit pentru orice, de la bluze la rochii.

Indiferent ce fel de fibre au fost folosite pentru a-l crea, satinul tinde să aibă un lucru în comun – este un material foarte alunecos. Nu încerca niciodată să tai mai multe straturi simultan. În schimb, utilizează o planșă de tăiere antiderapantă și așază materialul într-un singur strat.

Una dintre regulile din croitorie este să schimbi întotdeauna acul mașinii de cusut atunci când începi un proiect nou. Dacă în alte cazuri este acceptabil să nu urmezi acest pas, când vine vorba de satin, nu poți ignora acest lucru deoarece acul neascuțit lasă găuri evidente în material. De asemenea, poți schimba acul în mijlocul proiectului, mai ales dacă observi că începe să se prindă de material. Fibrele fine din satin sunt deosebit de predispuse la acest lucru și nu există nicio modalitate de a masca acele urme, așa că înlocuiește acul de fiecare dată când observi că agață.

  1. Șifon

Șifonul este o țesătură fină vaporoasă și transparentă, și se folosește cu succes la confecționarea obiectelor vestimentare de damă de gală, a rochiilor elegante, dar și pentru ținutele de zi cu zi.

Șifonul poate fi făcut din materiale naturale, cum ar fi mătasea sau bumbacul, sau din materiale sintetice cum ar fi poliesterul (cel mai frecvent) sau nylonul. Firele care sunt folosite pentru a produce șifonul sunt răsucite prima dată, apoi sunt țesute. Numele provine din limba franceză și înseamnă „pânză”. Șifonul este frecvent utilizat pentru rochii de seară sau rochii de mireasă, dar și pentru bluze, roșii, eșarfe.

Folosește o planșă de tăiat specială sau acoperă masa pe care tai cu hârtie. Aplică un strat subțire de adeziv spray pe hârtie pentru a împiedica alunecarea țesăturii și dezlipirea hârtiei de dedesubt pe măsură ce tai. Asigură-te că folosești foarfece ascuțite pentru țesătură sau un cutter rotativ cu lamă nouă sau despre care știi că taie bine.

Când fixezi această țesătură ușoară și subțire, trebuie să folosești bolduri extrem de fine și ascuțite. De asemenea când coși la mașina de cusut folosește un ac special pentru țesături delicate, așa cum procedezi pentru mătase de exemplu. Dacă coși fără stabilizator, pornirea și oprirea cusăturilor ar putea avea nevoie de un stabilizator suplimentar. Deoarece șifonul este un material transparent, cusăturile interioare poate fi văzute la exterior, așadar alege o cusătură de surfilare cu două fire, care este potrivită materialelor delicate.

  1. Dantelă

Dantela este o țesătură confecționată la mașină și/sau manual prin buclarea, împletirea sau răsucirea firului. De cele mai multe ori este țesută din bumbac, mătase sau raion și are un model distinct asemănător broderiei.

Dantela este o țesătură adecvată rochiilor de seară, mai ales că îți permite posibilitatea să te joci cu transparența rochiei în anumite zone. Cusutul dantelei va necesita oarecare răbdare și atenție, dar rezultatul final va fi foarte satisfăcător pe măsură ce îl transformi într-o rochie uimitoare.

Dantela elastică poate fi tratată ca o țesătură elastică în procesul de tăiere și coasere. Folosește întotdeauna o foarfecă bine ascuțită și ai grijă să nu întinzi dantela în timp ce o tai. Un cutter rotativ ascuțit poate oferi, de asemenea, margini curate și frumoase. Acul pentru mașina de cusut trebuie să fie special pentru țesături elastice. Cusătura în zig-zag funcționează bine cu dantela, dar testează pe o bucată de țesătură înainte de a începe. Începe să testezi o cusătură în zig-zag cu o lățime de 1,5 și o lungime de 2,5 și reglează tensiunea mașinii pentru a se potrivi cu dantela pe care o coși.

 

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *