10 trucuri pentru a alege țesăturile în funcție de proiectul de croitorie
Având în vedere cât de multe tipuri de țesături disponibile există și în consecință, cât de ușor poți opta pentru o țesătură greșită, alegerea corectă a materialelor în orice proiecte de croitorie este un factor important pentru produsul final.
Indiferent de proiectul de croitorie ales ai nevoie de materiale croitorie, deoarece țesătura pe care alegi să o folosești va influența foarte mult modul în care va arăta rezultatul final. Fiecare material are anumită particularități și se coase într-un anume fel la mașina de cusut și va influența modul în care funcționează pentru acel proiect.
Pe de altă parte, ar trebui să te gândești mai bine la caracteristicile îmbrăcămintei decât la tipul de îmbrăcăminte. Atunci când alegi materiale croitorie, stilul, potrivirea, designul, silueta și structura pe care dorești să le obții sunt considerații importante. Practic, modul în care țesătura drapează este punctul de plecare.
Există materiale fine care urmează linia corpului, în timp ce altele sunt rigide și aspre. Unele sunt lucioase, strălucitoare, pe când altele sunt complet mate. Ca să numai vorbim ce mult contează densitatea materialului, unele materiale croitorie fiind foarte ușoare, chiar fluide sau transparente, iar altele grele si dense.
Pe scurt, alegerea țesăturii potrivite pentru proiecte de croitorie este un proces de eliminare și înseamnă identificarea și excluderea țesăturilor care nu crezi că vor corespunde până când obții o listă de opțiuni posibile care vor funcționa.
- Sintetic sau natural
Atunci când alegi materiale croitorie ai la dispoziție fibre naturale, materiale sintetice sau combinații ale acestora. Țesăturile naturale sunt întotdeauna o opțiune bună, mai ales, dacă vrei să beneficiezi de un confort sporit în timpul purtării produsului final. Fibrele naturale sunt adesea mai respirabile și mai absorbante decât fibrele sintetice, ceea ce le face mai bune pentru cei cu pielea sensibilă sau cei predispuși la alergii. În plus, acestea se pliază mai bine, sunt mai fluide, dar în același timp sunt foarte sensibile la întreținere și curățire.
Țesăturile naturale de origine vegetală, cum sunt bumbacul și inul, sunt ideale, mai ales, pentru primăvară și vară, oferind o senzație plăcută chiar și în zilele toride. În schimb, țesăturile naturale de origine animală, lâna, cașmirul, blana, mătasea, pielea și care mențin căldura sunt recomandate pentru perioada rece din an.
Termenul de fibră sintetică se referă la o fibră artificială creată dintr-o resursă nenaturală (polimeri sintetici). Fibrele sintetice, create în fabrici din substanțe chimice, sunt procesate în fibre sau fire care sunt apoi țesute sau tricotate pentru a face țesături. Cele mai populare sunt acrilul, elestanul, poliesterul, polipropilena, poliamidele, vâscoză.
- Bumbac
Țesăturile cu conținut ridicat de bumbac sunt excelente ca materiale croitorie pentru începătorii în croitorie, fiind țesături non-strech, ușor de cusut și finisat. Sunt materiale perfecte pentru haine de vară datorită gradului de respirabilitate și în același timp opțiuni excelente pentru purtarea de zi cu zi.
Se pot folosi pentru proiecte de croitorie legate de articole de îmbrăcăminte (fuste, cămăși, pantaloni, rochii), lenjerie de pat și mobilier, datorită unor proprietăți importante precum: confort moderat-ridicat, absorbție mare, reziliență scăzută, luciu scăzut, drapaj moderată.
- Inul
De asemenea, inul este printre acele materiale croitorie prietenoase recomandate începătorilor. Se poate folosi în proiecte de croitorie legate costume, mai ales costume de vară, fuste, bluze, pantaloni, lenjerie de pat, draperii și tapițerie.
Inul este o fibră naturală super confortabilă cu o respirabilitate și un confort foarte ridicat care îți menține pielea răcoroasă vara și caldă iarna, fiind recomandat persoanelor cu pielea sensibilă, deoarece nu o irită așa cum pot face alte materiale. Poate fi purtat mai ales în ținute casual deoarece se șifonează foarte repede. Se spală normal, fiind mai moale după fiecare spălare.
- Mătase
Se pretează pentru proiecte de croitorie pentru articole de îmbrăcăminte couture și vestimentație formală, lenjerie de pat și draperii. Una din țesăturile naturale preferate datorită eleganței și rafinamentului acesteia este mătasea.
Fiind o fibră naturală este hipoalergenică, este moale și confortabil de purtat, are proprietăți neutre de temperatură, ceea ce o face excelentă pentru toate anotimpurile. Este mai greu de îngrijit și presupune un nivel de cusut avansat. Are un luciu unic și se drapează elegant și fluid, de aceea este folosită adesea la rochii de seară.
- Lâna
Lâna este recomandată pentru proiecte de croitorie de dificultate moderată, referitoare la îmbrăcăminte exterioară, costume și tapițerie. De reținut că lâna este materialul ideal pentru un costum de durată, la care raportul calitate preț este extrem de satisfăcător.
Lâna este recunoscută ca fiind o fibră naturală durabilă cu proprietăți naturale de termoreglare, ceea ce înseamnă că reglează temperatura fără a fi nevoie să fie spălată de fiecare dată când o porți. Practic, poate absorbi aproximativ 30% din greutatea sa în umiditate fără să se simtă umedă. Se micșorează la spălare și trebuie spălată cu grijă. Are luciu scăzut și drapajul moderat.
- Poliester
Printre țesăturile sintetice cele mai folosite în confecții este poliesterul. Fabricat din gaze naturale și petrol, acesta are o elasticitate foarte bună și poate fi realizat în multe greutăți diferite. Este mai ales pentru cei cu nivel de cusut intermediar. Este în general un material alunecos cu un drapaj excelent și poate fi vorba de poli-vâscoză (100% poliester) recomandat pentru fuste, rochii, pantaloni sau crepe de chine asemănător mătasei, foarte ușor, recomandat pentru bluze, lenjerie, eșarfe.
Țesăturile din amestec de poliester sunt populare deoarece au aspectul fibrelor naturale, dar cu durabilitatea poliesterului. Polibumbacul este un exemplu de țesătură din amestec de poliester și este folosit adesea la uniformele școlare pentru copii și pentru conceperea hainelor sport.
Se spală în mod normal este o țesătură puternică, dar ușoară, se usucă ușor, este rezistent la pete și nu intră la apă. Nu se șifonează ușor și este adesea folosit pentru a face cămăși, rochii, pantaloni, fuste și multe altele.
- Jerseu
Unul din cele mai plăcute materiale sintetice este jerseul care se mulează frumos, are un touch plăcut și este foarte feminin. Are o respirabilitate moderat spre ridicată, o absorbție scăzută și oferă un confort ridicat. Jerseul este recomandat pentru proiecte de croitorie de nivel intermediar cu utilizări finale ca lenjerie de corp, tricouri și îmbrăcăminte de iarnă, cum ar fi pulovere și cardigane.
- Brocart
Brocartul este unul din acele materiale croitorie ideale pentru utilizări finale precum mobilier și tapițerie, sau îmbrăcăminte precum rochii, costume, topuri și îmbrăcăminte exterioară. Este destinat unor pentru avansați și are câteva proprietăți de care trebuie să profiți: respirabilitate și confort moderat, absorbție scăzută, luciu ridicat și drapa voluminoasă. În plus este unul din materialele care trebuie dat la apă pentru că se micșorează și trebuie folosită doar curățarea uscată.
- Vâscoza
Este printre acele materiale croitorie soft, confortabile, și care se așază frumos. Poate fi folosită pentru bluze, rochii, tricouri. În plus, fiind mult mai ușoară decât alte țesături precum lâna sau poliesterul, obiectele de îmbrăcăminte din vâscoză sunt mai ușor de transportat în călătorii.
Vâscoza este o o altă fibră de celuloză regenerată, realizată în principal din materiale de pastă de lemn sau din alte tipuri de plante (soia, bambus). Poate fi folosită în țesăturile de îmbrăcăminte datorită rezistenței sale, a drapabilității, a modului simplu de îngrijire și a rezistenței la șifonare. Se simte netedă la atingere și are o senzație naturală, asemănătoare bumbacului, rece pe vreme caldă, făcând-o perfectă pentru climatul cald. Este adesea descrisă ca înlocuitor de mătase sau „mătase artificială”.
- Materiale pentru căptușeală
Căptușelile sunt utilizate în mod obișnuit pentru a oferi opacitate țesăturii, stabilitate pentru a atenua efectul de lipire/frecare a materiulului din care este făcut respectivul produs, precum și un plus de căldură. Acestea sunt realizate din diferite țesături, dintre care cele mai comune sunt mătasea, vâscoza și bumbacul.
O regulă generală în croitorie este să alegi țesătura potrivită pentru proiecte de croitorie conforme cu gradul tău de pregătire și experiență în domeniu, mașina de cusut pe care o folosești și modelului dorit.
Comment (1)
Articol f interesant. E bine că poți învăța în fiecare zi, ceva util. Mulțumesc!!