TOP 10 pași pentru a începe propria afacere în croitorie

TOP 10 pași pentru a începe propria afacere în croitorie

Ești pasionată de haine și de modă, ți-ai făcut majoritatea hainelor singură și te ocupi de retușuri la mașina de cusut pentru prieteni și familia ta? Atunci, de ce să nu îți valorifici talentele și să nu îți pornești propria afacere în croitorie

Majoritatea dintre noi am avut fantezia de a pune bazele unei afaceri proprii la un moment dat și asta pentru că o afacere îți poate oferi venituri mai mari și mai multă satisfacție față de un loc de muncă obișnuit. 

E adevărat, nu toată lumea este făcută pentru afaceri, este nevoie de multă răbdare, determinare și perseverență. Totuși, dacă și tu simți că pasiunea, experiența și curajul pot deveni mai mult decât reprezintă în prezent și ți-ai pus în plan să creezi o afacere în croitorie, iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi:

  1. Fă un plan de afaceri pentru noul business

Fiecare idee de afaceri ca și cea pentru o afacere în croitorie are nevoie mai întâi de un plan. Din păcate, mulți antreprenori începători trec cu vederea acest pas și nu concep un plan de afaceri. Dar, tocmai acest plan de afaceri este de fapt o componentă cheie a succesului. 

Un plan de afaceri te va ajuta să te concentrezi asupra afacerii tale, a pieței țintă, a strategiilor de afaceri și, cel mai important, a modului în care intenționezi să fii profitabil. Prin acest plan decizi și planifici care ar fi obiectivele tale, piața țintă (nișa), banii investiți, angajarea de oameni, locația, practic, orice este nevoie pentru afacerea ta. Dacă intenționezi să obții orice fel de finanțare, multe bănci necesită un plan de afaceri pentru companiile care sunt abia la început.

Până când vei avea nevoie de mai mult, scheletul ar trebui să includă doar câteva pagini pentru a enumera punctele cheie ale strategiei, tacticile cheie, reperele importante, valorile, sarcinile și proiecțiile esențiale, inclusiv vânzările, cheltuielile și fluxul de numerar. 

Mai târziu, dacă situația de afaceri o cere, poți prezenta planul tău unor investitori sau bancheri. În acest caz, adaugi un rezumat executiv, descrieri mai bune ale companiei, produsului, pieței și echipei de management.

  1. Analizează-ți abilitățile și atuurile

Nu poți conduce o afacere în croitorie dacă nu ai câteva abilități importante în croitorie care includ:

  • Cunoașterea și funcționarea unei mașini de cusut.
  • Cunoașterea proceselor de croit și cusut (Indiferent dacă vei coase singură articolele de îmbrăcăminte sau dacă angajezi croitori calificați, ar trebui să știi elementele de bază ale cusăturii articolelor de îmbrăcăminte).
  • Luarea măsurilor și crearea tiparelor pe mărimi.
  • Tăierea țesăturilor pentru piese de îmbrăcăminte 
  • Proprietățile și tipurile de țesături. 
  • Combinarea materialelor.

Dacă nu ai toate aceste cunoștințe, poți urma cursuri despre croitorie unde vei învăța baza creării de articole de îmbrăcăminte și cum să coși la mașina de cusut. Un curs de 3-6 luni ar fi suficient pentru a începe o mică afacere în croitorie

  1. Decide asupra sectorului de care vrei să te ocupi

Pentru te decide asupra direcției în care vrei să te dezvolți contează mult spațiul de care dispui, numărul de mașini de cusut, accesoriile de care dispui, numărul de angajați și echipamentele pentru ei, furnizorii de materiale. Pentru succesul afacerii tale este important să identifici o nișă în piață pentru a-ți atrage clienții și mai ales să dezvolți pentru început ceea ce știi cel mai bine să faci.

  • Modificări și reparații – Sunt de bază pentru o afacere în croitorie și sunt foarte căutate, multă lume caută un croitor pentru ajustarea hainelor conform măsurilor proprii. Se cere flexibilitate și cunoștințe despre țesături și cusături diferite.
  • Croitorie personalizată – Te poți specializa pe diverse articole vestimentare în funcție de dorințele clienților, rochii, bluze, pantaloni. Sau te poți axa exclusiv pe îmbrăcăminte de damă sau pentru bărbați. Trebuie să realizezi articole de îmbrăcăminte bine finisate și să fii la curent cu noutățile și tendințele din modă.
  • Rochii de mireasă – Este o afacere frumoasă și profitabilă, dar care cere personal suplimentar, atenție deosebită și mult efort.
  • Decorațiuni interioare – Este vorba de realizarea de perdele, draperii, huse de canapea, perne, lenjerii de pat. Va fi nevoie de o colaborare cu designerii de interior, de spațiu de lucru și depozitare mai mare și neapărat de o mașină de cusut industrială.

Alte direcții spre care te poți orienta, mai ales dacă ai legături în aceste domeniu, pot fi costumele de teatru, uniformele medicale sau de alte tipuri, produsele religioase sau diverse accesorii (portofele, penare, suporturi de ochelari, portfarduri, huse de telefoane, accesorii textile).

  1. Alege locația

Alegerea locației potrivite este unul dintre pașii cei mai importanți ai pornirii unei afaceri. Într-un atelier de croitorie spațiul este important pentru a-ți desfășura activitatea și instala mașinile de cusut și materialele necesare creării produselor. 

Pentru o afacere în croitorie, locația nu trebuie să fie costisitoare și ar trebui să se încadreze sub bugetul tău fără a depăși nicio limită. Cea mai bună locație pentru deschiderea unui magazin ar fi la orice complex rezidențial unde există o mulțime de potențiali clienți. Mai mult, accesul la magazin este ușor, există spații de parcare, spațiu amplu de afișat și pentru publicitate. 

Pentru o afacere în croitorie la început, poți căuta un spațiu mai mic în funcție de personal și numărul de mașini, într-o zonă în care concurența este mai mică și care are vizibilitate de pe drum.

  1. Alege un nume de business

Este important să ai o identitate de brand pentru ca oamenii să știe cine ești. Alege un nume frumos pentru afacerea ta. Ceva care are legătură cu afacerea ta este ușor și simplu de reținut și de pronunțat. Poate, de asemenea, ceva care îți dezvăluie nișa pe care te-ai axat.

  1. Ține cont de costurile pe care le implică deschiderea unei afaceri în croitorie

O afacere în croitorie poate fi relativ ieftină, mai ales dacă poți închiria un spațiu sau ai deja un spațiu de lucru stabilit. Multe dintre instrumentele necesare pentru munca zilnică, cum ar fi foarfecele, benzile de măsurare, acele, ațele și hârtia de model, sunt relativ ieftine. 

Investiția într-o mașină de cusut de calitate profesională va fi una dintre cheltuielile tale mai mari. Înregistrarea SRL-ului, permisele și licențele necesare pentru o afacere în croitorie și achiziționarea asigurării îți vor completa majoritatea taxelor inițiale.

  1. Obține echipamentul necesar

Achiziționarea echipamentului potrivit este, de asemenea, o sarcină importantă, iar principala unealtă de care ai nevoie este mașina de cusut, iar în funcție de produsele pe care te-ai decis să te focusezi, îți vei alege și modelul potrivit. 

O mașină de cusut simplă nu ar funcționa bine cu abundența de comenzi și poate chiar afecta calitatea produselor. Cumpără o mașină de cusut electrică, computerizată și o mașină de surfilat overlock cu 3 fire. 

Alte instrumente vitale necesare pentru propriul atelier de croitorie ar fi: accesoriile de croitorie (metru de croitorie, ace de cusut de mână și pentru mașină de diferite mărimi, ace de gămalie și pernuțe, foarfece de calitate, markere și cretă de croitorie, ațe de diverse culori, cuttere, câteva bobine, adeziv pentru țesături, bobine cu ațe de diferite culori.), tipare de croitorie, un manechin, umerașe și suporturi, rigla din material plastic. Este nevoie de o masă pentru modelarea, măsurarea îmbrăcămintei și tăierea pânzei. Dacă ai un spațiu mic, îl puteți gestiona cu o masă de 4 x 3,5 metri pătrați. Și nu uita de fierul și masa de călcat.

  1. Găsește angajații potriviți pentru afacere

Inițial, atunci când îți începi afacerea nu prea ai nevoie de ajutor suplimentar, dar pe măsură ce comanda crește, poți căuta pe cineva care să te ajute. Fie că este vorba de măsurători, modificări, tăiere, găsirea țesăturii potrivite, preluarea comenzilor sau chiar cusături, angajarea unei persoane odată ce afacerea crește este necesară.

Poți să întrebi și să găsești femei pricepute în croitorie pe care să le angajezi și apoi, eventual, să le specializezi. De asemenea, poți căuta croitori care să te ajute să te extinzi și să îți dezvolți afacerea.

  1. Comercializează-ți serviciile 

Marketingul afacerii tale este, de asemenea, la fel de important pentru o afacere în croitorie. Nu are rost să investești timp, efort și bani într-o afacere despre care nimeni nu știe. Pentru ca afacerea ta să ajungă la potențiali clienți poți folosi fluturași din hârtie, cărți de vizită, rețelele sociale și, bineînțeles, prin socializare și vorbe. 

Prezența pe rețelele de socializare (Facebook, WhatsApp, Instagram) este foarte importantă, deoarece așa poți ajunge la un număr mare de persoane prin intermediul acestora. Pune imagini cu afacerea ta și cu ceea ce te face diferit de ceilalți. Eventual achiziționează-ți un domeniu web și deschide-ți un site despre afacerea ta.

  1. Menține legătura cu clienții

Ca în orice business, și într-o afacere în croitorie, păstrarea clienților și menținerea unei relații bune cu clienții e importantă. Așadar, odată ce ai început să ai primii clienți menține cu aceștia o relație frumoasă, trimite-le un email de mulțumire sau oferă-le un discount pentru comenzi viitoare.

Planifică-ți toate aceste lucruri cu mult timp în avans și clarifică-ți toate aspectele cruciale din timp. O afacere în croitorie făcuta inteligent poate fi cu adevărat profitabilă.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *