Mașină de cusut modernă sau mașină de cusut vintage, pe care o alegi?

Mașină de cusut modernă sau mașină de cusut vintage, pe care o alegi?

Dacă ești o persoană pasionată de croitorie îți dorești o mașină de cusut care să corespundă cu cerințele tale și care să te ajute să progresezi în domeniu. Alegerea unei mașini de cusut potrivite, atunci când criteriile tale nu sunt sigure poate deveni o provocare.

De obicei, prima nedumerire se leagă de ce model să alegi: mașină de cusut modernă sau mașină de cusut vintage? Mașinile de cusut vintage sunt excelente pentru repararea hainelor vechi sau pentru a confecționa decorațiuni ușoare. Ele vin cu un farmec aparte, foarte apreciat de iubitorii artei cusutului. 

Pe de altă parte, noile mașini de cusut au multe caracteristici moderne, sute de operațiuni de coasere, ceea ce le fac mai eficiente și mult mai ușor de utilizat. 

Aceste mașini pot, de asemenea, să repare hainele sau să le facă să arate din nou noi. Ofertele sunt variate și există mulți factori de luat în considerare atunci când vrei să achiziționezi o mașină de cusut nouă, deci este esențial să faci cercetări pentru cea mai bună alegere posibilă.

Diferența dintre o mașină de cusut vintage și o mașină de cusut modernă

Când vine vorba de alegerea unei mașini de cusut noi sau vintage, există câteva lucruri cheie pe care ar trebui să le iei în considerare. O mașină de cusut care să se potrivească nevoilor și bugetului tău este esențială înainte de a face o achiziție. 

Ar mai trebui să iei în considerare câteva caracteristici importante pentru o mașină de cusut, caracteristici în coordonatele cărora se dezvoltă un proiect de cusut: 

  • Tipul de țesătură pe care vrei să-l folosești – Mașinile vintage au fost concepute pentru țesături mai grele și ar putea gestiona mai bine materiale dure. Mașinile moderne sunt mai potrivite pentru țesături delicate și elastice, însă nu este o regulă. 
  • Ce proiecte vrei să faci cu mașina de cusut – Trebuie să decizi dacă vrei o mașină care să poată face sarcini de bază sau o mașină mai avansată cu caracteristici precum filetarea automată și cusătura în zig-zag? 
  • Dimensiunea mașinii – În afară de nevoile tale, mașina de cusut trebuie să se potrivească cu spațiul pe care îl ai la dispoziție.
  • Investiția și bugetul – Mașinile vintage pot fi scumpe, dar oferă o mare valoare dacă știi cum să le utilizezi în mod corespunzător. Mașinile noi pot fi, de asemenea, scumpe, dar oferă mai multe caracteristici și durează mai mult.

Dacă te gândești la economisirea de energie electrică, probabil că o mașină mecanică este varianta potrivită. Dar, pe de altă parte, îți trebuie o capacitate de coordonare foarte bună ca să stăpânești o astfel de piesă, pentru că trebuie să pedalezi continuu, în timp ce miști materialul, ca acul să execute cusăturile.

De aceea, dacă vrei mai multă lejeritate în procesul de lucru, probabil că vei alege o mașină de cusut electrică care vine cu o mulțime de caracteristici și pe care o controlezi fie prin pedală cu fir, fie pe baza unui panou de control.

Mașină de cusut modernă

Dacă ești începător în lumea croitoriei și dorești o mașină de cusut ușor de învățat, atunci o mașină de cusut electrică poate fi alegerea potrivită pentru tine. Mașinile moderne sunt adesea proiectate cu gândul la începători, ceea ce le face ușor de operat, chiar dacă nu ai cusut niciodată înainte și sunt în același timp, o modalitate de a-ți crea un avantaj față de concurență. 

Mașinile moderne de cusut sunt computerizate. Ele au o mulțime de caracteristici de ultimă generație care fac coaserea mai ușoară odată ce ai învățat cum să utilizezi mașina. Unele caracteristici computerizate pe care le poți găsi pe o mașină de cusut modernă includ un filet automat cu ac, alerte multiple pentru atunci când faci ceva greșit sau firul nu este suficient tensionat, tăietor automat de fire, un buton pentru a poziționa acul în poziția în sus sau în jos, accesoriu pentru crearea de butoniere automat etc. 

Astfel, vei finaliza și realiza proiectele de cusut mult mai repede și mult mai complexe, cu un aspect mult mai rafinat.

Avantajele unei mașini moderne de cusut

  • Mai multă putere – O mașină de cusut modernă are mai multă putere decât una vintage, permițându-ți să coși extrem de repede și cu mai puțin efort.
  • Dimensiune redusă și greutate mică. Este imposibil de comparat o mașină de cusut modernă cu o mașină vintage din punctul de vedere al greutății și dimensiunii. Mașinile noi sunt atât de ușoare și de mici încât pot fi plasate cu ușurință în orice loc și pot fi luate în diferite locații, având doar câteva kilograme.
  • Ușor de utilizat – Mașinile moderne sunt mai ușor de utilizat datorită comenzilor electronice și a software-ului încorporat. Vei putea coase cusături mai precise și mai complicate. Pe de altă parte există multe tutoriale video pentru învățare.
  • Capacitate de stocare – Mașinile moderne vin cu o capacitate de stocare mai mare decât cele vintage, ceea ce înseamnă că nu va trebui să urmărești mai multe ace și bobine de fir. Ca urmare, vei economisi atât timp, cât și bani.
  • Durabilitate mai mare – Mașinile moderne sunt construite pentru a rezista mai mult decât cele vintage, astfel încât nu va trebui să cheltui la fel de mulți bani înlocuindu-le în timp. În plus, acestea sunt de obicei mai ușor de operat, ceva care nu este întotdeauna la fel de ușor cu mașinile de epocă.

Dezavantajele unei mașini moderne de cusut

În ciuda avantajelor enumerate mai sus, există, de asemenea, unele dezavantaje de luat în considerare atunci când alegeți o mașină modernă.

  • Preț – Mașinile moderne sunt de obicei mai scumpe decât cele vechi. Este posibil să trebuiască să cheltuiești un pic mai mult pentru a profita de beneficii.
  • Controale mai complicate – Multe mașini moderne au proceduri complicate, care sunt dificil de înțeles pentru începători sau de către cei care nu sunt prieteni cu tehnologia modernă. Dacă ești nou la cusut, cel mai bine ar fi să rămâi cu un model vintage până când ești mai confortabil folosind o mașină de cusut modernă.
  • Tehnologie depășită rapid. Calculatoarele din interiorul mașinilor de cusut moderne pot deveni învechite, la fel ca orice tip de computer. 

Mașină de cusut vintage

Titulatura de mașină de cusut vintage se referă mașinile de cusut care au fost construite acum cel puțin 50-60 de ani și nu sunt computerizate. 

Dacă ești în căutarea unei mașini de cusut vintage care a fost utilizată, dar este încă în stare bună, atunci o mașină de cusut second hand poate fi cea mai bună opțiune. O mașină de cusut clasică este iconică pentru pasionați, aproape o piesă de decor de artă. 

Mașinile vintage sunt de obicei mai puțin costisitoare decât mașinile noi, dar sunt mai dificil de găsit și de întreținut, astfel încât trebuie să fii pregătit să investești timp în menținerea lor ca să funcționeze bine. 

Avantajele unei mașini de cusut vintage

  • Accesibilitate – În timp ce prețurile pentru mașinile noi pot fi ridicate, modelele vintage pot fi găsite la prețuri modeste, cu precizarea că s-ar putea să nu obții toate piesele originale sau manualul de utilizare.
  • Ușor de utilizat – Pentru că nu dispun de foarte multe funcții și operațiuni de coasere, nu va fi complicat să înveți să folosești o mașină de cusut vintage.
  • Design unic – Mulți cred că mașinile de epocă arată mai frumos și mai elegant decât omoloagele lor mai noi, depinde bineînțeles de gusturi. 
  • Durabilitate – Când vine vorba de mașinile de cusut, calitatea este vitală, iar mașinile de epocă sunt adesea unele dintre cele mai bune mașini de pe piață. Sunt durabile și construite pentru a rezista, având în vedere cadrul metalic greu de uzat.
  • Fiabile când vine vorba de alegerea țesăturilor – Mașinile mai vechi sunt adesea concepute special pentru materiale grele de cusut, cum ar fi denimul și lâna, ceea ce le face perfecte pentru aceste țesături.
  • Ușor de reparat – Neavând foarte multe piese sau o tehnologie complicată și fiind de foarte multă vreme pe piață, o mașină de cusut vintage este  mai ușor de reparat de către un specialist cu experiență.

Dezavantajele unei mașini de cusut vintage

  • Extrem de voluminoase. Prin comparație cu mașinile de cusut moderne care sunt extrem de compacte și de dimensiuni reduse, mașinile vintage sunt mari și grele.
  • Operațiuni de coasere limitate. Multe modele au doar o cusătură dreaptă. 
  • Întreținere mai mare și lipsa pieselor de schimb. În cele din urmă, acestea pot necesita mai multă întreținere și îngrijire decât mașinile moderne. În plus, nemaifiind fabricate, există riscul să nu mai găsești pe piață piesa deteriorată.

Având în vedere dacă să investești sau nu într-o mașină de cusut vintage, este esențial să cântărești cu atenție acești factori înainte de a lua decizia. Pe de altă parte, dacă ești în căutarea unei opțiuni accesibile care să îndeplinească majoritatea nevoilor tale de cusut, o mașină de cusut vintage poate fi o alegere bună. Doar asigură-te înainte de a investi că ai înțeles riscurile și beneficiile implicate.

În concluzie, nu putem vorbim de o bătălie între mașina de cusut modernă și mașina de cusut vintage, deoarece fiecare vine cu avantajele și dezavantajele sale. Un iubitor al croitoriei înțelege cel mai bine acest aspect și le respectă pe fiecare în parte pentru ceea ce oferă mai bun: frumusețea cusutului.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *