8 motive pentru care mașina de cusut nu funcționează conform așteptărilor

8 motive pentru care mașina de cusut nu funcționează conform așteptărilor

Pentru pasionații de croitorie, mașina de cusut este instrumentul excelent pentru a-și exprima creativitatea și a da viață proiectelor. Astfel, trebuie să alegi o mașină de cusut potrivită pentru experiența și nevoile tale, iar cunoștințele despre cum funcționează corect și modul în care se întreține sunt importante. 

Greșelile în fazele inițiale de învățare sunt inevitabile, dar pot fi dezamăgitoare, mai ales pentru începători. Pentru a nu te confrunta cu astfel de momente, este bine să știi cam ce probleme se pot ivi în calea proiectelor tale de croitorie. 

Sigur, trebuie să ții cont de faptul că nici două mașini de cusut nu sunt exact la fel, detaliile variază ușor în funcție de modelul mașinii de cusut. Cu toate acestea, există câteva probleme standard pe care le poți evita ușor pentru a profita la maximum de mașina de cusut pe care o ai și a realiza proiecte reușite.

  1. Configurare și utilizare necorespunzătoare

Înainte de a folosi orice device și mai ales o mașină de cusut, este bine să te familiarizezi cu acesta și de aceea e bine să începi citind manualul de instrucțiuni pentru a te ghida pentru configurarea, utilizarea și întreținerea acestuia. 

Dacă nu ai un manual de utilizare, vizitează site-ul web al producătorului și încearcă să descarci manualul modelului mașinii tale. Manualul conține totul despre mașina de cusut și mai ales toate modurile și funcțiile disponibile, componentele și utilizările acestora. Dacă nu o poți face pe cont propriu, nu ezita să angajezi un specialist.

Dacă unele setări decorative ale cusăturii nu funcționează, verifică setările pentru lungimea și lățimea cusăturii. Cele mai multe cusături speciale au nevoie de setări avansate specifice pentru a se realiza perfect. Consultă manualul pentru lungimea și lățimea potrivită, setând tipul de cusătură în minte.

În cazul când observi orice probleme la mașina de cusut, zgomote neașteptate, bătături sau clunk-uri, oprește-o imediat și încearcă să remediezi problema, singură sau chemând un specialist.

  1. Setări de tensiune greșite

Mai ales în cazul în care vei utiliza mașina de cusut pentru tapițerie mai groasă, este firesc ca setările de tensiune standard să nu mai corespundă. În plus, firul foarte gros sau greu în bobină poate crește tensiunea presetată. În consecință, se va aplica prea multă presiune pe fir, deoarece iese din carcasa bobinei, iar firul de bobină nu se va relaxa liber. Situația se remediază prin slăbirea tensiunii bobinei.

De asemenea, un fir de ață foarte subțire și fin poate însemna că tensiunea presetată nu va fi suficient de strânsă pentru a asigura presiunea firului. Pentru a testa dacă setările de tensiune sunt corecte, verifică cusăturile mașinii pe ambele părți pe diverse bucăți de material, iar acestea ar trebui să fie la fel pe ambele părți. Dacă firul de bobină este vizibil pe partea superioară a țesăturii, tensiunea firului acului ar putea fi prea puternică, astfel încât să fi tras firul bobinei în partea de sus.

Dacă cusătura este vizibilă pe partea inferioară a țesăturii, tensiunea firului de bobină ar putea fi prea slabă, astfel încât firul de bobină îl trage cu ușurință în partea inferioară. Poți face ajustările simple ale tensiunii pe cont propriu prin prin rotirea șurubului mare pe carcasa bobinei în trepte mici folosind o șurubelniță. După fiecare ajustare a tensiunii, se testează cusăturile mașinii pe resturi de țesături înainte de a face cusătura pentru îmbrăcămintea reală.

  1. Ace nepotrivite

De multe ori se constată în timp apariția unor cusături omise datorită utilizării unui tip greșit de ac pentru țesătura care face obiectul proiectului de cusut. Utilizarea tipului greșit de ac pentru țesătură poate provoca cusături inegale sau omise. Este recomandată urilizarea întotdeauna a unui ac ballpoint pentru țesătura tricot și a unui ac ascuțit regulat pentru țesături, piele, vinil, sau denim. O ușoară îndoire, un vârf tocit sau agățat poate provoca, de asemenea, cusături omise sau un blocaj de fir.

Pentru a nu avea probleme la mașina de cusut, asigură-te că schimbi acul pentru după fiecare opt ore de utilizare. De asemenea, schimbă acul pentru a se potrivi cu țesătura și proiectul la care lucrezi pentru cel mai bun rezultat. În cazul în care acul se rupe sau se îndoaie, oprește imediat coaserea și îndepărtează cu atenție acul rupt înainte de a-l înlocui.

Există mai multe tipuri de ace pentru mașina de cusut, care vin în diferite dimensiuni de la dimensiunea 60 la 120:

  • Acele 60 – 70 sunt ace subțiri pentru materiale fine precum mătase, voal, nylon, șifon, organza.
  • Acele de 80 sunt pentru țesături precum in, bumbac, jerse, tricot.
  • Acele de 90 sunt potrivite pentru materiale mai groase precum poplin, catifea, doc.
  • Acele de 100 sunt recomandate țesăturilor mai grele și dese precum denim, gabardină
  • Acele de 110 – 120 cu o tijă foarte groasă se folosesc la tapițerie, denim, piele groasă, sau când ai suprapuneri de materiale. 

Acele uzate sau greșite pot distruge țesăturile, pot tăia firul și pot duce la articole de îmbrăcăminte de slabă calitate. De aceea, se recomandă schimbarea acului după fiecare proiect semnificativ. Dacă lucrezi la mai multe proiecte mici, asigură-te că înlocuiești acele după fiecare 8 ore de cusut și verifică dacă ai comutat acul pentru a se potrivi cu țesătura.

  1. Ruperea firului de ață

Unul din cele mai deranjante probleme la mașina de cusut, este când din senin, mașina începe să se încurce, să sară peste cusături sau să înnoade firele. Cauzele ar putea fi mai multe:

  • Unele fire sunt delicate și concepute pentru coaserea manuală. Este posibil ca aceste fire să nu fie potrivite pentru o mașină de cusut. De aceea trebuie să eviți lipsa de calitate sau bobinele vechi.
  • Folosește fire de calitate cu grosimea potrivită pentru a evita ruperea sau subțierea firului de ață.
  • Asigură-te că utilizezi același tip de ață atât pe ac, cât și pe bobină.
  • Îngrămădirea firului de ață are loc atunci când nodurile vizibile ale firului suplimentar se formează deasupra sau sub țesătură, cauza principală fiind tensiunea insuficientă pe firul superior. Este posibil să trebuiască să ridicați maneta de preluare și acul la cea mai înaltă poziție, așa cum este stipulat în manualul mașinii, pentru a confirma că tensiunea este corectă.
  • Acul ar putea fi îndoit, uzat sau ar putea avea o denivelare care face ca firul să se rupă mereu. Verifică dacă acul este în starea de la început, dacă nu înlocuiește acul. Mai mult, dimensiunile firului și acului ar trebui să fie compatibile.

Dacă firul continuă să se rupă după ce ai verificat aceste posibilități, curăța bine tot praful și scamele din zona bobinei și discurile de tensiune. Pipăie cu degetele peste calea parcursă de fir, căutând orice fel nod, resturi sau țesături libere care ar putea provoca obstacole.

  1. Piciorus nepotrivit cu materialul

Dacă atunci când coși țesături întinse acestea ies cu onduleuri, poate fi o problemă de mașină de cusut, dar poate fi, de asemenea, o problemă cu tehnica ta. Asigură-te că greutatea întregii țesături este bine susținută atunci când coși. Evită să tragi sau să forțezi țesătura prin mașină. De asemenea, poți lua în considerare utilizarea unui picioruș de mers pe jos pentru a alimenta atât straturile superioare cât și cele inferioare ale țesăturii în același ritm, evitând această distorsiune.

Utilizează întotdeauna materiale de calitate, inclusiv țesăturile și firele, pentru un rezultat conform standardelor așteptate. Asigură-te că țesătura și firul sunt compatibile pentru productivitate și viteză maximă și că piciorul presorului se potrivește cu tipul de țesătură pe care îl coși. În plus, verifică tensiunea, timpul, tipul de cusătură și alte setări și asigură-te că acestea sunt potrivite pentru țesătura și designul dorit.

  1. Praf și mizerie

Curăță frecvent mașina de cusut pentru a îndepărta murdăria, scamele și praful. Acumularea de murdărie poate interfera cu libera circulație a pieselor și poate compromite viteza și productivitatea generală. Citește manualul pentru instrucțiuni privind dezasamblarea piciorului acului și a plăcii. 

Din când în când, scoate placa și acul și curăță părțile mai profunde ale mașinii. Folosește o perie de scame sau orice altă perie fină mică pentru a îndepărta ușor dezordinea din jurul zonei bobinei. Ocazional, folosește o bucată de țesătură înmuiată într-o cantitate mică de alcool și șterge murdăria. Atunci când nu este folosită, protejează întotdeauna mașina de cusut.

  1. Mecanismul nu a fost uns cu ulei

Ca orice altă mașină, întreținerea regulată este o condiție prealabilă pentru a-ți menține mașina de cusut în aceeași stare de la început și pentru a lucra fără probleme. Mașinile de cusut, în principal cele mecanice, au nenumărate piese în mișcare care au nevoie de lubrifiere pentru a se mișca în mod natural și liber. Lubrifierea va crește viteza și va spori productivitatea.

Mașinile care sunt folosite o dată sau de două ori pe săptămână ar trebui să fie unse cel puțin o dată pe lună. Ține cont că fiecare mașină de cusut are instrucțiunile sale unice de curățare și ungere.

  1. Masă de lucru nepotrivită

Asigură-te că zona de lucru este curată și fără praf, scame, ace și alte obstrucții metalice care îți pot sta în cale atunci când lucrezi la mașina de cusut. Astfel de obiecte ascuțite pot rupe sau distruge materialul sau pot face compromisuri calității produsului final. Mai mult, masa de cusut trebuie să fie considerabil spațioasă și confortabilă. Aglomerarea pe masa de lucru și un spațiu înghesuit pot afecta productivitatea și calitatea muncii pe termen lung. La fel, caută un scaun confortabil pentru a preveni durerile de spate și oboseala.

Toate aceste probleme, și altele, pot fi rezolvate cu ajutorul unui profesionist cu experiență, specializat în marca sau modelul tău de mașina de cusut. Alternativ, solicită ajutor online de la tehnicienii de la compania de producție. Dacă nu poți configura sau utiliza echipamentul în mod corespunzător sau nu ai utilizat mașina de mult timp, solicită, de asemenea, ajutorul unui tehnician pentru reglare și întreținere.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *