Cum calculezi corect materialul de care ai nevoie într-un proiect de croitorie

Cum calculezi corect materialul de care ai nevoie într-un proiect de croitorie

   Lucrul cu țesăturile poate consuma mult timp dacă ești începător în croitorie. Pentru a învăța acest set de abilități, vei avea nevoie de timp, răbdare și multă practică. Primul lucru cu care poți începe pentru a crea proiecte reușite este să știi cum să măsori cu precizie materialul. Pentru a face asta, ar trebui să îți pui o întrebare importantă: Cât de mare este un metru de țesătură?

Cum măsori corect un metru de croitorie

Accesoriul de care ai nevoie este un metru de croitorie. Acesta poate să fie realizat din vinil sau din lemn pentru a atinge cel mai înalt grad de acuratețe. Nu folosi o linie metalică sau o riglă de croitorie cu dimensiune mai mică de 1 metru pentru că este mai greu pentru un începător să măsoare pe bucăți.

Apoi, după ce ai stabilit care este tipul de material pe care vrei să îl utilizezi în proiectul tău, este momentul să înveți cum să măsori corect un metru de țesătură. Primul lucru de știut este că un metru de țesătură este măsurat de la marginea țesăturii de unde se destramă în direcția sulului de țesătură. 

Întinde materialul pe o suprafață plană, o masă sau o podea curată. Asigură-te că ai întins foarte bine materialul, mai ales pe partea de dedesubt, pentru a elimina orice cute. Odată întins, plasează la margine metrul de croitorie și întinde-l astfel încât să măsori exact 1 metru. Folosește creta de croitorie pentru a marca.

Foarte important de știut: Dacă lungimea pe care o măsori are 1 metru, lățimea poate varia în funcție de tipul de țesătură (majoritatea au peste 2,5 m). Alegerea unei anumite lățimi potrivite depinde de dimensiunile proiectului.

De ce e important să măsori corect

Cu siguranță înțelegi de ce măsurătorile corecte sunt esențiale pentru orice proiect de cusut. Dar, analizând acest aspect mai în profunzime vei înțelege că e important să măsori corect pentru că vei avea o serie de avantaje:

Economie de timp

În timp ce lucrezi la un proiect de cusut, mai ales când ești începător, fiecare pas pare să dureze oricum destul de mult. Acum, dacă faci măsurătorile greșite, va trebui să remediezi această problemă care cu siguranță îți va lua mai mult timp.

Dacă materialul a fost tăiat prea scurt și nu mai poate fi folosit, va trebui să îl înlocuiești sau să îl unești cu o altă piesă. În unele circumstanțe, aceasta ar putea să nu fie o problemă. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, timpul nu e cel mai bun prieten pentru că trebuie să-l comanzi din nou? Uneori nu este o opțiune, mai ales dacă ești o persoană ocupată.

Economie de bani

Mai multă țesătură înseamnă mai mulți bani cheltuiți. Nu doar atât, dar unele țesături tind să fie mai scumpe decât altele. Pentru a preveni risipa unei țesături de calitate, cel mai bine este să nu uiți să măsori de două ori și tai o dată. Așadar, asigură-te că obții dimensiunile corecte. Dacă ai nevoie de accesorii de croitorie cu care să măsori, respectiv să tai corect, pe cusutsibrodat.ro vei găsi cele mai bune produse.

Calcularea metrului de țesătură pentru diferite proiecte

Acum, ajungem la partea distractivă! Pentru începători în croitorie, ar putea fi puțin confuz să determine de câtă țesătură au nevoie pentru un anumit proiect. Indiferent dacă îl vei folosi pentru perne, perdele sau haine, există câteva reguli pe care ar trebui să le urmezi:

Perdele

Pentru a face calculele corecte, ar trebui să măsori mai întâi lățimea și înălțimea ferestrei. Pentru ca perdelele să arate bine, să facă valuri, regula este să folosești dublul dimensiunii ferestrei. Adică, dacă fereastra măsoară 1,5m, atunci vei avea nevoie de 3m de material. Deoarece perdelele tind să se extindă dincolo de rama ferestrei pe ambele părți, va trebui să mai adaugi câțiva centimetri, de asemenea, nu uita de 3-4 cm pentru tiv pentru ambele laturi. Aceasta depinde de preferințele tale și de cât spațiu ai.

Perne

Cantitatea de material pentru o pernă este destul de simplu de aflat. Deoarece sunt mai mici și nu au multe detalii; nu ar trebui să-ți ia prea mult timp să-ți dai seama. Desigur, trebuie să măsori lungimea și lățimea pernei.

După aceea, află de câtă țesătură vei avea nevoie pentru alocația de cusătură. Apoi, înmulțește cu 2 și adaugă câțiva centimetri la lungimea și lățimea pe care le-ai notat.

Haine

Dacă intenționezi să creezi proiecte mai avansate și vrei să faci trecerea către articole vestimentare, probabil știi că materialul trebuie măsurat corect pentru ca modelul să fie cel potrivit. Prin urmare, trebuie să ai grijă să îți amintești acest lucru. Pentru că dacă nu măsori corect, fusta sau pantalonii vor ajunge mai scurte decât este nevoie.

Așadar, pentru a calcula corect materialul de care ai nevoie trebuie să ții cont de:

  • Talie: Pentru pantaloni și fuste, măsoară cu ajutorul unui metru de croitorie chiar în zona buricului, dintr-un capăt în altul. 
  • Bust: Se măsoară direct în zona pieptului, sub subraț. 
  • Umeri: Măsoară în partea de sus a articolului de îmbrăcăminte, de la un umăr la celălalt și dublează.
  • Mâneci: În cazul cămășilor sau tricourilor cu mânecă lungă pentru bărbați, măsura se ia de la mijlocul cefei până la încheietura palmei. La îmbrăcămintea pentru femei această măsură poate fi luată de la cusătura umărului până la încheietura palmei. 
  • Șolduri: Pentru pantaloni și fuste, măsoară la aproximativ 20 cm mai jos de talie, de jur împrejurul corpului.
  • Tighel interior: Măsoară de-a lungul piciorului, pe partea interioară, de la cusătura dintre picioare la tivul de jos.

Bineînțeles că există mai multe tipuri de măsurători pe care le vei folosi treptat ce avansezi în croitorie. De asemenea, un pas important pentru a crea proiecte deosebite este să înveți să folosești tiparele de croitorie.

Cum se lucrează cu tiparele de croitorie?

Țesăturile cu imprimeuri pot fi puțin provocatoare pentru începători în croitorie. Acest lucru provine de la faptul că materialul trebuie să se potrivească în toate direcțiile modelului de pe țesătură.

În general, când lucrezi cu materiale cu imprimeuri, croitorii cu experiență consideră că ar trebui să calculezi mai mult material, pentru a te asigura că acest lucru decurge fără probleme.

Înțelegem perfect că la început nu este ușor să calculezi corect materialul de care ai nevoie într-un proiect de croitorie, dar practicând des vei ajunge să faci măsurători exacte. Cu cât experimentezi mai mult cu diferite modele și proiecte, cu atât îți va fi mai ușor pe termen lung.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *