Cum aleg prima mașină de cusut? Ghidul începătorului în croitorie

Cum aleg prima mașină de cusut? Ghidul începătorului în croitorie

Alegerea primei mașini de cusut poate face diferența dintre a continua cu plăcere sau a renunța. Dacă ți-ai pus în gând să-ți cumperi prima ta mașină de cusut și ai ajuns aici, pe blogul nostru, înseamnă că ai înțeles că această decizie înseamnă asumarea unei alegeri care trebuie să fie cât mai conștientă și corectă. Știm că la început, numărul mare de modele de mașini de cusut disponibile astăzi se poate dovedi un pic copleșitor, mai ales dacă nu ești atât de familiarizată cu terminologia specifică. Dar, ai ajuns în locul potrivit, pentru că scopul nostru este să te ajutăm să faci o alegere cât mai bună, care să se potrivească nevoilor tale și obiectivelor pe care ți le-ai propus cu prima ta mașină de cusut.

Prima mașină de cusut înseamnă mai mult decât manifestarea creativității și obținerea satisfacției că ai obținut un produs realizat de tine, reprezintă chiar o investiție pe termen lung care te va ajuta să economisești sume importante de bani de-a lungul timpului.

Și chiar dacă vorbim de prima mașină de cusut, adică un produs pentru începători, nu discutăm de o ”jucărie”, deci evită să cumperi un produs care promite că te va ajuta să coși, din locuri neautorizate, pentru că va sfârși la gunoi. O mașină de cusut bună, de calitate, nu trebuie să fie neapărat foarte scumpă, mai ales dacă vorbim de un model care nu dispune de o mulțime de opțiuni sau de anumite cusături specializate. O mașină de cusut bună este o mașină adaptată nivelului și nevoilor tale.

Aspecte de luat în calcul când alegi prima mașină de cusut

O mașină de cusut pentru uz casnic este ideală nu doar pentru o femeie pasionată de cusut, ci pentru oricine dorește să creezi singură obiecte pentru casă, așa cum sunt pernuțele decorative sau lenjeriile de pat, pentru oricine vrea să-și creeze haine unice sau să retușeze hainele copiilor ori să le facă minunate costume de serbare.

Pentru început, noi credem că ar trebui să iei în considerare motivele pentru care îți dorești o mașină de cusut, iar pentru acest lucru poți răspunde la următoarele întrebări: Vrei să coși decorațiuni și lucruri pentru casă? Vrei să faci îmbrăcăminte? Vrei o mașină de cusut mai mult pentru retușuri de croitorie? Sau poate te pasionează broderie sau quilting-ul?

După ce îți vei răspunde la aceste întrebări, îți va fi mult mai ușor să faci alegerea, dar nu înainte de a ține cont de aceste aspecte:

Ușor de utilizat. O mașină de cusut modernă oferă o gamă largă de programe de cusături utilitare și decorative. Pentru început, nu opta pentru un model de mașină cu foarte multe funcții și opțiuni. Cel mai bine este să te concentrezi asupra învățării elementelor de bază ale cusutului pe o mașină bună, de bază.

Cusături de bază. Dacă ești începătoare în croitorie, nu este necesar să folosești zeci de tipuri de cusături mecanice, cusăturile utilitare și decorative de bază sunt de ajuns. Deci, cheia alegerii unei mașini de cusut din acest punct de vedere, nu este numărul de cusături, ci dacă modelul dorit de tine include cusăturile pe care tu le vei folosi frecvent. Cusătura dreaptă, pe care orice mașină o are, cusătura zigzag pentru surfilare, cusătură pentru materiale elastice, cusătură pentru butonieră, coaserea nasturilor sau a fermoarului sunt cele mai importante și sunt de ajuns pentru a face haine, decorațiuni interioare sau jucării.

Dimensiune și greutate. Dacă vrei ca mașina ta să nu reprezinte un impediment din punct de vedere al spațiului, o piesă de mobilier ca pe vremea bunicilor, atunci cu siguranță te vei orienta către un model de mașină de cusut modernă pe care o poți muta ușor dintr-o parte într-alta, sau pe care o poți depozita într-un dulap atunci când nu ai nevoie de ea.

Instrucțiuni de folosire. Nu cumpăra o mașină de cusut care nu-ți oferă un manual de utilizare, indiferent cât de simplu poate părea modelul ales. Indiferent că vorbim de o carte clasică, pe hârtie, sau de un format digital, este esențial să ai instrucțiunile de folosire după care să te ghidezi în a o pune în funcțiune corect.

Funcții utile la prima mașină de cusut

Este de la sine înțeles că o mașină de cusut cu mai multe funcții este mai scumpă și te va ajuta să coși materiale mai groase, cu cusături diverse sau să ai alte facilități necesare de cele mai multe ori la nivel de producție mare. Unele dintre funcții sunt importante pentru a spori eficiența și productivitatea, dar pentru un începător nu sunt detalii care să conteze.

De aceea, noi credem că prima mașină de cusut ar trebui să se bazeze pe elementele de bază, pornind așa cum menționam anterior de la ceea ce tu ți-ai propus să faci. Așa că iată de funcții ar trebui să urmărești la prima ta mașină de cusut:

  • Viteza reglabilă. Unele modele de mașini de cusut vin cu viteze reglabile, lucru foarte util atunci când înveți să coși pentru că inițial vei dori să coși la viteză mică pentru a coase drept, iar după ceva vreme vrei dori garantat să grăbești pasul, mai ales dacă vorbim de cusut produse mari așa cum sunt fețele de masă, lenjeriile de pat sau draperiile pentru ferestre.
  • Controlul tensiunii firului. Unele mașini reglează automat tensiunea potrivită pentru proiectul la care lucrezi, permițând în același timp și controlul manual. Alte mașini de cusut au o rotiță de reglaj a tensiunii pentru a-ți permite selectarea tensiunii dorite.
  • Opțiunea de a coase înapoi sau de a face ”nod”. Posibilitatea de a coase înapoi este utilă pentru a închide o cusătură și de mare ajutor pentru un începător.
  • Cusături pentru nasturi. Coaserea nasturilor într-un singur pas necesită o singură operațiune din partea mașinii cu o implicare minimă din partea ta, în timp ce coaserea nasturilor în patru pași necesită diferiți pași.
  • Funcții opționale: Multe modele de mașini de cusut moderne sunt echipate cu sisteme automate de introducere a firului de ață în ac, de tăiere a firului și derularea a bobinelor. Aceste caracteristici nu sunt obligatorii, dar te ajută să îți finalizezi proiectele mult mai eficient incluzând toate uneltele de care ai nevoie chiar pe mașina de cusut. Mai ales dacă ai probleme cu vedere, aceste funcții automate sunt un ajutor important.

Acestea fiind spuse, avem și o recomandare de mașină de cusut pentru o începătoare în croitorie: mașina de cusut Dorina de la Gritzner.

Această mașină de cusut provine de la unul dintre cele mai mari branduri de mașini de cusut din Germania. Succesul mărcii Gritzner a început cu multă vreme în urmă, când în 1902 fabrica a depășit cifra de 1 milion de mașini de cusut produse, iar 8 ani mai târziu a fost depășit pragul de 2 milioane. În prezent, firma Gritzner produce în continuare mașini de cusut electromecanice de calitate superioarăă, păstrând o linie clasică de mare succes, care se adresează tuturor celor pasionați de croitorie.

Mașina de cusut Dorina de la Gritzner dispune de:

  • 23 de cusături utilitare și decorative;
  • 4 tipuri automate pentru butoniere;
  • ajustarea lungimii și lățimii cusăturii precum și tensiunea aței;
  • conține accesorii suplimentare incluse: piciorușe interschimbabile (fermoar, picioruș nasturi, picioruș butonieră etc).

Deci, draga noastră, dacă ești în căutarea primei tale mașini de cusut, poți lua în calcul mașina de cusut Dorina de la Gritzner, dacă ai nevoie de mai multe detalii nu ezita să ne ceri sfatul la [email protected].

Share this post

Comment (1)

  • Modele de fuste - 10 idei pentru croitoresele începătoare - Blog CusutSiBrodat.ro Reply

    […] O mașină de cusut. Dacă ai o mașină de cusut este perfect. Dacă îți dorești să-ți achiziționezi una, atunci alege un model adaptat nivelului tău de exeperiență și nevoilor tale. O mașină de cusut casnică este ideală pentru oricine dorește să-și creeze propriile haine, să retușeze sau să confecționeze diverse obiecte de decor precum pernuțele sau lenjeriile de pat. Poți afla mai multe din acest articol: Cum aleg prima mea mașină de cusut. […]

    iunie 23, 2021 at 5:05 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *