Sfaturi de croitorie: Cum se unge corect mașina de cusut

Sfaturi de croitorie: Cum se unge corect mașina de cusut

Ștergerea prafului și curățarea scamelor sunt proceduri importante în întreținerea mașinii de cusut, dar nu sunt suficiente pentru un mecanism în perfectă stare de funcționare. Ungerea mașinii de cusut este un pas esențial, deoarece uleiul de lubrifiere are un rol major în funcționarea corespunzătoare și prelungirea duratei de viață a componentelor.

Înainte de a începe procesul de ungere a mașinii de cusut, este important să te asiguri că folosești un ulei corespunzător pentru mașina de cusut, precum și că știi toți pașii necesari pentru a pregăti mașina pentru lubrifiere. Asigură-te întotdeauna că urmezi indicațiile din manualul de utilizare al mașinii de cusut, deoarece multe modele au propriile setări și avertismente speciale. Dacă totuși nu ai sau nu mai găsești manualul mașinii de cusut, verifică online, consultând site-ul producătorului sau căutând marca și modelul mașinii tale de cusut.

Dacă acum este prima oară când auzi de acest procedeu, îți vom povesti în rândurile ce urmează de ce este important să ungi mașina de cusut și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru a obține cele mai bune rezultate:

  1. De ce este important să ungi cu ulei mașina de cusut

Uleiul sau lubrifiantul special pentru mașina de cusut are rolul de a reduce eroziunea pieselor metalice, în același timp evitându-se frecarea și tocirea lor, precum și apariția ruginii. Acest pas este esențial în menținerea functionalității părților mecanice care se mișcă în continuu în procesul de cusut.

  1. Cât de des trebuie unsă mașina de cusut

Frecvența cu care ungi mașina de cusut depinde de cât de mult o folosești. În general, se spune că dacă folosești mașina de cusut în fiecare zi, pentru buna sa funcționare este de preferat să folosești ulei de cel puțin trei ori pe săptămână. Dacă alegi să folosești ulei după fiecare utilizare, mai ales dacă folosești mașina de cusut mai multe ore pe zi, ai grijă totuși să nu folosești prea mult ulei, deoarece acesta se poate impregna pe materialul pe care îl folosești în noul tău proiect. De asemenea, este probabil să găsești și recomandarea de a folosi ulei după fiecare 50 de ore de folosire a mașinii de cusut.

  1. Ce fel de ulei se folosește

Folosește absolut întotdeauna ulei special pentru mecanisme fine. Acesta este special creat pentru a unge părțile metalice, chiar și pe cele din plastic. Aplică-l încet, picurând câte puțin. Pune câteva picături de ulei pe toate piesele în mișcare ale mașinii de cusut.

În niciun caz nu folosi ulei alimentar sau orice altă soluție uleioasă destinată pentru alte scopuri, deoarece poate deteriora piesele sau chiar strica iremediabil mașina de cusut. Uleiul mineral pentru mecanisme fine este un tip de ulei care nu se usucă sau întărește.

  1. Cum se unge corect mașina de cusut

Curățarea este un pas important de făcut înainte de a unge interiorul mașinii cu ulei. Este important ca praful, murdăria și resturile de material să fie îndepărtate înainte de lubrifiere, deoarece acestea se vor amesteca cu uleiul mașinii de cusut și se vor lipi de componente. Așadar, primul lucru pe care îl vei face este să cureți toate scamele și praful de pe mașina de cusut, indiferent că nu ai mai folosit mașina de ceva timp sau că ai curățat-o cu puțină vreme în urmă. Folosește o pensetă sau o periuță de dinți cu peri moi pentru a îndepărta delicat orice urmă de mizerie vizibilă.

Înainte de a începe, asigură-te că toate accesoriile și componentele suplimentare ale mașinii sunt îndepărtate pentru a nu împiedica accesul. Firul de ață, placa de cusut, acele și cârligele trebuie îndepărtate, asigurându-te bineînțeles că mașina de cusut este deconectată de la sursa de alimentare.

Dacă nu știi sigur dacă o componentă a mașinii de cusut necesită lubrifiere, ia în considerare pur și simplu dacă se freacă de o altă piesă atunci când mașina este funcțională. La ungerea fiecărei părți individuale, este important să le muți manual odată ce uleiul a fost aplicat pentru a te asigura că uleiul este răspândit și distribuit uniform.

Lasă mașina de cusut câteva minute, înainte de a o folosi, pentru a-i oferi uleiului suficient timp să lubrifieze bine întreaga suprafață și apoi poți monta la loc piesele scoase.

  1. Nu uita de testare

Pentru a evita micile neplăceri, imediat după ungerea cu ulei, este important să elimini surplusul prin folosirea unui servețel de hârtie sau a unui material de test, până când cusătura iese fără pete, iar ața seamănă cu cea de pe papiotă.

Cateva aspecte de luat în considerare când ungi mașina de cusut:

  • Dacă mașina ta de cusut scoate un trăncănit neplăcut sau nu ai mai curățat-o de mult timp, cel mai probabil ar fi momentul să folosești ulei;
  • Nu orice mașină de cusut trebuie unsă. Există modele foarte noi, care au componente realizate dintr-un plastic special, rezistent la frecare. Acest lucru este oricum menționat în manualul de instrucțiuni;
  • Ungerea mașinii de cusut nu doar că protejează componentele mașinii, ci asigură o cusătură frumoasă, deoarece acul nu se va bloca și se va mișca așa cum trebuie;
  • În momentul ungerii, nu desface toate părțile odată, ci pe rând. Acest lucru împiedică procesul să devină excesiv de complicat sau pierderea ori încurcarea anumitor piese ale mașinii de cusut.

Cu siguranță dacă ții la mașina de cusut și îți dorești să o întreții în stare bună cât mai mult timp, nu vei uita de acest pas. Ungerea periodică a mașinii de cusut îi poate prelungi viața și te poate ajuta să faci economii, în special atunci când aparatul este folosit des, pentru tot felul de proiecte personale, dar mai ales în scop comercial.

Share this post

Comment (1)

  • Livia Reply

    Mulțumesc frumos pentru informații sun utile

    noiembrie 25, 2021 at 1:49 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *