Istoria broderiei: arta ornamentării din cele mai vechi timpuri până la broderia computerizată

Istoria broderiei: arta ornamentării din cele mai vechi timpuri până la broderia computerizată

Broderia este meșteșugul decorării țesăturilor cu ajutorul unui ac pentru a aplica fire colorate sub diferite forme. Cuvântul broderie provine din cuvântul francez ”broderie”, adică înfrumusețare. În prezent, broderia este practicată în întreaga lume, însă originea ei se spune că ar fi din China și din Orientul Mijlociu. Descoperirile arheologice au dezvăluit rămășițe fosilizate de îmbrăcăminte cusute manual și decorate, dintr-o perioadă mult îndepărtată în timp.

Procesul în sine datează cu mult înainte de era noastră când în primă fază a fost nevoie de întărirea unui material textil. Ulterior, cusăturile au evoluat și au apărut posibilitățile infinite de ornamente decorative pe materialele textile. Doar câteva cusături colorate la pantofi, haine sau genti le îmbunătățesc aspectul și le dau o notă specială. Marele case de modă folosesc în prezent broderii pentru a oferi produselor lor un aspect unic și artistic.

Broderia – un meșteșug antic foarte apreciat

Alte exemple timpurii de broderie se găsesc în China datând din perioada Statelor Războinice între secolele al V-lea și al III-lea î.e.n. În Suedia, primele descoperiri de broderie provin dintr-o perioadă cunoscută sub numele de Epoca Vikingă, în jurul secolelor IX și X. În jurul anului 1000, practica broderiei a început să crească în Europa, odată cu evoluția creștinismului. Se brodau articole de îmbrăcăminte, dar și textile pentru casă precum perdele, draperii, lenjerii de pat, fețe de masă sau tapițerii de mobilier, broderiile fiind un semn de bogăție.

Broderia era importantă și în lumea islamică medievală, deoarece era un semn al statutului social ridicat în societățile musulmane. În orașe precum Damasc, Istanbul și Cairo, broderia putea fi găsită pe articole precum batiste, steaguri, uniforme etc.

Indiferent dacă este vorba de scopuri decorative sau practice, broderia a fost practicată în diferite culturi. Doamnelor din înalta societate li se predau tehnici de broderie decorativă, în timp ce femeile din clasa muncitoare erau învățate mai ales să repare și să matlaseze. Marcarea cearșafurilor, fețelor de masă, șervetelor de bucătărie, lenjeriei de pat și multor altor produse, cu litere și cifre brodate, avea un scop extrem de practic. Literele brodate erau de obicei inițialele familiei. Datorită acestor litere brodate, femeile care se ocupau de spălarea rufelor puteau ști cu ușurință cui aparțineau piesele respective. Pe vremea menajerelor, a ști să brodezi era o abilitate foarte apreciată, deoarece menajera ar fi foarte probabil rugată să brodeze destul de multe țesături în casa angajatorului. 

Însă, broderia ca formă de artă era mai mult pentru femeile din clasa superioară. În plus față de stilul decorativ, cantitatea enormă de timp implicată s-a adăugat perfecționării tehnicilor. În acea vreme, o rochie brodată era considerată mai valoroasă datorită timpului acordat la realizarea ei.

În trecut, broderia se realiza manual, dar pentru că industria textilă a evoluat enorm, au apărut mașini de brodat specializate în astfel de ornamente. 

Broderia modernă – evoluția de la broderia manuală la cea automată

Călătorind de la istoria antică la cea modernă, putem găsi aplicații de broderie peste tot în lume. 

În 1800, cusăturile manuale au început să fie mai puțin folosite deoarece mașina de brodat a devenit mai des folosită. Însă, broderia manuală a continuat să fie apreciată. 

Termenul de broderie modernă poate însemna o mulțime de lucruri, atât broderie manuală, cât și broderie computerizată. Broderia manuală modernă implică întotdeauna stiluri și modele noi și interesante. Broderia modernă include adesea forme geometrice, modele abstracte, dar și o nelipsitele flori.

Broderia modernă manuală este o formă de artă incredibil de relaxantă și meditativă și se păstrează în prezent chiar datorită acestui beneficiu, deși se știe că există mașini de brodat care pot face munca mult mai repede și ușor. Cusătură cu cusătură, te deconectezi de griji și te concentrezi asupra bucății de material a cărui broderie crește în propriile mâini. Prin urmare, atunci când creăm cu mâinile noastre ceva creierul nostru este fericit și intră într-o stare de relaxare.

Broderia computerizată se bazează pe modele prestabilite, realizate pe computer, pe care mașina de brodat le realizează automat. Proiectarea creată de computer este apoi utilizată pentru a coase designul pe un material. Se găsesc astfel de mașini de brodat computerizate pentru micii pasionați independenți, precum și pentru producția la scară industrială. Aceste mașini de brodat sunt special concepute pentru a transfera desenele realizate de computer în cusături decorative absolut deosebite, pe diferite țesături.

Elementele esențiale necesare pentru a face broderii computerizate

În primul rând, vei avea nevoie de o mașină de brodat. Cele mai multe mașini de brodat computerizate moderne au modelele pre-proiectate încorporate în ele. De asemenea, poți adăuga mai multe modele descărcându-le prin USB, care pot fi apoi utilizate cu aceste mașini de cusut specializate.

De asemenea, vei mai avea nevoie de:

  • O mare varietate de ațe de brodat pentru a fi utilizate pentru cusăturile decorative;
  • Foarfeci ascuțite și alte instrumente de tăiat (esențiale în proiectele de cusut);
  • Țesătură de bună calitate pentru ca modelele decorative să apară la adevărata lor valoare.

Avantajele broderiei computerizate

  • Modele complexe. Mașinile de brodat computerizate pot fi folosite pentru a coase modele foarte complexe, care implică mult timp, în unele cazuri imposibil de reprodus manual.
  • Ușor de folosit. Utilizarea acestor mașini de brodat nu necesită o mulțime de cunoștințe tehnice și expertiză. Dacă te pricepi să folosești o mașină de cusut, ai putea lucra foarte ușor și la o mașină de brodat computerizată. Singurul lucru este că va trebui să înveți cum funcționează modelul respectiv. Folosirea manualului cu instrucțiuni este o modalitate excelentă de a învăța cum se folosește corect mașina de brodat pentru a obține broderii uimitoare pe orice țesătură.
  • Precizie foarte mare. Proiectele realizate de mașină au, de obicei, o precizie ridicată, deoarece au toți parametrii bine definiți înainte ca mașina să înceapă să transforme proiectele în cusături pe material. Este nevoie însă de supraveghere pentru a te asigura că modelul este cusut corespunzător.
  • Viteza. Broderia realizată automat este logic mult mai rapidă și mai eficientă decât broderia manuală. Modelele pot fi convertite în formate digitale, care la rândul lor vor fi cusute pe țesături. Economisești mult timp, de aceea este ideală mai ales pentru producția pe scară largă. 
  • Flexibilitate. Poți utiliza șabloane pre-proiectate sau le poți face propriile ajustări. Astfel, permite editarea desenelor înainte de a le utiliza pe materiale.

Istoria broderiei este departe de a fi apus, dovadă fiind evoluția tehnologică a mașinilor de brodat. O broderie excelează la capitolul frumusețe, astfel că indiferent că vorbim de o broderie manuală sau de o broderie computerizată, valoarea estetică a unui produs brodat este neasemuită.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *