Tipuri de ace de cusut. Folosești acul potrivit pentru mașina de cusut?

Tipuri de ace de cusut. Folosești acul potrivit pentru mașina de cusut?

Când vine vorba de cusut, fără să ne referim neapărat la cusutul la mașină, îndrăznim să spunem că oricine va considera că un ac este instrumentul cel mai important. E de ajuns să ne gândim la un ac bont și un material tare să realizăm cât de frustrantă poate deveni toată experiența. Dar, dacă ne referim la ace de cusut la mașină, atunci situația trebuie și mai mult luată în seamă.

Există o mulțime de accesorii de croitorie, la fel cum există o mulțime de tipuri de ace de cusut pentru diferite tipuri de țesături, de aceea alegerea modelului potrivit pentru proiectul de croitorie este la fel de importantă ca selectarea oricărui alt produs cu care lucrezi. Ața de cusut pe care o vei alege va avea, de asemenea, un impact asupra acului pe care îl folosești. În general, cu cât este mai ușoară greutatea țesăturii, cu atât mai fin trebuie să fie acul pe care îl vei folosi. De asemenea, acele variază în funcție de tipul punctului și dimensiunea și forma, precum și de grosime.

Anatomia unui ac de cusut la mașină

Te-ai întrebat vreodată ce face un ac să se potrivească într-o mașină de cusut și nu în alta? Sau de ce trebuie să renunți la cusut atunci când acul nu este potrivit? Ambele au legătură cu construcția acelor de cusut. Cunoscând modul în care acul este configurat și cum funcționează, vei înțelege cum să faci alegerea corectă a acelor de cusut potrivite.

La o primă vedere, acele de mașină de cusut arată la fel. Este greu de spus care sunt diferențele pentru ceva atât de mic, nu-i așa? Dar, există o mulțime de tipuri diferite de ace de cusut, așa că nu vă lăsați păcăliți.

Capăt: Acesta este capătul superior al acului care este introdus în mașină până când acesta atinge opritorul acului.

Tijă: Tija acului este de asemenea introdusă în mașină. Tija poate fi introdusă prin simpla slăbire a șurubului lamelei de prindere a acului cu o rotire. Tija acului trebuie să fie potrivită tipului de mașină de cusut. Acele pentru mașinile de cusut casnice au o parte plată și o parte rotunjită pentru o poziționare corectă.

Canal /Umăr: Această zonă este panta dintre tijă și lamă. Unele mărci de ac vor avea adăugat un cod (număr) pentru a distinge tipurile și mărimile acelor.

Lama: Uneori, cunoscută și sub numele de arbore, lama este corpul acului de sub tijă. Mărimea acului este determinată de diametrul lamei.

Canelură: Aceasta este fanta de deasupra ochiului și este partea care reduce frecarea și creează cusături netede. Lungimea și lățimea canelurii variază între dimensiunile acului.

Ochi: Este vorba de gaura de la capătul acului, pe unde trece practic firul de ață. Mărimea și forma ochiului diferă pentru diferite tipuri de ac.

Punct și vârf: aceste părți reprezintă chiar baza acului. Punctul și vârful variază în funcție de modelul acului. În funcție de ele se stabilește materialul care se va coase. De exemplu, este necesar un punct mai ascuțit pentru a străpunge pielea, în timp ce un vârf contondent este mai potrivit pentru materialele elastice.

Tipuri de ace diferite pentru materiale diferite

Așa cum spuneam, acele sunt de mai multe tipuri. La o primă vedere le putem clasa în: ace de cusut de mână, ace de cusut la mașina casnică și de cusut la mașina industrială. Noi vrem să vă povestim despre ace de cusut la mașina casnică, deci dacă ești pasionată de croitorie ai nimerit în locul potrivit.

ACE de 60 sau 70. Sunt ace foarte subțiri, ideale pentru a coase materiale foarte fine precum mătase, voal, nylon, șifon, organza. Datorită faptului că sunt atât de subțiri ai garanția că nu perforează materialul pe care îl coși, făcând doar o gaură mică, fără a afecta țesătura.

ACE de 80. Puțin mai groase decât primele se pot folosi și la materialele menționate anterior, dar și la materiale cu care se lucrează frecvent în croitorie: in, bumbac, jerse, tafta, pânză topită, tricot.  Sunt suficient de groase pentru a străpunge țesătura fără a lăsa găuri mari în material.

ACE de 90. Aici deja vorbim de ace de cusut cu o tijă ceva mai groasă potrivite pentru materiale precum poplin, catifea, doc. Bineînțeles că poți coase și cu ac de 80 aceste materiale, dar nu sunt cele indicate. Cum firele de la aceste materiale sunt mai groase, acul o să lase în urma lui o gaură potrivită țesăturii.

ACE de 100. Aceste ace de cusut au tije groase și sunt recomandate pentru țesături grele, așa cum este denimul, gabardina sau pentru șnururi sau orice țesatura mai tare, deasă și groasă.

ACE de 110 sau 120. Așa cum bănuiești au o tijă foarte groasă, de aceea se folosesc la țesături de tapițerie, denim, piele tare sau cand coși un produs cu foarte multe suprapuneri de materiale groase.

Bine de știut:

  • Folosește ace cu varf rotund când coși materiale elastice sau materiale unde cusăturile pot fi sărite ușor;
  • Utilizează ace de 90 și 100 la firele transparente din nylon, ignorând materialul pe care se coase;
  • Ține minte că acul 75/11 este deja instalat când cumperi o mașină de cusut casnică.
  • Coaserea cu un ac îndoit este extrem de periculoasă deoarece acul se poate rupe în timp ce mașina lucrează.
  • Înainte de a utiliza un ac, pune partea plată (tija) a acului pe o suprafață plană și verifică dacă distanța dintre ac și suprafața plană este aceeași.

Caracteristicile unui ac de cusut bun

  • O ureche bine șlefuită

E foarte important ca urechea acului să fie fină la atingere și să nu aibă imperfecțiuni, altfel ar putea agăța, slăbi sau rupe ața.

  • Un vârf puternic

Un ac este bun doar dacă are vârful ascuțit. Acele moderne au vârfurile placate cu crom și sunt destul de puternice pentru a străpunge chiar o placă de oțel.

  • Elasticitate

Un ac bun se va îndoi dacă presezi vârfurile dar va reveni la forma inițială după ce îi dai drumul.

ȘTIAȚI CĂ:

  • Un ac de cusut înfipt drept în vârf poate susține o greutate de 75 Kg fără să se rupă? Deși sunt subțiri și mici acele sunt surprinzător de rezistente.
  • Pentru întreținerea lor se folosește o perniță specială, umplută cu granule de șmirghel și cu un exterior de lână/fetru? Trebuie doar să treci acul de câteva ori prin ea (într-o singură direcție) și va fi ca nou.

Înțelegerea părților din care este format un ac de cusut, diferitelor tipuri de ace de cusut pentru mașină și ce materiale sunt recomandate pentru fiecare în parte, te va ajuta să faci alegerile cele mai bune când vine vorba de orice proiect în croitorie. Dacă ai nevoie de orice tip de accesorii de croitorie, noi îți stăm aproape cu cele mai bune produse și sfaturi personalizate pentru proiectele tale.

Share this post

Comments (6)

  • Anatomia pantalonilor. Top 10 modele de pantaloni pentru femei - Blog CusutSiBrodat.ro Reply

    […] Concepuți inițial ca articol sportiv, datorită elasticității materialelor, colanții au fost integrați și în ținute casual de zi. Materialul din care sunt confecționați este elastanul, cunoscut și sub numele de spandex. Ține cont ca atunci câd coși un material elastic să folosești un tip de ac special și o cusătură zig zag. Poți citi mai multe despre tipuri de ac pentru mașina de cusut în acest articol: Tipuri de ace de cusut. Folosești acul potrivit pentru mașina de cusut? […]

    mai 28, 2021 at 12:01 pm
  • Croitorie pentru începători: 8 lucruri pe care e bine să le știi când lucrezi cu bumbac - Blog CusutSiBrodat.ro Reply

    […] Mai multe informații foarte utile despre ce tipuri de ace pentru mașina de cusut trebuie să folosești în funcție de material, poți afla din acest articol: Tipuri de ace. Folosești acul potrivit pentru mașina de cusut? […]

    iulie 8, 2021 at 9:18 am
  • Jan Reply

    Va salut. Apreciez prezentarea dvs despre tipurile de ace de cusut. V-as ruga sa mentionati in comentariile urmatoare si cate ceva despre acele care au partea de prindere rotunda si daca se mai pot gasi pe undeva. Eu le-am intalnit la un model de masina de cusut fabricata in 1967,de provenienta ruseasca.Va multumesc.

    martie 30, 2022 at 8:12 am
  • Georgeana argatu Reply

    Bună ziua am o întrebare lz dumneavoastră de ce îmi rupe mașina de cusut ata su nu coase bunbacul

    septembrie 28, 2022 at 11:15 am
  • Lorena Reply

    Buna ziua. Am de curând o masina de cusut Toshiba. Mai veche. Si nu reusesc sa gasesc un ac potrivit. Se rup tot timpul. Si daca reuseac sa cos, foarte puțin, face lațuri. Cum trebuie sa aleg acul de cusut? Va mulțumesc.

    martie 8, 2023 at 7:30 am
  • buy priligy reddit Reply

    excellent points altogether, you simply gained a emblem new reader.
    What may you recommend about your publish that you just made a few days in the past?
    Any positive?

    septembrie 29, 2024 at 9:58 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *