Secrete de croitorie: Ce e bine să știi când coși materiale tricotate
Tricotajele sunt o alegere vestimentară populară în toate anotimpurile, dar mai ales pentru sezonul rece. Cu toate acestea, tricotul nu este o țesătură ușor de cusut. Hainele din tricot sunt confortabil de purtat, dar sunt și deosebit de elastice datorită fibrelor naturale. Pentru un croitor este o provocare, pentru că asta înseamnă că este un material care își schimbă forma atunci când este tăiat și cusut.
Țesăturile tricotate pot fi puțin mai dificil de lucrat decât cele care nu se întind, dar cu tehnicile potrivite vei putea să coși fără probleme aceste materiale. Dacă nu ești încă familiarizat cu tipurile de țesături tricotate, e bine să știi de la bun început că există mai multe tipuri de țesături tricotate:
- Jerseu: Este o țesătură tricotată ușoară, respirabilă, care este folosită în mod obișnuit pentru tricouri, rochii și haine pentru bebeluși. Se coase ușor la mașina de cusut și are un drapaj frumos. Dacă vrei să afli mai multe despre acest material citește articolul nostru de pe blog: Jersey – Ce tip de material este și cum se coase la mașina de cusut
- Tricot dublu: Acesta este un tip de țesătură mai groasă și mai stabilă decât tricotul simplu cu o singură față. Este adesea folosit pentru topuri, rochii și fuste și este ușor de cusut, fiind ceva mai rigid.
- Tricot French Terry: Aceasta este o țesătură tricotată cu bucle pe o parte și o suprafață netedă pe cealaltă. Este confortabil și ușor de cusut și este adesea folosit pentru hanorace și pantaloni de trening.
- Tricot fleece: Tricotul fleece este realizat din fibre sintetice de poliester. Fibrele artificiale conferă țesăturii rezistență ridicată la șifonare și elasticitate ridicată. Perfect pentru vremea rece!
- Tricot Ponte: Aceasta este o țesătură de tricot mai groasă, fiind o combinație de raion, poliester și spandex pe care producătorii de îmbrăcăminte o folosesc pentru produsele lor. Țesătura este țesută strâns și își păstrează bine forma la utilizare prelungită, fără a se estompa culoarea. Este adesea folosit pentru rochii, fuste și hanorace și este ușor de cusut.
Tricoturile se folosesc pentru o mulțime de articole vestimentare de la lenjerie, pijamale, pulovere și rochii, fesuri și accesorii tricotate, până la decorațiuni textile pentru casă.
Cum depășești problemele de cusut tricotaje
- Întinderea țesăturii în timpul coaserii
Se știe că una dintre cele mai mari probleme legate de cusutul tricotajelor este faptul că acestea se întind în timpul cusutului, cea ce poate duce la deformarea materialului. De aceea, primul lucru bine de știut când coși tricotaje este să nu tragi de material în timp ce coși. De asemenea, poți stabiliza țesătura cu hârtie absorbantă sau hârtie pergament sau cu bandă de cusut fuzibilă.
Banda întăritoare termocolantă, fuzibilă, este excelentă pentru a coase tivuri pe fuste, pantaloni și rochii din tricot ușor. Pânza fuzibilă este îmbinată cu tricot între pliurile de material ale tivului pentru a-i oferi stabilitate. Poate face țesătura fermă și poate preveni întinderea. Nu uita să coși materialul din tricot cu un ac cu bilă pentru a preveni agățarea materialului.
- Încrețirea țesăturii
Când coși tricot se poate crea un aspect ondulat sau margini inegale. De aceea, se recomandă utilizarea cusăturii în zig zag pentru a permite materialului să se întindă fără a se încreți. În plus, nu uita să reglezi setările de tensiune până când cusătura este potrivită și să mărești pasul de cusătură. Poți folosi un picioruș special pentru țesături elastice care ajută la menținerea materialului la locul său.
- Tivul arată răsucit și neuniform
Țesăturile tricotate au nevoie de o prespălare înainte de a fi tăiate și cusute pentru a minimiza riscul de deformare după spălarea articolului vestimentar. Folosește o bandă de stabilizare sau o bandă elastică transparentă în timp ce coși, în special la tivuri sau în zonele care se vor întinde foarte mult.
- Cusături neuniforme
Pentru a evita cusăturile neuniforme, folosește ac și ațe potrivite. De exemplu, acele cu bilă au un vârf rotunjit care alunecă între fibre și nu va prinde materialul tricotat. Acele duble creează o cusătură formată din două linii de ochiuri care se întind atunci când piesele vestimentare sunt purtate.
Firul de poliester este cel mai bun pentru coaserea tricotului. Are o elasticitate naturală care funcționează bine cu țesăturile tricotate, față de firul de bumbac care nu se întinde.
De asemenea, nu întinde și nu trage materialul în timpul cusutului. Piciorușul va ghida materialul liber, fără a distorsiona forma acestuia. Asigură-te doar că materialul este întins corespunzător pe măsură ce ajunge la plăcuța de ghidaj și la acul mașinii.
O mașină de surfilat sau overlocker este cea mai bună metodă atunci când coși tricot sau material elastic. Aceste mașini realizează cusături elastice care se potrivesc flexibilității țesăturilor tricotate.
De asemenea, o masă lungă este utilă atunci când tai și coși tricotaje, pentru a te asigura că țesăturile au un loc generos pentru a nu se deforma. Când tai un tricot folosește o bucată de test și reține întotdeauna direcția în care materialul se întinde cel mai mult. De obicei, direcția cea mai mare de întindere va trebui să meargă în jurul corpului, nu în sus și în jos. Piesele modelului ar trebui să indice direcția corectă de întindere. Aliniază tiparul paralel cu direcția de întindere cu grijă înainte de a tăia materialul.
Există multe motive pentru care tricotajele sunt preferate pentru confecții. Articolele de îmbrăcăminte au un aspect special și în plus sunt foarte confortabile. Ca și în cazul majorității abilităților, practica este cheia. Indiferent ce mașină de cusut ai sau dacă dispui de o mașină de surfilat, este bine să exersezi pentru a avea rezultate remarcabile. Pe blogul nostru vei găsi întotdeauna sfaturi despre cum să creezi proiecte de croitorie deosebite.
Lasă un răspuns