Ce înseamnă Slow Fashion și cum influențează lumea modei

Ce înseamnă Slow Fashion și cum influențează lumea modei

Slow Fashion este reacția răspândită la fast fashion, un argument pentru a stopa producția excesivă de îmbrăcăminte și a consumului compulsiv. Termenul a fost inventat pentru prima dată de autoarea și activista Kate Fletcher, într-un articol pentru The Ecologist, pentru a sublinia necesitatea de a reevalua modul în care privim industria de îmbrăcăminte.

Kate Fletcher definește slow fashion sau moda lentă ca fiind o modă sustenabilă, bazată în mod special pe calitate. Alți adepți ai conceptului de slow fashion observă că mișcarea încurajează producția mai lentă, leagă durabilitatea cu etica și, în cele din urmă, invită consumatorii să investească în haine bine făcute, din materiale de calitate și ecologice, pe care să le poarte mai mult timp. Kate a făcut apel atât consumatorilor, cât și designerilor și producătorilor să încetinească producția în masă nejustificată și să se concentreze pe calitate și funcționalitate – concept care continuă să fie fundamentul pe care se bazează slow fashion.

Slow fashion îndreaptă toate eforturile către un obiectiv aspirațional – regândirea relației noastre cu hainele – și combină practicile (și promisiunile) unui brand cu obiceiurile de cumpărături ale unui client. Această mișcare își dorește crearea unei industrii care să protejeze planeta și de care să se bucure toți oamenii. 

Moda sustenabilă versus moda lentă

Moda sustenabilă și slow fashion sunt concepte foarte asemănătoare. Ideea de bază este de a schimba sistemele complexe care sunt inerente modelului de modă actual pentru binele planetei și al oamenilor.

  • Moda sustenabilă

Îmbrăcămintea care sprijină sustenabilitatea planetei continuă să crească în popularitate pe măsură ce mai mulți oameni observă dezavantajele consumerismului. Acest lucru, la rândul său, a determinat brandurile de haine să fie mai atente la ceea ce creează. Materialele din țesături naturale care pot fi reciclate și producția cu impact redus sunt aspectele pe care se bazează moda sustenabilă. 

  • Slow Fashion

 

Slow Fashion este considerată a fi o continuare a modei sustenabile. Astăzi, se distinge prin îmbrăcăminte de calitate, fabricată local sau chiar de tine însuți cu ajutorul unei mașini de cusut, produsă la scară mai mică și cu timpi de producție mai lenți. Slow fashion este mai mult decât antiteza fast fashion; este o reimaginare a ceea ce ar putea fi industria de confecţionare a hainelor. Folosind materiale de calitate și având la dispoziție o mașină de cusut îți poți crea haine care durează mai mult sau care pot fi transformate cu trecerea timpului într-un produs vestimentar nou.

Mișcarea slow fashion a fost o reacție la expansiunea rapidă a industriei fast fashion. Oamenii începuseră să observe instabilitatea modelului fast fashion – de la exploatarea lucrătorilor din confecții până la poluarea mediului înconjurător. Cu toate acestea, moda nu a fost întotdeauna așa, iar moda lentă își propune să ne aducă înapoi acolo unde a început, înainte de Revoluția Industrială.

Când Kate Fletcher a descris prima dată paradigma ei despre modă ideală, aceasta a reflectat Mișcarea Slow Food, care a fost începută în 1986 de Carlo Petrini și s-a concentrat pe un amestec de frumusețe, conștientizare și responsabilitate. Drept urmare, Fletcher a dorit ca moda lentă să se concentreze pe calitate versus cantitate, în plus față de idealurile de mediu care au fost asociate cu moda sustenabilă.

Pe măsură ce cumpărătorii conștiincioși învață mai multe despre practicile supărătoare din industria modei, cercurile sustenabilității sunt din ce în ce mai apropiate. În zilele noastre, termenii „sustenabil”, „lent”, „etic” și „modă ecologică” sunt folosiți ca sinonimi, pe măsură ce lumea devine mai conștientă de cât de interconectate sunt aceste concepte pentru viitorul lumii în care trăim. 

Îmbrăcăminte de calitate, făcută pentru a dura

Marile branduri de fashion realizează colecții noi aproape în fiecare săptămână și mai puțin de 1% din toate materialele de îmbrăcăminte sunt reciclate în haine noi. Slow fashion vrea să răstoarne acest model cu programe de producție mai lente, colecții cu loturi mici și modele zero deșeuri.

În loc să diversifice în permanență tendințele (și să aglomereze gropile de gunoi), companiile de fashion ar trebui să creeze piese clasice și versatile. Acest lucru încurajează clienții să-și construiască garderobe minimaliste și să investească în articole de îmbrăcăminte pe care le păstreze mai multă vreme.

Cu toate acestea, acesta este un punct discutabil fără includerea de materiale de înaltă calitate. Dacă mărcile creează îmbrăcăminte construită pentru a rezista, materialul trebuie să reziste în timp. Retailerii slow fashion vor folosi adesea bumbac organic sau tencel pentru a crea piese rezistente care să reziste schimbărilor din garderobă și pentru a menține un impact redus asupra mediului.

Pe lângă grija pentru planetă, mărcile slow fashion produc îmbrăcăminte intern sau local, permițând controlul deplin asupra procesului lanțului de aprovizionare și a condițiilor de muncă. 

Cum poți integra Slow Fashion în viața ta 

Oricine își dorește să contribuie la un mediu de viață mai sustenabil poate susține și integra slow fashion în viața lui. Iată câteva modalități de a te implica:

Achiziționează-ți o mașină de cusut. Fiecare persoană poate contribui la protejarea planetei dacă adoptă un stil de viață sustenabil. Recondiționarea anumitor haine vechi sau materiale textile de la diverse produse este un prim pas. De exemplu, cu o mașină de cusut poți face sacoșe din materiale textile ale hainelor mai vechi sau poți modifica hainele care nu îți mai vin transformându-le în noi piese vestimentare. O bluză rafinată de mătase care nu îți mai vine poate deveni o eșarfă frumoasă sau o rochiță de vară pentru fetița ta.

Regândește-ți garderoba. Privește prin dulapul tău și caută povestea din spatele pieselor tale preferate. Acest lucru te poate ajuta să înțelegi ce anume contează și merită să fie păstrate. 

Construiește o garderobă capsulă. Acest tip de garderobă îți cere să înțelegi cu adevărat ce îmbrăcăminte are sens pentru stilul tău de viață. Hainele alese trebuie să fie pe cât de practice, pe atât de stilate, astfel încât să poată fi combinate între ele cu ușurință.

Fă cumpărături cu atenție. Începe prin a renunța la dorința de a cumpăra impulsiv. Achiziționează-ți haine noi doar atunci când este necesar. De asemenea, cumpără înțelept și caută producători de îmbrăcăminte sustenabilă, din materiale naturale. Există branduri care dezvăluie cum și unde sunt făcute hainele. 

Slow Fashion și un stil de viață sustenabil nu înseamnă sacrificii sau renunțări, ci conștientizarea că lucrurile se pot face și altfel decât așa cum am fost obișnuiți, iar acțiunile noastre să nu aducă nicio pierdere acestei planete.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *