Ergonomie în croitorie: Cum să îți păstrezi sănătatea când lucrezi la mașina de cusut

Ergonomie în croitorie: Cum să îți păstrezi sănătatea când lucrezi la mașina de cusut

Cusutul poate fi un hobby plin de satisfacții pentru pasionații de croitorie sau un mod plăcut de a-ți câștiga existența pentru cei care lucrează în domeniu sau au o afacere în domeniul confecțiilor. Croitoria este un domeniu care stimulează creativitatea, dar ca orice mediul de lucru poate implica un anumit grad  de riscuri pentru sănătate. 

Indiferent de mediul de muncă, acasă, la birou sau într-un atelier de croitorie, ergonomia spațiului de lucru este esențială pentru a ne menține starea de sănătate, nivelul de productivitate și eficiență. Cea mai bună metodă prin care putem aplica aceste concepte ergonomice este dezvoltarea unor obiceiuri simple, dar cu un impact major asupra stilului de lucru. 

Atunci când vorbim de ergonomie în croitorie, ne referim la examinarea spațiilor de lucru, poziția echipamentelor de cusut, nivelul de luminozitate, tipul de mobilier folosit și postura pe scaun etc. Există multe aspecte de care e important să ținem cont în ergonomia în croitorie și de aceea este bine să știi de unde să începi, ce pericolele potențiale pot apărea și cum ar trebui să arate un design adecvat spațiului de lucru.

  1. Menținerea unei posturi corecte

Postura de lucru este un factor ergonomic esențial în croitorie. Asigurarea unei posturi corecte atunci când coși este definitorie pentru menținerea sănătății tale și a unei stări de bine în general. Cusutul implică mișcări repetate ale brațelor, în timp ce spatele rămâne fix. Această poziție poate suprasolicita coloana vertebrală producând durere și tensiune la nivel muscular. Astfel, există un disconfort pentru zona spatelui în timpul coaserii care se va diminua semnificativ dacă îți păstrezi postura corectă.

Este important să ne poziționăm corect în fața mașinii de cusut, astfel încât să reducem presiunea la nivelul gâtului și a coloanei vertebrale. De asemenea este recomandat să păstrăm un unghi deschis de 90-100 grade la nivelul coatelor și să evităm poziții incorecte. 

  1. Folosirea unui scaun reglabil cu suport spate și amortizare

În timpul procesului de cusut trebuie să stai perioade lungi de timp în aceeași poziție, ceea ce poate duce la dureri ale spatelui și gâtului, plus o circulație deficitară la picioare. Mai mult, din cauza înălțimii sau poziției necorespunzătoare a scaunului, sunt menținute poziții incomode pentru umăr, cot și încheietura mâinii. 

Soluția ar fi utilizarea unor scaune ușor reglabile pentru a minimiza pozițiile incomode și a susține coloana vertebrală. Un scaun ergonomic cu suport lombar și cervical va preveni eventuale probleme de sănătate care pot apărea pe fondul multor ore petrecute la masa de cusut. Iată care sunt aspectele pe care e bine să le urmărești în alegerea scaunului pentru masa de lucru pentru a respecta regulile de ergonomie în croitorie:

  • Înălțimea, înclinarea scaunului și poziția spătarului să fie ușor reglabile.
  • Spătarul să fie căptușit cu burete astfel încât să sprijine partea inferioară a spatelui lucrătorului.
  • Șezutul scaunului trebuie să distribuie corect greutatea lucrătorului, astfel încât nicio parte a corpului să nu primească toată presiunea.
  • Înălțimea scaunului și poziția pedalei trebuie să permită să ocupi scaunul într-o poziție șezând drept, iar piciorul ar trebui să poată acționa cu ușurință pedala.
  • Pentru sarcini care necesită mai multă răsucire, ar trebui ca scaunele să aibă roți și să fie așezate la o distanță corespunzătoare de postul de lucru.
  • Înălțimea scaunului este corectă atunci când suprafața de lucru este la înălțimea cotului. În mod ideal, în această postură, întreaga talpă a piciorului ar trebui să se sprijine pe podea.

Când coși, înseamnă să rămâi permanent într-o anumită poziție pe scaun. Încearcă totuși să schimbi pozițiile de șezut și să te apleci din când în când pe spate pentru a te relaxa. Programează-ți pauze frecvente, scurte, pentru a te întinde și a-ți schimba poziția.

  1. Alegerea unei mese de lucru potrivite

Din cauza înălțimii necorespunzătoare a mesei de cusut, în timpul cusutului se mențin poziții incomode pentru umăr, cot și încheietura mâinilor. Înălțimea mesei ar trebui să-ți permită să stai într-o poziție verticală confortabilă.

Folosirea unor mese reglabile pe înălțime pot ajuta la evitarea unor posturi incomode în timpul cusutului. Masa trebuie ajustată astfel încât mașina de cusut să fie la înălțimea cotului și încheieturile să fie ținute drepte. 

  • Dacă masa este prea joasă, va trebui să te cocoșezi pentru a vizualiza corect acul de cusut, iar într-o astfel de poziție este dificil de operat pedala. Această postură va pune presiune pe spate, gât și umeri. 
  • Dacă o masă este prea înaltă, va trebui să ridici umerii pentru a-ți ridica brațele suficient de sus pentru a lucra. Această postură obosește mușchii gâtului, umărului și spatelui superior și poate duce la dureri musculare.

Pentru a evita aceste situații, respectarea regulilor ce țin de ergonomie în croitorie înseamnă:

  • Montarea mesei și stabilirea înălțimii de lucru a blatului astfel încât să poți sta într-o poziție verticală și să poți ajunge să vezi toate zonele de lucru, mai ales să vezi bine acul de cusut.
  • Masa ar trebui să fie, de asemenea, suficient de înaltă pentru a permite spațiu dedesubt pentru picioare și să nu te incomodeze când acționezi pedala. 
  • Marginile suprafețelor de lucru trebuie să fie căptușite sau rotunjite, astfel încât să-ți poți permite să-ți odihnești brațele pe acestea.
  1. Folosirea unui suport pentru brațe

Ergonomie în croitorie înseamnă să ții cont de toate detaliile, chiar dacă aparent par nesemnificative. Mesele de cusut nou proiectate conform cerințelor de ergonomie în croitorie au suporturi de brațe reglabile unde să îți poți odihni antebrațele. Acest lucru poate fi deosebit de util când lucrezi în domeniu și lucrezi la mașina de cusut multe ore pe zi.

  1. Poziționarea corectă a fierului de călcat

Pentru a obține produse cu aspect deosebit, etapa călcatului este foarte importantă. Pe măsură ce articolele sunt definitivate și trebuie îmbinate diverse piese ale unui proiect de croitorie, călcatul cusăturilor devine o procedură importantă pentru ca rezultatul final să fie cel dorit. 

Pentru a lucra în condiții de siguranță și ergonomie a spațiului, poți pune un cablu de alimentare pe masa de călcat pentru a-l porni și opri mai ușor. Cele mai bune mese de călcat sunt ferme și stabile, au o bază de susținere, o husă calitativă și pot ține fierul de călcat într-o poziție corectă, fără teama că acesta va cădea.

  1. Iluminare adecvată

Unul din lucrurile foarte importante care poate îmbunătăți enorm procesul de cusut și pentru a ține cont de regulile de ergonomie în croitorie este iluminatul. Iluminarea adecvată poate preveni o postură incorectă la masa de lucru, fie că vorbim de croit sau cusut, provenită din necesitatea de a vedea mai bine micile detalii. O iluminare bună în fiecare etapă a procesului de croitorie poate minimiza oboseala ochilor și îmbunătăți postura corpului. 

Atunci când instalezi mașina de cusut, direcția vizuală trebuie să fie paralelă cu partea din față a ferestrei. Iluminarea ambientală trebuie să asigure o luminozitate suficientă în zona de lucru. Iluminarea suplimentară sau iluminarea la masa de cusut poate fi asigurată inclusiv de mașina de cusut. De exemplu, mașinile de cusut moderne dispun de iluminarea zonei de coasere cu lumină alba și rece, cu LED-uri pentru o vizibilitate îmbunătățită a zonei de lucru, care nu obosesc ochii atunci când se coase mult sau se cos materiale de culoare închisă, de genul negru pe negru.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *