Croitorie pentru începători: 8 sfaturi când coși satin

Croitorie pentru începători: 8 sfaturi când coși satin

Ce poate fi mai rafinat decât o rochie lungă de satin strălucitor? Răspunsul este cât se poate de simplu: orice articol vei crea din acest material superb va arăta extraordinar. Secretul unui rezultat de excepție, înainte de a te apuca de treabă, este să ții cont de câteva lucruri în lucrul cu satin. Cum trebuie să tai satinul, cum se coase acest material la mașina de cusut și alte trucuri de croitorie care implică satin vei afla din acest articol.

Dar, pentru a înțelege cum trebuie folosit satinul în proiecte de croitorie, trebuie să știi mai multe despre acest material, ce îl face pe el atât de special.

Ce este satinul?

Există multe concepții eronate despre ceea ce înseamnă de fapt „satin”. Adesea este strâns legat de mătase, dar cele două țesături nu sunt similare. Termenul de „satin” se referă mai degrabă la metoda de fabricare a materialului, și nu la fibrele din care este format. Satinul este creat printr-un proces special de lipire și finisare și prin modul în care firele sunt împletite firele: un fir de urzeală (fir vertical) pentru fiecare al patrulea fir de bătătură (fir orizontal). Tocmai această tehnică îi conferă materialului strălucirea caracteristică.

Satinul poate fi fabricat din mai multe fibre diferite, inclusiv mătase, bumbac, poliester și chiar lână. Fiecare dintre aceste tipuri diferite de fibre creează o țesătură diferită, variind de la satinul Duchess – un material rigid din satin fabricat din mătase și vâscoză adesea folosit în îmbrăcăminte – până la satinul destul de obișnuit, realizat din bumbac, cu o parte mai lucioasă, folosit pentru orice, de la bluze și  rochii la lenjerii de pat.

Acum, că știi câte ceva despre această țesătură lucioasă, este timpul să începi propriul tău proiect de croitorie. Consultă aceste sfaturi pentru a tăia, croi și coase satinul la mașina de cusut în cel mai bun mod:

  1. Taie câte un singur strat

Indiferent ce fel de fibre au fost folosite pentru a-l crea, satinul tinde să aibă un lucru în comun – este foarte alunecos. Așadar, nu încerca niciodată să tai mai multe straturi simultan. În schimb, folosește o planșă de croitorie antiderapantă și prinde materialul cu greutăți de croitorie. Cu greutăți de tipar care ține materialul bine prins și un cutter rotativ cu lamă nouă, vei putea avea tăieri exacte, fără ca țesătura să alunece peste tot.

  1. Folosește ac și ață de mărime potrivită

Satinul nu este deloc iertător când vine vorba de urmele acului. Deși ar trebui să schimbi întotdeauna acul mașinii de cusut atunci când începi un proiect nou, acesta este un pas pe care nu îl poți ignora atunci când lucrezi cu satin. Dacă este vorba de un proiect mai mare nu ar fi rău deloc să schimbi acul în mijlocul proiectului, mai ales dacă observi că începe să agațe. Fibrele fine din satin sunt deosebit de predispuse la acest lucru și nu există nicio modalitate de a masca acele urme de tragere, așa că varianta cea mai bună este să înlocuiești acul.

Când coși satin, asigură-te că utilizezi tipul și dimensiunea potrivită de ac. Un ac standard ar trebui să fie în regulă, deși unul puțin mai mic ar putea fi chiar mai bun. Evită ace mari, groase care străpung găuri mari în material. Ața folosită este importantă când coși satin, aceasta trebuie să fie fină, subțire, astfel încât cusăturile să arate foarte bine.

  1. Redu tensiunea la mașina de cusut

Satinul nu este o țesătură bună pentru articolele de îmbrăcăminte strâmte – cusăturile sub tensiune devin rapid vizibile pe măsură ce firele trag de găuri care devin din ce în ce mai mari. Cel mai bine este să testezi tensiunea pe o bucată de material de test până când ești mulțumit/ă de rezultat.

  1. Previne destrămarea cu o cusătură în zig zag

Satinul este un material a cărei margine se poate destrăma foarte ușor. Tocmai de aceea, pentru a surfila materialul folosește o cusătură în zig zag și evită o rezervă foarte mare deoarece nu va arăta estetic și se va vedea prin țesătură.

  1. Nu călca satinul cu aburi

Satinul este cunoscut ca fiind un material sensibil la petele de apă. Evită pulverizarea cu apă atunci când calci țesătura sau folosirea funcției de abur de la fierul de călcat și asigură-te că verifici instrucțiunile de îngrijire atunci când pregătești materialul pentru cusut.

Dacă vrei să apeși cusăturile cu mult abur, riști să produci pete de apă pe material. În plus, în timpul apăsării aburul încălzește țesătura mult prea tare, iar acest lucru, combinat cu presiunea, poate modifica luciul satinului în zonele pe care le-ai apăsat. Nu este un aspect deloc plăcut.

  1. Ai grijă la orice suprafețe aspre

Satinul se poate prinde cu ușurință de orice zonă aspră care poate deteriora țesătura. Așadar, asigură-te că verifici masa de tăiat, masa unde este plasată mașina de cusut, pentru a vedea dacă există margini deteriorate care ar putea reprezenta un pericol.

Chiar și propriile mâini pot trage un fir, de aceea evită să porți inele cu colțuri sau unghii ascuțite sau să ai unghiile foarte mari. Poți folosi o cremă de mâini pentru a manipula țesătura mai ușor – dar ai grijă ca produsul să fie bine absorbit în piele pentru a nu păta satinul de ulei.

  1. Păstrează materialul rulat

Satinul este un material care face foarte ușor cute, care se șifonează ușor, așadar dacă ai cumpărat mai mult material pe care intenționezi să-l folosești treptat, păstrează-l rulat. Poți face acest lucru, rostogolind materialul pe un tub de carton. Cutele profunde sunt uneori extrem de greu de îndepărtat, mai ales că nu e indicat să folosești aburul la fierul de călcat.

  1. Folosește bolduri de calitate

Orice croitoreasă strânge de-a lungul timpului boldurile la grămadă într-o cutie specială. Când vine vorba de a folosi satin în proiecte de croitorie precum rochii sau bluze elegante, alegerea boldurilor trebuie să se facă cu mare atenție.

Fixarea satinului este dificilă, pentru că este alunecos, așa că primul tău instinct poate fi să-l fixezi puternic. Ține cont că găurile făcute de ace și bolduri pot rămâne în material și după îndepărtarea lor. Așa că optează pentru bolduri de croitorie foarte fine. Acestea sunt puțin mai lungi decât cele standard, mai subțiri și mult mai fine.

Cusutul satinului este cu siguranță mai dificil decât cusutul țesăturilor mai puțin delicate, dar cu puțină răbdare, vei fi la fel de mulțumit/ă de rezultate.

Share this post

Comment (1)

  • Mariana Reply

    Mulțumită de îndrumări,astept și alte sugestii pt. Începători.

    noiembrie 14, 2021 at 8:46 am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *