Cea mai bună masă de călcat pentru proiectele tale de croitorie

Cea mai bună masă de călcat pentru proiectele tale de croitorie

Pentru că timpul și confortul tău contează în orice proiecte de croitorie, este firesc să îți dorești ca activitățile obișnuite să îți răpească pe cât de puțin timp posibil și să le poți executa cât mai comod. Este un principiu pe care e bine să-l aplici în toate activitățile tale și de ce nu, chiar și în cazul călcatului. Este o activitate peste care nu poți să o ocolești și care implică pe lângă un fier de călcat sau o stație de călcat de calitate și cea mai bună masă de călcat.

Masa de călcat este un element indispensabil dacă îți dorești să ai haine impecabile. Mai mult, dacă ești implicată într-un proiect de croitorie și ești la început, dar vrei să obții rezultate profesionale, printre instrumentele esențiale în afara mașinii de cusut și a accesoriilor de cusut, fierul și o masă de călcat bună sunt necesare. 

Procesul de călcare este un factor extrem de important pentru croitorie, este cel care poate face diferența între creații și care va determina dacă rezultatul arată făcut de profesioniști sau amatori.

Caracteristicile pentru cea mai bună masă de călcat

Dacă îți este greu să te orientezi spre un model, alege o masă de călcat pliabilă, ajustabilă, cu structură de metal și husă de bumbac detașabilă. O astfel de masă de călcat este ușor de folosit, nu va ocupa mult spațiu atunci când nu o folosești și va fi ușor de curățat datorită husei detașabile.

Există mese de călcat convenționale, precum niște mese normale, pliabile și nu foarte grele, care pot fi mai mult decât suficiente pentru călcarea rufelor familiei. Dacă însă ai de călcat mai multe tipuri de materiale sau vrei să fii mai eficientă, o masă de călcat electrică, deși este mai scumpă, îți va oferi confort și economie de timp. Principala caracteristică ce o diferențiază de o masă de călcat convențională este faptul că blatul se încălzește. Conectată la o sursă de energie electrică, acest model de masă de călcat îți va permite să calci hainele simultan pe ambele părți. 

De asemenea, o astfel de masă de călcat îți oferă securizarea materialului pe blat printr-un sistem de aspirare care va bloca materialul și nu îl va lăsa să alunece în timpul călcării. Acestea sunt caracteristici importante dacă vrei să te implici într-un proiect de croitorie și vrei să ai siguranță atunci când aranjezi părți ale unui produs dintr-un material care alunecă și are multe detalii gen pense, cute, dubluri atașate.

Plierea mesei de călcat

Înainte de a opta pentru o masă de călcat este indicat să ai în vedere spațiul disponibil în locuința ta sau acolo unde îți desfășori activitatea pentru croitorie și în același dacă este disponibilă reglarea înălțimii de lucru. Este un lucru important pentru că dacă vrei să te ocupi de croitorie ai vrea să ai mai mult spațiu pentru tipare, pentru o planșă de croit, pentru mașina de cusut, eventual un manechin, iar masa de călcat nu trebuie să stea tot timpul întinsă. Sistemul de pliere este un criteriu de diferențiere important pe care trebuie să îl iei în calcul. 

Dacă ești limitat de spațiu și ai nevoie să calci rufe doar ocazional optează pentru o masă de călcat cu picioare scurte care poate fi folosită pe podea, pe masa din sufragerie, sau pe alte suprafețe plane.

În mod normal sunt folosite mesele de călcat înalte care se pliază în X și pe care le vei putea restrânge și depozita cu ușurință. Avantajele mai pot consta în stabilitatea mesei și în faptul că pentru comoditate înălțimea se va putea adapta după bunul plac. Aceasta este și masa pentru care ar trebui să optezi dacă ești implicat în proiecte de croitorie, unde contează foarte mult confortul tău și stabilitatea mesei de călcat. 

Stabilitatea mesei de călcat

Presarea este o parte esențială a oricărui proiect de cusut acasă. Majoritatea cusutului necesită apăsarea/presarea cu fierul de călcat a articolelor croite care urmează să fie asamblate, pentru că numai așa se vor obține rezultate profesionale. 

Tehnicile bune de presare ajută la crearea unor articole de îmbrăcăminte cu aspect profesional. Apăsarea corectă ajută la modelarea țesăturii după silueta ta, la aplatizarea cusăturilor și marginile și îți economisește timp. De aceea este important ca masa de călcat să fie stabilă. 

Nu neglija nici greutatea mesei de călcat. E nevoie de un cadru foarte stabil pentru a suporta atât greutatea echipamentului, cât și a țesăturilor grele. Lucrul pe o masă de călcat care se clatină poate fi extrem de frustrant și poate provoca chiar accidente grave.

Dimensiunile mesei de călcat

Dimensiunile mesei de călcat le vei alege în funcție de țesăturile pe care intenționezi să le calci. Atunci când calci un cearșaf de exemplu, îți dorești să termini cât mai repede fără ca materialul să atingă podeaua riscând să se murdărească. Bineînțeles și cât mai multe trepte de înălțime sunt importante. 

Pe de altă parte cei implcați în croitorie își vor dori o suprafață largă de lucru pentru a putea întinde bucăți mari de material, fără a fi nevoie să le miște continuu. Acest lucru va evita călcarea în pliuri și formarea de cute accidentale și, de asemenea, pierderea perspectivei generale asupra articolului la care lucrezi. Plus că la o adică, blatul mesei poate fi ocazional o suprafață de lucru suplimentară în timp ce coși sau tai țesăturile.

Materialul mesei de călcat

Materialul de pe masa de călcat este foarte important pentru o netezire eficientă a hainelor. Cea mai bună masă de călcat va avea blatul confecționat complet din bumbac și bază de aluminiu. Acest material va încuraja accelerarea sesiunii de călcare. O altă variantă recomandată este blatul din bumbac cu pâslă sau spumă. Acesta va păstra mai bine căldura, iar călcatul rufelor va deveni o activitate mai comodă.

La polul opus se află mesele de călcat ceva mai ieftine, care au un blat confecționat din bumbac mixat cu materiale sintetice. Această variantă nu este cea mai recomandată deoarece compoziția sintetică nu rezistă bine la temperaturi ridicate. Se poate topi deteriorând atât masa cât și talpa fierului de călcat și ți-ar putea pune în pericol materialele care fac parte din proiectele tale de croitorie. 

Funcții și accesorii pentru cea mai bună masă de călcat

Indiferent dacă îți dorești o masă de călcat pentru proiectele tale de croitorie sau doar pentru familia ta, ar trebui să știi că există multe accesorii pentru călcat pentru că această activitate trebuie să fie cât mai comodă și eficientă. 

  • Reglaj pe înălțime – Deoarece nu toți avem aceeași înălțime, este bine ca și masa de călcat pe care o vei cumpăra să poată fi reglabilă, astfel încât să nu stai aplecat/ă când o folosești sau să nu fie prea înaltă. 
  • Suport pentru fierul de călcat – Este o caracteristică obligatorie pentru toate mesele de călcat pentru a manevra cu ușurință materialul. Îți va permite să așezi fierul de călcat încă fierbinte, într-un spațiu sigur, evitând astfel accidentele neplăcute.
  • Suport pentru umerașe – Unele modele includ și un suport pentru umerașe care îți permit să așezi hainele directe pe umerașe și să le ai la îndemână, fără a risca astfel să se creeze cute imediat după călcare.
  • Priza încorporată – Cele mai moderne modele cu tehnologie avansată au priză încorporată ce se conectează la curent, ceea ce îți permite să conectezi ștecherul fierului de călcat direct la masă.
  • Zone de călcare pentru mâneci și umeri – Modelele moderne au atașate componente pliabile pe care le vei găsi foarte practice atunci când ai de călcat umerii și mânecile de la o cămașă sau un sacou, sau când vei avea de călcat diverse componente ale unui produs care necesită crearea de volume (pense, cute, diverse îmbinări).
  • Încălzire – O funcție ce ajută la călcarea simultană a ambelor părți, dar și la uscarea țesăturii atunci când aburul este puternic.
  • Suflare – Funcție specială ce suflă un aer rece pentru a ridica țesăturile fine de pe masa de călcat.
  • Aspirare – Atunci când calci un material alunecos, funcția de aspirare va ține materialul atașat de masa de călcat. Toate aceste ultime 3 funcții te vor ajuta în proiectele de croitorie pentru a nu avea timpi morți între etapele de presare și călcare.
  • Husa de schimb – Orice masă de călcat trebuie să vină la pachet cu o husă de rezervă. Husa originală se poate arde sau murdări, ceea ce va impune înlocuirea acesteia. Ar trebui să le preferi pe cele realizate din bumbac 100%, ideal pentru a rezista la temperaturi ridicate ale fierului de călcat cu abur.

Sperăm că te-am convins că pentru proiecte de croitorie frumoase și ușor de realizat, o masă de călcat corespunzătoare este baza instrumentelor tale de presare. Calitatea mesei de călcat poate face o diferență reală. Cele mai bune mese de călcat ar trebui să fie ferme și plate, să aibă o bază de susținere, o husă calitativă deasupra și să poată ține confortabil fierul de călcat, fără teama că acesta va cădea.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *