Ce este bine să știi despre simbolurile etichetelor de pe haine

Ce este bine să știi despre simbolurile etichetelor de pe haine

Eticheta cu instrucţiunile de spălare a unui articol de îmbrăcăminte, decorațiune textilă pentru casă sau a oricărui produs lavabil, este deosebit de importantă. Pentru că de ea depinde modul în care produsul respectiv va fi spălat și îngrijit. Eticheta este practic cel mai important indicator despre cum va trebui să te comporți cu țesătura. Acest aspect este esențial atât pentru producătorii de confecții, croitorese sau creatori de modă, cât mai ales pentru fiecare persoană în parte care achiziționează un articol textil.

Există țesături foarte fine care se spală numai de mână, altele rezistente care suportă curățare chimică, materiale care nu pot fi uscate în uscător și altele care pot fi călcate cu fierul la temperaturi ridicate. Semnele de pe etichetele hainelor ne pot indica setările pentru spălarea la mașină, mişcarea aburului la fierul de călcat, clătirea (temperatură normală sau redusă) şi stoarcerea (acțiunea centrifugă normală sau scurtă).

De asemenea, dacă ești un creator de modă și confecționezi rochii de mătase naturală de exemplu, este bine să știi că mătasea se comportă diferit după spălare. Deci, pentru a nu avea surprize neplăcute, o soluție bună ar fi să speli materialul înainte de a-l folosi într-un proiect de croitorie. Poți citi mai multe detalii utile în articolul 10 sfaturi prețioase despre mătase în proiecte de croitorie.

Ce înseamnă semnele de pe etichetele hainelor

Pe o etichetă vei vedea simbolurile de bază, împărțite în metodele şi etapele spălării și călcării, asociind fiecăreia câte un simbol diferit. Așadar, simbolurile principale de pe etichete sunt:

  • Bazin (vas cu apă): spălare cu apă
  • Cerc: Curăţare chimică
  • Triunghi: Înălbire
  • Pătrat: Uscare
  • Fier de călcat: Călcare

Simboluri etichete haine – reguli de spălare

Etichetele hainelor furnizează informații folositoare care pot preveni accidente iremediabile asupra țesăturii. Pentru a preveni deteriorarea materialelor, dar și îngrijirea lor corespunzătoare, spălarea la temperatura potrivită, modul de înălbire și uscare corectă, este bine să cunoști principalele simboluri existente pe etichete.

Bazin cu apă: Produsul se spală atât de mână, cât şi la maşina de spălat.

Bazin tăiat cu X: Produsul nu se spală în apă.

Bazin cu linie dedesubt: Linia indică spălarea la viteză scăzută, cu programe blânde.

Bazin cu mână în interior: Produsul se spală numai de mână, clătire normală şi stoarcere blândă.

Bazin + 30°: Produsul se spală la maşina de spălat, la temperatura maximă de 30 de grade C. (Temperatura diferă în funcție de țesătură).

De asemenea, tot la capitolul simboluri cu informații despre spălare, vei găsi și informații despre curățare chimică și înălbire, așadar acestea sunt informațiile pe care ar fi bine să le cunoști:

 

Cerc: Curăţare chimică cu toate tipurile de solvent

Cerc tăiat cu X: Curăţarea chimică nu este permisă

Cerc + linie: Spălare cu atenţie, posibilitate de “a intra la apă”.

Cerc + A: Spălare cu toţi solvenţii în uz.

Triunghi: Țesătură care se poate albi cu orice înălbitor.

Triunghi tăiat cu X: Nu se folosește înălbitor.

Triunghi + Cl: Țesătură care se poate albi cu produse pe bază de clor.

 

Simboluri etichete haine – reguli de uscare

 

Probabil ai auzit de la cunoscuți sau poate ai experimentat pe propria haină, efectul unui produs micșorat cu 2-3 numere după ce a fost introdus în uscătorul de rufe. Este de înțeles că nu orice țesătură poate fi uscată prin condensare. Așadar, înainte de a usca un produs textil în uscătorul de rufe, verifică simbolul de pe etichetă și vezi dacă este permis:

Pătrat cu cerc în mijloc: Haine ce pot fi uscate în uscător.

Pătrat tăiat cu X: Haine ce nu pot fi uscate în uscător.

Simboluri etichete haine – reguli de călcare

Fier de călcat: Articolul poate fi călcat.

Fier + 1 punct: Temperatură maximă de 110° C, de preferat fără abur.

Fier + 2 puncte: Temperatură maximă de 150° C.

Fier + 3 puncte: Temperatură maximă de 200° C.

Fier tăiat cu X: A nu se călca.

Reguli de întreținere a țesăturilor

În afară de cunoașterea simbolurilor de pe etichetele hainelor, mai există reguli generale de întreținerea țesăturilor. Indiferent care este stilul tău vestimentar, cât de mică sau mare este garderoba ta, nu trebuie să fii expert în curățarea și întreținerea hainelor pentru a te bucura de ele o perioadă lungă de timp și pentru ca piesele pe care le porți să arate impecabil.

Dar, pentru a ști că hainele tale sunt în siguranță și pentru ca fiecare tip de material să fie bine întreținut, de exemplu să eviți temperaturile excesive, este necesar să se țină cont de câteva reguli simple:

  • Produsele din bumbac colorat trebuie spălate separat / pe culori.
  • Hainele închise la culoare se spală la un program de intensitate scăzută, pentru a nu se decolora rapid.
  • Pentru a preveni scurgerea culorilor din timpul spălării și colorarea altor haine, nu spăla niciodată hainele noi colorate (mai ales cele în nuanțe intense) laolaltă cu cele de altă culoare. De preferat, este indicat ca la prima spălare să testezi materialul spălând produsul de mână, indiferent de simbolul menționat pe etichetă.
  • Lâna nu trebuie spălată la temperaturi înalte (maximum 40°); de asemenea, nu se usucă la uscătorul de rufe deoarece produsul din lână se micșorează. Este esenţial să introduci pe rând, puţine haine şi să optezi pentru o stoarcere redusă şi o acţiune mecanică redusă. De asemenea, lâna se poate deforma dacă este atârnată, deci este recomandată întinderea hainelor din lână şi îndepărtarea lor de sursele de căldură.
  • Hainele albe își mențin culoarea impecabilă dacă se usucă din când în când la soare.
  • Prosoapele se spală separat de restul hainelor. Materialele prosoapelor sunt adesea aspre şi groase şi pot deteriora țesăturile mai fine, prin frecarea din timpul spălării. De asemenea, prosoapele ar trebui spălate la temperaturi ridicate (peste 60 de grade C) deoarece se știe că rețin bacterii din cauza umidității.
  • Echipamentul sport se spală frecvent, de aceea se recomandă folosirea unui program scurt de spălare, care împiedică deteriorarea produselor.
  • Hainele căptuşite şi mătasea trebuie să fie curățate întotdeauna uscat.

Modul de întreținere a hainelor și produselor textile este simplu dacă citești cu ateție simbolurile de pe etichete. Ține minte că fiecare țesătură are particularități de întreținere și curățare diferite, deci cel mai bine este să citești semnele de pe etichetele hainelor.

De asemenea, așa cum menționam anterior, înainte de a coase o țesătură la mașina de cusut, ia în calcul posibilitatea să speli materialul astfel încât atunci când produsul finit este spălat să nu sufere modificări ireparabile. Fiecare țesătură are o poveste care îți completează stilul vestimentar. Merită să te bucuri de haine frumoase, ca noi, cât mai mult timp!

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *