Tricotat pentru începători: Primele reguli pe care e bine să le cunoști
Ca expresie a originalității și creativității lor, piesele tricotate au fost întotdeauna admirate și apreciate, plus că, acestea nu se demodează niciodată. Practic, nu au existat limite pentru ceea ce două mâini îndemânatice pot face cu niște fire de tricotat și o pereche de ace de tricotat: pături, eșarfe, pulovere, mănuși, rochii, fuste, jucării și multe altele.
Tricotatul este o îndeletnicire care se adresează tuturor vârstelor și nivelurilor de experiență. Necesită mult control fin și coordonare musculară, destul de multă concentrare mentală, răbdare și perseverență. Ca să nu mai vorbim că oferă bucuria de a crea un element special, unic, cu propriile mâini.
Dacă și tu îți dorești propriile mănuși, pălării, eșarfe sau ale articole tricotate, care să fie unice și să poată fi purtate mult timp de acum încolo, află care sunt primii pași de făcut pentru o călătorie cu andrele pe urmele unor fire de tricotat.
De ce materiale de lucru ai nevoie
Dacă ești pasionat de modelele de tricotaje manuale și vrei să te apuci de tricotat, ar trebui să încerci să îți aduni materiale pentru propriul tău kit de tricotat. Pentru început ți-ar trebui o pereche de andrele, fire de tricotat și un proiect care să se potrivească cel mai bine cu abilitățile tale. Dacă ești începător, alege ceva ușor și de dimensiuni mici, cum ar fi o bentiță sau un șal / fular de iarnă într-o cusătură simplă.
Pe măsură ce avansezi ca tehnică și alegi proiecte de tricotat mai complicate, vei adăuga kitului tău, diverse ace, andrele și croșete de diferite mărimi, ornamente diverse (mărgele, nasturi etc), accesorii (foarfece, capse, fermoare, benzi elastice), tehnici și tipare pentru inspirație și ghidaj și, bineînțeles, diverse tipuri de materiale, fire de tricot pe care le vei folosi în crearea unor piese marca proprie.
De asemenea, ține cont că există și opțiunea de a te folosi de rapiditatea unei mașini de tricotat.
Alegerea firelor de tricotat
Cele mai bune fire de tricotat sunt cele naturale (bumbac, lână, mohair, in, cânepă), pentru că din ele se obțin produse tricotate superbe, haine și accesorii confortabile cu care să te mândrești.
Totuși, pentru începătorii în tricotat sunt recomandate firele mai solide și andrelele mai groase, deoarece acestea vor avea mai multă aderență, iar rezultatele vor fi mai vizibile. Sunt recomandate orice fire de la o dimensiune medie la un fir mai gros. Firele mai subțiri (de o greutate mai mică) pot fi alunecoase și sunt mai greu de controlat.
Pentru că nu poți sări peste greșeli ca începător în ale tricotatului, e mai bine să începi cu fire acrilice voluminoase și mai ieftine care vor scădea importanța acestora. Greșelile fac parte din călătoria cu orice lucru manual, deci nici andrelele și firele de tricotat nu fac excepție.
- Alegerea andrelelor
Cele mai bune andrele pentru începători sunt cele din lemn sau bambus, pentru că acestea au o rezistență naturală a suprafeței care “prinde” firele și o fac mai puțin alunecoasă decât pe cele de oțel sau aluminiu. Pe metal firele alunecă mai rapid și cu mai puțin efort, dar și ochiurile se pot pierde mai ușor. Andrelele de tricotat din plastic sunt o variantă bună, în cazul în care le ai deja.
Mărimea (grosimea) andrelelor depinde de ce fire de tricotat vrei să folosești pentru proiectul tău. De obicei, eticheta firelor include o “dimensiune recomandată a andrelelor” listată în milimetri. Practic, o toleranță acceptată de 1 mm în sus sau în jos este acceptată, dar orice mai mult sau mai puțin ar face ca ochiurile să fie prea strânse sau prea largi.
S-ar putea să mai fie o problemă în alegerea formei andrelelor, drepte sau circulare, dar aceasta e mai mult o chestiune de preferință și de experiență decât orice altceva. Pe măsură ce progresezi în tricotat și încerci diferite tipuri de andrele, vei descoperi cu care tip te simți mai confortabil și care andrele funcționează pentru diferite tipuri de fire de tricotat.
Pașii de bază în tricotat manual
Ar trebui să știi, mai ales dacă te inspiri din poze sau video-uri pentru începători, că în tricotat, există două stiluri de tricotat de bază: metoda engleză și metoda germană / continentală. Singura diferență reală constă în modul în care este ținut firul.
Cu metoda engleză, firul de lucru este ținut în mâna dreaptă, cu metoda germană/continentală, se ține în stânga. Ambele metode produc rezultate la fel de bune, dar metoda germană / continentală este cea folosită de majoritatea.
Înainte de a începe primul tău proiect de tricotat, acordă-ți timp pentru a învăța primele tehnici de bază: obținerea primului rând de ochiuri, tricotarea propriu zisă și obținerea de diverse modele și încheierea. Fiecare dintre aceste încercări va produce erori, dar odată ce le cunoști, vei putea face cele mai multe modele de începători.
Montarea primului rând de ochiuri
Iată cum trebuie să procedezi pentru a monta primul rând de ochiu și cum să gestioneiz mai bine firele de tricotat:
- Se pot folosi ambele andrele pentru a pune ochiurile, astfel ochiurile puse vor fi mai largi, ceea ce îți permite să lucrezi primul rând mai ușor. Se ia capătul firului și se pune în două, pentru a face o bordură. Punem firul în două pe o lungime mai mare, pentru a fi de ajuns corespunzător numărului de ochiuri cu care se va începe tricotul. Acesta este firul ajutător. Restul firului care duce la ghem se va înfășura pe degetul arătător de la mâna stângă.
- Se iau andrele (sau doar una), cu mâna dreaptă și se ține firul cu mâna stângă. Practic pe degetul arătător de la stânga avem firul de lucru și unde începe firul ajutător se ia pe ambele andrele un ochi înfășurând firul o dată. Se ține firul ajutător în palmă și toată treaba se face cu degetul mare de la mâna stângă. Se ia firul gros cu degetul mare prin stânga firului și se înfășoară pe degetul mare formând un ochi pe deget din firul ajutător.
- Se introduc andrelele din mâna dreaptă prin exteriorul firului de pe deget, pe sub fir și se duc prin ochiul de pe deget, se merge la firul de lucru și se trage ața prin ochiul de pe deget formând un ochi pe andrele, după care se trage de firul ajutător pentru a strânge ochiul format și a sigila corect marginea lucrului.
- Se repetă mișcările și se adaugă noduri până când vei avea numărul dorit de ochiuri.
Tricotatul propriu-zis
Acum vei transforma ochiurile puse pe andrele în cusături, iar tricotatul pe față / dos este de bază și fundamental:
- Introdu andreaua în cusătură. Ține andreaua cu ochiurile puse în mâna stângă și andreaua goală în mâna dreaptă. Pentru o cusătură pe față, introdu andreaua prin primul ochi de pe andrea și trage prin el firul de lucru formând un nou ochi pe andreaua din mâna dreaptă, iar vechiul ochi îl lăsăm liber sub ochiul proaspăt format. Firul de lucru este în spatele andrelei din stânga. Repetă acești pași până ajungi la sfârșitul rândului. Cusătura față va arăta ca un V, cu piciorul drept al V-ului îndreptat spre tine.
- După ce tricotezi toate ochiurile de pe andreaua din stânga, ai terminat primul rând de tricotat. În acest moment, acul din stânga va fi gol, iar toate cusăturile vor fi pe acul din dreapta. Firul de lucru va fi atașat la ultima cusătură de pe acul din dreapta. Pentru a continua, pur și simplu comuți andrelele în mâini, astfel încât să ții andreaua cu ochiurile tricotate în mâna stângă și andreaua goală în mâna dreaptă.
Dacă explicația teoretică ți se pare dificilă, aruncă o privire pe tutorialele online și vei înțelege exact la ce ne referim. Practic, în timp, se va activa „memoria musculară” și tu nu va mai trebui să te gândești la fiecare pas al unei mișcări. Mâinile tale, la început stângace, vor învăța mișcarea de tricotat și tu vei tricota fără să îți dai seama.
Închiderea ochiurilor
Acest pas înseamnă finalizarea tricotului, în urma căruia îți vei putea scoate piesa de pe andrele pentru a te putea folosi de ea. Practic, tricotezi primele două ochiuri pe față (sau pe dos), apoi primul ochi se trece peste al doilea ochi rămânând astfel doar un ochi, apoi al treilea ochi se lucrează pe față și se trece al doilea pe deasupra lui și tot așa până la sfârșit când se închide practic rândul.
Modele de tricotat pentru începători
Printre cele mai simple modele de tricotat pe care le poți realiza și care nu se vor demoda sunt cele care utilizează tehnica bobului simplu și dublu. Acestea se pot face prin crearea unor ochiuri care se împart în: ochiuri pe față, ochiuri pe dos, ochiuri crescute, ochiuri ridicate, ochiuri scăzute.
Din combinațiile acestora se obțin o diversitate de modele și împletituri, folosind:
- Punctul leneș care presupune tricotatul tuturor ochiurilor dintr-un rând pe față,
- Punctul de jerseu care se face prin crearea unui rând pe față și a următorului pe dos,
- Punctul elastic care presupune crearea a două ochiuri pe față, urmată de alte două pe dos pe un rând întreg.
Tricotatul este o meserie relativ ușor de învățat. Chiar dacă nu ai tricotat niciodată până acum, poți învăța elementele de bază în doar câteva ore. Odată ce ai învățat cusăturile de bază, poți crea tot felul de proiecte, de la simple eșarfe la pulovere și pături mai complexe.
Lasă un răspuns