Vrei ca mașina de cusut să aibă o viață lungă? 4 pași simpli pentru o întreținere corectă
O mașină de cusut, indiferent că vorbim de o mașină de cusut casnică sau de una industrială, este o investiție care îți aduce bucurii și beneficii multiple. Și pentru că stă în natura noastră să avem grijă și să respectăm ceea ce iubim și mașina de cusut ar trebui să primească aceeași atenție, deoarece de ea depinde protejarea mecanismelor și folosirea ei pe termen îndelungat.
Indiferent că folosești mașina de cusut zilnic, o dată pe săptămână sau poate mai rar, este necesar să ai grijă de ea, grijă care de multe ori nu durează mai mult de câteva minute, dar care poate să-i aducă ani în plus de folosință.
Deci, fără să mai lungim firul discuției, iată care sunt aspectele de care e bine să ții cont în întreținerea mașinii tale de cusut:
- Păstrează mașina de cusut acoperită
Praful este inamicul oricărui aparat sau utilaj. Pentru a-ți menține mașina de cusut cât mai curată posibil, păstreaz-o sub capacul său de protecție sau husa specială (dacă dispune de așa ceva) sau chiar în cutia de carton în care ai cumpărat-o. Dar, pentru că vorbim de o mașină de cusut, poate nu ar fi o idee rea să-i faci chiar tu o husă de protecție dintr-un material textil rezistent, ce poate fi ușor curățat și spălat.
- Curăță și aspiră scamele
De fiecare dată când ai o problemă cu mașina de cusut, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să o cureți, deoarece multe probleme de funcționare sau execuție sunt cauzate de scamele și firele acumulate printre piese. Folosește peria moale de nylon care vine odată cu mașina de cusut sau o perie îngustă de cosmetică, sau chiar o periuță de dinți pentru copii cu peri moi, pentru a îndepărta scamele din jurul bobinei sau de sub placa de ac. De asemenea, un ac sau o pensetă pot fi folosite pentru a îndepărta bucățile mici de ață sau scame care nu pot fi periate.
- Unge cu ulei componentele metalice
O mașină de cusut care are nevoie de ulei periodic, cu atât mai mult dacă scoate un sunet metalic, și nu mai ”toarce” așa cum ar trebui să o facă. Când scoate un sunet zdrăngănit ca o armură care se mișcă, atunci clar trebuie să o ungi. Există însă câteva lucruri pe care e bine să le știi despre ungerea mașinii de cusut:
- Obligatoriu trebuie să folosești ulei de mecanisme fine. Uleiul trebuie neapărat să fie de mașină de cusut, pentru că este un tip de ulei special care nu se întărește.
- Orice tip de mașină de cusut trebuie unsă. Dar, în funcție de model, trebuie unse anumite piese. Locul de ungere este de obicei la rotorul de la suveică, unde poți pune puțin ulei pe deget, și în jurul tijei care se mișcă ridicând și coborând acul. Acolo se poate forma un inel de scame, care poate împiedica mișcarea de piston a tijei.
- Durata de timp la care trebuie unsă o mașină depinde de cât de mult coși. Dacă obișnuiești să coși rar, unge mașina de fiecare dată înainte să începi cusutul. În schimb, dacă lucrezi la mașina de cusut zilnic sau la 2-3 zile, atunci o poți unge la 4-5 zile.
- Folosește câteva picături potrivit instrucțiunilor de utilizare a mașinii de cusut după ce ai curățat-o de praf și scame.
- Înainte de a unge mașina de cusut cu ulei special, aspiră scamele și praful, fie cu o periuță cu peri moi, fie cu aspiratorul.
Ce se întâmplă dacă nu ungi mașina de cusut? În primul rând se tocesc anumite piese, care în mod normal nu ar trebui să se tocească, iar schimbarea lor poate fi destul de dificilă.
- Înlocuiește frecvent acele de cusut
Deși este o piesă foarte mică, acul face o treabă deosebit de importantă în procesul de cusut la mașină și are un impact major asupra cusăturii. Poate că ai observat la un moment dat cum cusătura fie e prea largă, fie neregulată. Un ac de cusut tocit poate produce cusături inegale, ochiuri scăpate, fir rupt frecvent sau chiar poate agăța materialul și-l poate distruge, putând duce chiar la defecțiuni majore ale mașinii de cusut.
Există producători care recomandă schimbarea acului de cusut o dată la opt ore de întrebuințare sau după fiecare proiect încheiat. Folosirea tipului sau dimensiunii greșite a acului pentru proiectul tău de cusut poate duce la probleme precum cusături săltate, fir rupt sau chiar ruperea acului. Pentru ca acele tale să dureze mai mult și să poată fi folosite într-o stare cât mai bună, nu uita să adaptezi grosimea acului la tipul de material folosit.
Mașina de cusut cu viață lungă? Alte mici trucuri de întreținere
- Pentru a preveni acumularea de scame interioare, calitatea aței de cusut contează foarte mult, așadar alege ațe de cusut de bună calitate.
- Pentru a preveni murdărirea materialului de ulei, după ce ai uns mașina de cusut, coase pe un șervețel curat, până când cusătura nu mai este murdară, iar ața iese curată.
- Nu sufla în interiorul mașinii pentru a elimina scamele și praful, deoarece respirația conține particule de salivă și în cele din urmă umezeala acumulată poate provoca deteriorarea mașinii tale.
- Părerile în privința folosirii aerului comprimat pentru curățarea mașinii de cusut sunt împărțite. Există păreri pro, dar și specialiști care spun că aerul comprimat suflă toate scamele spre interiorul mașinii, fără să poți observa acest lucru. Singurul lucru pe care îl vezi este că suveica și ce este în jurul ei este curată. Însă, acest lucru nu este valabil și pentru restul mașinii. Ce se acumulează în interiorul mașinii nu se vede decât dacă desfaci carcasa închisă.
- Nu uita că ștergerea, ungerea și curățarea mașinii de cusut se face întotdeauna când mașina este oprită și scoasă din priză.
În general, este benefic pentru mașina de cusut să fie verificată anual de un profesionist, procedură ce constă în reglarea tensiunii și curățarea locurilor în care tu probabil că nu poți ajunge fără să demontezi complet aparatul. Dar, modul cel mai ușor de a profita la maxim de mașina de cusut, e o perioadă cât mai lungă de timp, este să o păstrezi curată, unsă cu ulei și ajustată corect. Nu uita să consulți manualul de utilizare al mașinii de cusut pentru instrucțiuni specifice în ceea ce privește curățarea și uleiul potrivit pentru modelului tău de mașină de cusut.
Lasă un răspuns