Cusătura franțuzească la mașina de cusut: Ce este și cum se realizează?
Cusătura franțuzească este o cusătură tighelită de două ori, care nu are doar avantajul de a fi foarte rezistentă, dar printr-o singură cusătură se realizează și coaserea și surfilarea. Este salvatoare atunci când o piesă de îmbrăcăminte fără căptușeală trebuie prelucrată foarte curat sau când cusăturile acesteia vor fi foarte solicitate.
Este o tehnică de finisare specială care face cusăturile unui articol să fie puternice, îngrijite și cu aspect profesional. În unele cazuri o cusătură franțuzească poate înlocui chiar și mașina de surfilat, fiind opțiune grozavă dacă nu ai așa ceva.
Este cel mai des folosită atunci când se fac articole de îmbrăcăminte, dar funcționează bine și pe o varietate de alte proiecte de cusut. Cusătura franțuzească este ideală pentru țesăturile ușoare până la cele medii, în special pentru cele care sunt predispuse la uzură și este cea mai bună alegere de finisare dacă folosești pentru proiectul tău o țesătură transparentă. În schimb, cusătura franțuzească nu este potrivită pentru țesăturile voluminoase.
Cusătura franțuzească – prima etapă
Pentru realizarea unei cusături franțuzești vei avea nevoie de un fier de călcat, o foarfecă ascuțită, o suprafață de tăiere, o mașină de cusut și bineînțeles, piesele de îmbrăcăminte care trebuie cusute. Cusătura franțuzească fiind o cusătură cu dublă încheiere, va trebui să urmezi două etape.
- Configurează mașina de cusut
Setează mașina pentru o cusătură dreaptă, nu una în zig-zag. Ia în considerare setarea dimensiunii cusăturii și tensiunea firului de care vei avea nevoie pentru coaserea țesăturii tale. Dacă nu ești sigur, consultă instrucțiunile pentru mașina de cusut și ajustează setările în consecință.
De asemenea, pregătește mașina de cusut cu ață suficientă și alege un fir care se potrivește cu culoarea și rezistența materialului pe care urmează să îl coși. Poți pregăti între timp și fierul de călcat pentru pasul următor.
- Fixează piesele de cusut împreună
Se așază părțile de material față peste față și se fixează cu ace cu gămălie pentru ca piesele să nu alunece în timpul coaserii. Este o idee bună să pui acele în așa fel încât acestea să fie perpendiculare pe linia cusăturii, astfel vor fi usor de scos pe măsură ce muți țesătura de-a lungul mașinii de cusut.
Această aranjare a pieselor de cusut dos pe dos cu fața materialului în sus, este opusul a ceea ce se face în mod normal atunci când se coase o cusătură de bază, așa că nu îți face griji chiar dacă pare contraintuitiv.
- Coase piesele împreună folosind o alocație de cusătură de 6 mm
Pentru a păstra cusătura la aceeași lățime, fii cu ochii pe ghidul de cusătură care ar trebui să fie imprimat pe placa mașinii tale de cusut. O altă opțiune este de a utiliza un picioruș presor de 6 mm (1/4 inch), în acest fel să te poți asigura că marginea exterioară a țesăturii se aliniază întotdeauna cu marginea piciorușului presor.
Alocația (rezerva) este cantitatea de țesătură care se află între marginea țesăturii și cusătură. Tiparele oferă, de obicei, o anumită cantitate de alocație de cusătură pentru a fi utilizată, astfel încât proiectul terminat să nu fie prea mic. Ține minte că o cusătură franțuzească va necesita practic aproximativ dublul alocației pe care o utilizezi pe această primă cusătură, așa că asigură-te atunci când vei tăia bucățile de țesătură ca în măsurătorile tale.
Cel mai bine este să elimini boldurile pe măsură ce înaintezi pentru a evita să coși peste ele. Chiar dacă acele vor menține țesătura în loc, eliminându-le vei evita riscul de a lovi unul din bolduri cu acul mașinii de cusut, ceea ce ar putea rupe cu ușurință acul.
- Taie marginea exterioară cu o foarfeca zig-zag
Poți utiliza o foarfecă obișnuită ascuțită sau o foarfecă zig-zag, oricum marginile tăiate vor fi protejate (și ascunse) de cusătură franțuzească. Nu îți face griji în cazul în care marginea tăiată pare un pic deșirată. Totuși, dacă utilizezi pentru proiectul tău de cusut o țesătură delicată, foarfeca zig-zag este soluția bună pentru a ajuta la prevenirea destrămării excesive.
- Calcă prima cusătură
Deschide bucățile de țesătură și așeză-le plat pe o masă de călcat. Pune fierul peste cusătură atât pe față, cât și pe dosul țesăturii, astfel încât țesătura să se aplatizeze. Apoi pliază țesătura astfel încât fețele materialului să fie orientate una spre cealaltă (opusul modului în care a fost atunci când ai cusut prima dată). Calcă piesa cu cusătura pe care tocmai ai cusut-o mergând direct pe marginea exterioară a țesăturii.
Trebuie să calci foarte atent și îngrijit, astfel încât cusătura de pe marginea exterioară să fie perfect dreaptă. Asigură-te că fierul de călcat este setat la temperatura corectă pentru țesătura pe care o utilizezi.
Cusătura franțuzească – a doua etapă
În această etapă, se întoarce lucrarea pe dos și se coase a doua cusătură, mai lată decât prima dar paralelă cu aceasta:
- Întoarce țesătura cu dosul materialului la vedere
Fixează țesătura astfel încât spatele materialului să fie orientat spre exterior. Acest lucru ar trebui să se facă ușor, deoarece tocmai ai călcat cusătura. Renunță să fixezi părțile prin însăilare și folosește-te din nou de acele cu gămălie. Fixează-le mai jos de marginea cusăturii pentru a le îndepărta cu ușurință în timpul coaserii.
Marginea tăiată ar trebui să fie acum ascunsă între cele două bucăți de material, iar marginea exterioară este doar rândul îngrijit al primului set de cusături.
- Coase a doua cusătură, de data aceasta folosind o alocație de cusătură de 9,5 mm (3/8 inch)
Ai nevoie de această rezervă, pentru ca marginea tăiată a țesăturii să stea ascunsă frumos între cele două cusături. Pe măsură ce coși, scoate acele. Dacă alocația de cusătură este prea mică pentru a doua cusătură, marginile tăiate ale țesăturii ar putea ajunge să iasă din a doua cusătură de pe partea finită a proiectului tău. Este mai bine să fii prudent și să faci alocația de cusătură mai generoasă.
- Calcă cusătura franțuzească dublă finalizată încă o dată
Marginile brute nu mai sunt expuse, deoarece acestea sunt închise în interiorul cusăturii franceze nou făcute. Apasă cusătura într-o parte, în funcție de locul în care dorești să se așeze în proiectul finalizat și apasă cu fierul de călcat.
Principalul dezavantaj al unei cusături franțuzești este vizibilitatea cusăturii. Cusătura franțuzească nu este fixată plat, așa că are mișcare și poate fi împinsă de fiecare parte a liniei de cusătură reală. Acest lucru se simte la călcare, deoarece adesea, se poate vedea amprenta cusăturii pe partea din față a îmbrăcămintei.Din afară, cusătura pentru blugi pare o cusătură franțuzească, dar pe interior se văd rezervele de cusătură surfilate. Practic se tighelesc părțile de material una peste alta, față peste față, de-a lungul liniei de cusătură marcate, dar se surfilează rezervele de cusătură prinse împreună.
Lasă un răspuns