Top 5 sfaturi importante pentru a folosi corect mașina de brodat

Top 5 sfaturi importante pentru a folosi corect mașina de brodat

Puține lucruri sunt mai interesante pentru un pasionat de arta cusutului decât o nouă mașină de cusut sau de brodat. Curiozitatea este cu atât mai mare cu cât broderia deschide o lume cu totul nouă de distracție și proiecte deosebite. Dar, ca începător, probabil te întrebi, de unde să începi? Nedumerirea este normală, însă nu ai de ce să îți faci prea multe griji, deoarece mașinile de brodat din ziua de azi sunt echipate cu atât de multe funcții fantastice încât este greu să le încerci pe toate simultan.

De aceea, în acest articol am strâns cele mai importante sfaturi pentru broderie, pentru a vă ajuta să profitați la maximum de mașină de brodat. Ori de câte ori vei începe ceva, va fi o provocare pentru tine dacă nu ai pe cineva care să te ghideze în călătoria ta. Prin urmare, îți venim în întâmpinare cu primele 5 sfaturi pentru începători cu privirea la folosirea unei mașini de brodat:

  1. Configurează corect mașina de brodat

De la bun început configurează corect mașina de brodat, iar experiența de brodare a mașinii se va derula fără probleme. Pentru a face acest lucru așa cum trebuie, citește cu atenție manualul de instrucțiuni al mașinii.

Știm cu toții că pregătirea este cheia succesului cu privire la tot ceea ce facem în viață. Atât la mașina de cusut, cât și la cea de brodat este important să citești manualul de utilizare. Poate sună elementar, dar citirea manualului ce vine împreună cu noua mașină de brodat este o necesitate. Te va ajuta să afli exact ce caracteristici ai la dispoziție și ce poți face cu ele:

  • Capacitatea de a încărca modele digitale din software-ul de proiectare. Aceasta înseamnă că poți crea modele originale pe computer și le poți încărca pe noua mașină de brodat. Noua mașină vine, de asemenea, preprogramată cu o serie de modele de broderie deja disponibile.
  • Sute de cusături pre-programate. Cusăturile populare, cum ar fi cusătura dreaptă sau cusătura de umplere sunt probabil incluse.
  • Capacitatea de a coase peste 1000 împunsături pe minut.
  1. Alege materialul potrivit

Pentru ca mașina de brodat să ofere rezultatul dorit, materialul joacă un rol important. Țesăturile pe care le alegem influențează foarte mult nu numai aspectul muncii noastre, ci și cât de ușor este procesul de coasere.

Materialul din bumbac 100% este cel mai ușor de lucrat. Pentru simplitate, optează pentru țesătură 100% bumbac. Dacă însă îți dorești un aspect elegant, atunci mătasea va adăuga farmec lucrării tale. De asemenea, poți încerca broderie pe țesături precum pânză, catifea sau blană artificială.

Indiferent de greutatea materialului, încearcă să alegi țesătura cu un număr mare de fire, de cel puțin 200. Aceasta înseamnă că materialul are o țesătură destul de strânsă – cu cât țesătura este mai slabă, cu atât țesătura va fi mai puțin stabilă și cu atât este mai predispusă la distorsiune.

În multe situații, va trebui, de asemenea, să folosești fie un stabilizator ferm, fie un cerc de broderie pentru a preveni tragerea. Dar, nu îți fie teamă să folosești țesături superbe, cum ar fi mătase. Dacă este stabilizată corect, mătasea este, de asemenea, ușor de cusut.

  1. Alege cu atenție ața de broderie

Ața de brodat poate fi de mai multe feluri: vâscoză, polyester, metalică, bumbac, acrylic etc. Deși este posibil să utilizezi aproape orice tip de fir pentru broderia mașinii, investiția în ațe de bună calitate va avea un rezultat extraordinar. Firele groase vor umple zonele mai repede și vor crea mai multă textură, în timp ce firele de ață mai fine sunt minunate pentru un amestec de culori sau pentru zonele care nu necesită o densitate foarte mare.

În funcție de materialul de brodat și de aspectul dorit al broderiei se alege tipul de ață corespunzător. De exemplu, pentru broderii care vin în contact direct cu pielea (haine pentru bebeluși), broderiile de lux (rochii de mireasă sau de ocazie) și alte broderii executate pe materiale foarte subțiri, ața de broderie potrivită este cea din vâscoză, această fiind mai fină și mai lucioasă. Dezavantajul acesteia este că nu rezistă la decolorant, deoarece firul natural este produs într-o singură culoare și apoi vopsit într-o mare varietate de nuanțe.

Pentru articole textile de exterior (geci, pantaloni, șepci etc) se folosește ață de polyester, această fiind mai rezistentă, întrucât firul sintetic este produs direct în culoarea finală, fără a mai fi vopsit ulterior.

Ața metalică este folosită în special la brodarea articolelor textile bisericești sau pentru decorațiunile textile de casă. Pentru broderiile cu aspect mat sau combinate cu alte aplicații decorative se folosește ață de brodat din bumbac, această fiind mai groasă. Pentru broderiile pe tricotaje și stofe groase, se folosește ața specială din acrylic, iar rezultatul final va fi unul asemănător cu al broderiei manuale.

Sfat util: Ca și în cazul mașinii de cusut, în funcție de tipul aței de brodat trebuie adaptată grosimea acelor de brodat.

  1. Alege un întăritor potrivit pentru broderia dorită

Dacă dorești ca rezultatul broderiei să fie unul uimitor, atunci asigură-te că suprafața de cusut este bine stabilizată înainte de a începe. Poți folosi o inserție sau un cerc de brodat, depinde însă de proiectul pe care îl vei realiza. Dacă ești începător în croitorie probabil aceste lucruri ți se par o adevărată enigmă dar cu timpul le vei înțele scopul. Inserțiile, ca și la croitorie, sunt materiale sintetice care oferă un suport suplimentar pentru țesătura pe care se coase sau brodează. Acestea vin în diferite gramaje, în general stabilizatorii sau inserțiile cu gramaj mai mare se folosesc pe țesături cu greutate/gramaj mai mare.

Există inserții care vor rămâne pe produsul finit, iar altele sunt doar temporare și se elimină ușor prin rupere atât cât este posibil la finalizarea proiectului. Există, de asemenea, tipuri de inserții care sunt solubile în apă. Practic, după ce ai terminat de brodat, trebuie doar să uzi stabilizatorul și aceasta dispare.

Bineînțeles că alegerea stabilizatorului sau inserției depinde de materialul pe care se brodează. De exemplu, tricoturile și jersey-ul cum ar fi anumite tricouri sau hanorace, pot fi destul de alunecoase și vor necesita o bază mai stabilă. Alte materiale destul de groase, cum ar fi denimul, vor necesita de asemenea stabilizatori cu un gramaj mai dens.

Pentru țesăturile subțiri și fine, precum voalul sau mătasea, este nevoie de inserții foarte subțiri, care pot fi îndepărtate cu ușurință, pentru a nu lăsa urme. În astfel de cazuri se recomandă un stabilizator solubil în apă.

După ce ai învățat elementele de bază ale broderiei pentru începători, nu vor exista limite cu ceea ce vei produce. Abilitățile pe care le înveți pe măsură ce îți perfecționezi lucrul cu mașina de brodat te vor face să fii un adevărat artist textil.

 

 

Share this post

Comment (1)

  • pod Reply

    oone half

    septembrie 28, 2024 at 9:25 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *