Ce este muselina și de ce este atât de apreciată în croitorie

Ce este muselina și de ce este atât de apreciată în croitorie

Ușoară și fină, muselina este considerată una din cele mai mai simple și mai pure țesături. Mai mult decât atât, din muselină se pot produce modele foarte distincte, fiind fabricată strat cu strat. 

Muselina se realizează folosind tehnica de țesere simplă, ceea ce înseamnă că un singur fir de bătătură alternează peste și sub un singur fir de urzeală. „Easy to sew, easy to wear, and easy to care”, muselina se folosește din ce în ce mai des în proiecte de croitorie, datorită respirabilității și naturaleții sale.

Secretele unei țesături simple

Dacă ești printre cei care se întreabă ce este muselina, vei afla cu surprindere că există multe tipuri de muselină, compoziția fiind aproape aceeași și anume bumbacul. În istorie, originea muselinei pornește din Dacca (Dhaka) Bangladesh și a fost o marfă valoroasă, tranzacționată în întreaga lume. 

Inițial era complet țesută manual, Dhaka fiind singurul loc din acea vreme care producea muselină. Comercianții europeni au descoperit pentru prima dată muselina în Mosul, Irak, de unde și numele de muselină. În timpul dominației coloniale, țesătorii de muselină din India și Bangladesh au fost supuși brutalității și forțați să țeasă alte țesături, în timp ce muselina a fost importată în Europa. 

Astăzi, muselina poate fi produsă folosind bumbac sau poli-bumbac. Cu toate acestea, calitatea muselinei originale țesute simplu a fost păstrată. Sunt păstrate proprietățile inițiale în continuare, textura dură a țesăturii sintetice și moliciunea muselinei din bumbac datorită structurii sale deschise și asemănătoare plasei, similar cu un tifon.

Tipuri de muselină

Țesătura de muselină este fabricată din bumbac, dar are o țesătură mai deschisă decât alte materiale din bumbac. Anumite forme pot încorpora, de asemenea, mătase și vâscoză. Muselina se deosebește de alte țesături din bumbac folosite pentru articole precum cămăși și rochii, deoarece are o țesătură mult mai lejeră, mai deschisă. 

Practic, când vine vorba de diferența dintre bumbac și muselină, de reținut e faptul că bumbacul este un tip de fibră, iar muselina este un tip de țesătură. Ce este muselina se referă la combinația de tip de fibre, dimensiunea firului și țesătură.

Muselina are greutăți și forme diferite. Țesăturile de muselină de calitate sunt netede și moi. Deoarece firele filate uniform sunt folosite pentru a-l țese, firul are aceeași lățime în întreaga țesătură. Firele inegale albite sau nealbite sunt folosite pentru a produce țesături de muselină care au o calitate grosieră și inferioară.

Principalele tipuri de muselină:

  • Tifon – O variație de muselină care este foarte ușoară și pură. Este frecvent utilizat pentru a îmbrăca rănile și pentru a face haine și filtre în bucătării.
  • Mull – Această țesătură simplă de muselină este ușoară și de obicei fabricată din mătase și bumbac sau vâscoză. Materialul este adesea folosit pentru a sublinia croiala rochiilor, pentru a da mai multă formă și greutate hainelor. Acesta poate fi, de asemenea, utilizat pentru a face testarea unui model pe articole de îmbrăcăminte. 
  • Muselină elvețiană – Este ușoară și pură, cu puncte sau modele ridicate și este, în general, folosită pentru a face haine pentru vreme caldă.
  • Sheeting – Aceasta este cea mai grosieră variantă de muselină. Este folosit pentru a face mobilier de casă, decorațiuni, dar și haine.

De este apreciată muselina în croitorie?

Principalele calități ale muselinei sunt legate de accesibilitatea țesăturii, ușurința la coasere dar și la vopsit, proprietățile antistatice, moliciunea și respirabilitatea. O parte din aprecierea acestui material vine din faptul că este cunoscut ca și materialul utilizat în prototipurile de modă pentru a testa modelele înainte de tăierea și cusătura produsului final. 

Acest material îți permite să identifici imediat problemele de potrivire. În lumea couture, utilizarea țesăturii de muselină pentru proiecte de testare este frecventă, deoarece materialul final este adesea foarte scump. Este o tehnică des întâlnită, de exemplu pentru rochiile de seară sau rochiile de mireasă, realizate din materiale foarte scumpe.

Cu toate acestea, muselina poate fi, de asemenea, un material permanent ca țesătură independentă în articole de uz casnic, precum textilele pentru dormitor sau produsele pentru copii.

  • Căptușeală – Textura confortabilă a muselinei îl face o căptușeală fantastică pentru articole de îmbrăcăminte casual. Dacă îmbrăcămintea ta este deja făcută din bumbac sau in, atunci cea mai bună căptușeală ar fi muselina, în primul rând dacă îmbrăcămintea este menită să fie folosită în zonele cu climă caldă. Muselina se simte moale și respirabilă, așa că ar trebui să ajute purtătorul să rămână confortabil.

De asemenea, poți folosi muselină pentru a adăuga structură corsetului pentru rochii care trebuie să fie mai rigide, mai ales dacă modelul este fără bretele. 

Pe de altă parte, muselina nu este un material stretch. Prin urmare, nu trebuie utilizat ca și căptușeală pe articole de îmbrăcăminte tricotate sau haine realizate din lycra sau spandex. Însă o poți folosi într-o mulțime de alte situații:

  • Broderie aplicată – Dacă ești interesat de broderie, lejeritatea pânzei de muselină este ideală pentru practicarea lucrărilor de broderie sau chiar ca suport atunci când faci diverse aplicații. Muslina albă sau vopsită este cea mai bună pânză goală pentru broderii. Este un suport bun și ușor de mânuit.
  • Articole de uz casnic – Țesătura muselină de calitate inferioară este potrivită pentru a face articole de uz casnic și decorațiuni, cum ar fi accesorii de pat, perne, huse de masă, șervetele, și chiar perdele. Acest material nu este abraziv pentru piele și este, de asemenea, ușor de cusut pentru proiecte mai mari. Canapeaua și scaunele tapițate au, cel mai probabil, o acoperire de muselină sub îmbrăcămintea fină de deasupra.

Muselina are chiar și diverse utilizări de uz casnic, cum ar fi fabricarea brânzei, ceaiului și chiar și pentru bandaje. Este, de asemenea, utilizată pentru a filtra resturile și particulele din ceara de albine în apicultură. 

Chirurgii folosesc tifon în intervenții chirurgicale, deoarece este delicat. Îl poți folosi ca șervețel de machiaj sau prosop pentru că este absorbant, dar se usucă rapid. Plicurile de lavandă realizate cu pânză de muselină pot fi păstrate în interiorul dulapului pentru un miros plăcut.

  • Produse pentru bebeluși. Este considerată regina țesăturilor pentru bebeluși și pentru copii datorită moliciunii, muselina fiind numită și “hidrofilă”. Acest lucru se datorează faptului că țesătura este moale și absoarbe apa. Ca urmare, țesătura este adesea folosită pentru scutece și haine pentru copii. În plus, este ușor de spălat, astfel încât părinții să poată face scutece pentru copii, șervețele, cârpe sau chiar pături din muselină, deoarece este respirabilă.
  • Îmbrăcăminte – Lejeritatea țesăturii de muselină este ideală pentru a face îmbrăcăminte interioară și loungewear. Cu toate acestea, există tipuri de muselină țesute fin, cu modele superbe, care fac articole de îmbrăcăminte atrăgătoare.

Muselina se coase precum majoritatea celorlalte țesături simple, și este chiar perfectă pentru începătorii care practică diverse tehnici de cusut. Pentru ca un proiect final cu muselină să arate bine, ar trebui respectate cerințe precum:

  • Lasă o rezervă mai mare de cusătură atunci când tai bucățile de model pe muselină, în cazul în care este nevoie de ajustări.
  • Utilizează un marker de croitorie de culoare diferită atunci când marhezi ajustări pe muselină pentru o identificare mai ușoară.
  • Este bine să prespeli cu apă rece țesătura de muselină înainte de a o coase. Spălarea muselinei va preveni micșorarea materialului după terminarea proiectului și va îndepărta murdăria acumulată în timpul procesării țesăturilor. În plus, spălarea muselinei poate ajuta la înmuierea acesteia pentru a facilita lucrul cu ea și a o face mai puțin rigidă.
  • Pentru a coase muselina la mașina de cusut e nevoie de un ac standar sau de dimensiuni mai mici, de preferat cu dimensiunile 90/14 sau 75/11. Nu are sens să coși muselina cu un ac mare, vei face găuri vizibile în țesătură. Practic, poate fi cusută utilizând cusăturile drepte standard cu o lungime a pasului de 2,5 pentru a coase țesătura. 
  • Marginile muselinei trebuie surfilate deoarece este o țesătură care se poate destrăma ușor.

Muselina este o țesătură ieftină, moale, care lasă pielea să respire, iar croirea și cusutul sunt foarte ușoare. Aceasta se folosește atât ca țesătură de testare pentru produse din materiale scumpe unde nu sunt dorite erori, cât și ca material independent în general pentru produse pentru bebeluși și textile pentru casă.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *