Cum coși un costum de baie: 8 lucruri bine de știut
Dacă ești pasionată de cusut și ai o mașină de cusut, probabil că nu o dată ți-a trecut prin minte să coși costume de baie. Un lucru e clar, dacă poți coase tricotaje, atunci cu siguranță vei reuși să coși și materialele elastice specifice costumelor de baie.
Sigur că pare un act curajos să faci un costum de baie, mai ales dacă ai fost obișnuită până acum cu rochii, pantaloni, cămăși. Un astfel de proiect super distractiv presupune să găsești tipare costume de baie potrivite corpului tău, materialele corespunzătoare, tehnicile și puțină răbdare.
Dar, fără îndoială vei fi flatată de rezultat și nici nu vei fi stresată de eventualele defecțiuni posibile sub apă, dacă știi că este cusut de tine. Așadar, iată care sunt pașii de care e bine să ții cont atunci când ai decis că e timpul să coși costume de baie:
- Alege materialul potrivit
Dacă mergi la înot în mod regulat, ştii cu siguranţă că, după un anumit timp, costumul de baie îşi pierde forma, culoarea şi elasticitatea. De aceea, coaserea unui costum de baie este una din situațiile rare în care vom evita fibrele naturale, precum bumbacul sau inul, care sunt foarte absorbante și se vor îmbiba cu apă prea mult și pentru înot, dar și după baie.
Țesăturile standard pentru costumele de baie sunt cele din material elastic, materialele cele mai frecvent utilizate fiind poliesterul, polibutilena, nailonul şi elastanul, în proporţii diferite. Tricoturile din poliester pot funcționa și pentru costumele de baie, doar că nu rezistă la fel de bine la soare, clor și apă sărată.
Standardul de aur pentru țesătura pentru costume de baie este un amestec de nailon și spandex (cunoscut și sub numele de lycra) cu un conținut de spandex de nu mai puțin de 10%. Spandex sau elastan este un material elastic cu extensie în 4 direcții care permite astfel fibrei să se întindă, dar ulterior să revină la forma inițială.
Se utilizează, în special, la confecționarea pantalonilor colanți, a costumelor de baie sau a vestimentațiilor sportive. Țesătura oferă costumelor de baie realizate din ea, libertate de mișcare și uscare rapidă. Elasticitatea ridicată a fibrelor permite o adeziune excepțională pe corp, adaptându-se perfect corpului. Fibrele din poliuretan fac această textură să fie de rezistentă la abraziune și uzură. Chiar și după o utilizare intensivă și o spălare frecventă, țesătura și imprimeul acesteia rămân în stare bună.
În plus, acest material elastic este mai ușor decât majoritatea tricoturilor din bumbac pe care le-ai cusut vreodată, deoarece nu este alunecos în timp ce coși.
- Alege căptușeala potrivită pentru costumul de baie
Căptușeală este o componentă importantă a costumelor de baie fiind țesătura care se așază direct pe piele și oferă un plus de susținere și stabilitate costumului de baie. Dacă materialul pentru costumul de baie este gros și opac, cu multe imprimeuri, cel mai probabil nu avea nevoie de nicio căptușeală, mai ales dacă vorbim de costume de baie pentru copii.
Dacă însă materialul este subțire și chiar transparent în contact cu apa, atunci optează pentru un material elastic de căptușeală de culoare nude, alb sau negru în funcție de materialul ales pentru costum.
O altă opțiune excelentă este să folosești o țesătură tip plasă, pentru a-ți căptuși costumul de baie, cunoscut sub numele de mesh. O țesătură tip mesh este folosită în mod obișnuit la lenjerii sau îmbrăcăminte sport pentru a oferi un nivel suplimentar de rezistență și sprijin articolelor de îmbrăcăminte, făcându-l o opțiune excelentă dacă dorești să te simți puțin mai în siguranță în costumul de baie. Acest mesh tinde să aibă un procent de întindere mai mic decât materialul de înot obișnuit, așa că, la fel ca o căptușeală, poate fi necesar să mărești dimensiunea.
- Folosește elastic special
Toate costumele de baie necesită elastic, dar de data aceasta evită utilizarea elasticului standard din poliester, deoarece nu va rezista la clor și sare. În schimb, caută elastic rezistent la clor, etichetat special pentru costume de baie. Dacă pur și simplu nu găsești elastic pentru costume de baie, folosește elasticul obișnuit, dar pentru scurt timp până îl poți înlocui.
- Verifică măsurătorile și tabelul cu mărimi
Costumele de baie sunt mai greu de croit, dar dacă acorzi atenție suficientă măsurătorilor nu vei avea probleme. Alege tipare costume de baie potrivite siluetei tale, mai ales înălțimii pentru care este desenat modelul tău și ajusteazăi liniile de lungire/scurtare în consecință. Dacă bustul tău se află la 2-5 cm de proiectul modelului, probabil că nu trebuie să-ți faci griji cu privire la ajustări.
Potrivirea costumului de baie este un lucru personal, unii oameni pot dori o potrivire mai lejeră, iar alții pot dori un costum de compresie. Până la urmă, costumele de baie sunt concepute pentru a se întinde pe corp.
- Atenție la tăierea pieselor
Un material elastic pentru costumul de baie poate fi destul de alunecos, dar există câteva lucruri pe care le poți face pentru a face tăierea mai puțin dificilă. În primul rând, încercă să tai piesele după tipare costume de baie pe un singur strat, astfel va fi mai ușor și vei obține rezultate mai precise. Pentru mai mult ajutor, poți folosi cuțitul rotativ și greutățile de croitorie.
Asigură-te că tai materialul cu partea imprimată a țesăturii în sus, astfel încât să poți încadra modelul cu precizie ținând cont de caracteristicile de design. De asemenea, foarte important atunci când tai materialul este să acorzi atenție direcției de întindere care trebuie să se potrivească cu nevoile designului costumului de baie.
- Asigură-te că ai acele, ața și accesoriile de cusut potrivite
Acele sunt foarte importante, deoarece când coși materiale elastice, se pot sări cusături, de aceea trebuie să utilizezi un ac special cu vârf tip bilă care poate trece prin elastic fără să agațe, dar care este potrivit pentru greutatea materialului folosit.
Pentru ață, evită firele din bumbac și alege-le pe cele din poliester. Ața din poliester are o oarecare elasticitate și va rezista cel mai bine la clor și sare. Încearcă să utilizezi o ață de calitate pentru că ata de calitate inferioară poate cauza ochiuri sărite, chiar și atunci când utilizezi acul corect.
- Folosește cusătura potrivită
Este de la sine înțeles că dacă costumul de baie este din material elastic, atunci și cusăturile trebuie să fie elastice. În plus, pentru că modelul trebuie să fie mai mic decât dimensiunile tale (astfel încât să poată fi strâns și întins pentru a se potrivi corpului tău), trebuie să folosești cusături care se pot întinde și nu se rup.
Cusătura în zig-zag, cusătura triplu în zig-zag, cusătura de întindere, dar și cusătura dreaptă, sunt toate opțiuni bune. Instrucțiunile modelului ar putea recomanda setări specifice de cusătură, dar ar trebui să testezi (pentru a te asigura de rezistența costumului la uzura normală), deoarece alegerile individuale ale mașinii și ale țesăturii vor adăuga o oarecare variabilitate.
- Nu trage de material în timp ce coși
Pentru ca țesăturile elastice să arate bine atunci când le porți, încearcă să nu întinzi sau să tragi materialul întins în timp ce coși. Forțarea materialului va distorsiona forma finală a costumului de baie și vei pierde o parte din elasticitatea acestuia.
Pe de altă parte, când atașezi diferite elemnte de prindere precum șnururile sau elastic la costumul de baie (care sunt mai mici decât piesele principale din țesătură), va trebui să le întinzi suficient astfel încât să aibă aceeași lungime ca materialul de bază dar nu mai mult. Cu aceste sfaturi despre cum să-ți coși singură costumul de baie dorit la mașina de cusut, cu siguranță ești pe drumul cel bun. Mai rămâne să-l întreții corect după expunerea la soare, spalându-l corespunzător de clorul din piscină sau apa sărată a mării. Acest lucru te va ajuta să păstrezi într-o stare foarte bună noul tău costum de baie și în anii următori.
Lasă un răspuns