Croitorie pentru începători: 7 greșeli de evitat când tai materialul

Croitorie pentru începători: 7 greșeli de evitat când tai materialul

Ai selectat un tipar de croitorie, ai achiziționat țesături frumoase pe care vrei să le transformi în articole deosebite și abia aștepți momentul să realizezi proiectul de croitorie dorit. Dacă ești pasionat/ă de arta cusutului, probabil că abia aștepți să treci mai repede peste faza de tăiere și să începi coaserea proiectului. Dar, s-a dovedit că începătorii în croitorie, nu acordă o atenție sporită croitului și neglijează modul în care taie materialul

Dar, tăierea neglijentă va crea un produs cu anumite defecte. Un articol de îmbrăcăminte finisat profesional necesită tăierea materialului cu precizie și acuratețe, urmând principiul „Măsori de două ori și tai odată”. Este important să obții tăieturi drepte și lungi pentru a te asigura că piesele se aliniază corect în timpul coaserii. Tăierea greșită a pieselor de tipar pe materialul ales are ca rezultat articole cu un aspect neplăcut. 

Tăierea corectă a țesăturii îmbunătățește aspectul produsului finit și îl face să arate bine croit. Așezarea tiparului pe țesătură și a modului cum tai materialul, este un pas important care trebuie făcut cu atenție și precizie pentru finisaje cu aspect deosebit. 

Iată câteva sfaturi de croitorie pentru începători legate de greșeli de evitat la tăierea materialelor: 

  1. Nu ai spălat materialul înainte de a-l tăia

Întotdeauna când cumperi un material pentru un proiect de croitorie, sigur te gândești cum tai materialul, înainte sau după prespălare. Răspunsul depinde, dacă proiectul final nu va fi spălat niciodată, atunci nu trebuie, dacă însă proiectul final va fi spălat, materialul trebuie spălat înainte de a-l tăia. 

Fibrele naturale provin din material vegetal sau animal. Când aceste fibre vin în contact cu apa, se relaxează, iar prin intermediul centrifugării de la mașina de spălat, fibrele se pot contracta ceea ce face materialul să se micșoreze. 

Așadar, înainte de a decide cum tai materialul, ar trebui să iei în considerare spălarea lui. În acest fel, te asiguri că orice posibilă contracție se va întâmpla înainte de a tăia piesele de tipar. Acest lucru te scutește de a obține o îmbrăcăminte prea strâmtă și pe care nu o vei mai putea purta după spălare.

Pe de altă parte, este mai ușor să tai cu precizie, fără cute în țesătură sau pe un material șifonat. Apasă bine țesătura cu mult abur înainte de a face o singură tăietură.

  1. Nu ai îndreptat țesătura

Îndreptarea țesăturii presupune ca ambele direcții, lungimea și lățimea, să fie la un unghi de 90 de grade una față de cealaltă. Pentru a obține acest lucru folosește un fier de călcat cu abur, sau dacă fierul nu produce mult abur, folosește un pulverizator fin cu apă. Îndreaptă toate cutele, apăsând ușor fierul pe țesătură. 

Riglele cu unghi drept sunt cea mai bună alegere pentru tăierea materialului drept, deoarece au un unghi de 90 de grade care te ajută să menții tăieturile drepte. Pentru a folosi o riglă cu unghi drept, pur și simplu o aliniezi cu marginea țesăturii și apoi folosești un tăietor rotativ pentru a tăia de-a lungul marginii riglei.

  1. Nu urmezi firul țesăturii

Găsirea direcției firului este importantă pentru a tăia materialul drept. Pentru ca o piesă de îmbrăcăminte să fie cusută corect, direcția firului este esențială. Direcția firului (firul drept) corespunde direcției firului de urzeală (firul pe lungime) al materialului. Piesele de tipar trebuie așezate întotdeauna pe material, astfel încât direcția firului desenat pe piesa de tipar să fie paralelă cu marginile țesăturii.

Există situații în care piesa de tipar trebuie stabilită pe lungime în sens transversal, caz în care se ia în considerare direcția firului conform tiparului.

  1. Nu ai cumpărat suficient material 

De regulă, de cât de mult material vei avea nevoie va depinde întotdeauna de dimensiunea  modelului dorit, pe baza măsurătorilor țesăturii pe care intenționezi să o utilizezi. Există însă anumite excepții când e nevoie de mai mult material pentru a plasa piesele de tipar pentru a fi în concordanță. Este vorba de materialul cu imprimeu.

Multe materiale cu imprimeuri laborioase au nevoie să fie așezate într-o anumită poziție pentru ca designul să fie cel dorit. De exemplu, în cazul unui material înflorat, toate codițele florilor trebuie îndreptate în jos. Acest lucru poate presupune folosirea unei cantități mai mari de material, tocmai pentru a potrivi bucățile de material cu imprimeu corect.

În cazul materialelor cu carouri, în dungi transversale sau cu model pe orizontală, este important ca reperele șablonului să se potrivească la cusăturile longitudinale. Astfel, reperele șablonului trebuie așezate pe material astfel încât marginile inferioare să fie îndreptate în aceeași direcție. 

De asemenea, există materiale, precum catifeaua, velurul, fleece-ul, loden-ul care au perișori într-o anumită direcție. În acest caz, piesele de tipar trebuie așezate pe material în aceeași direcție, adică marginile inferioare ale tuturor pieselor de tipar să fie orientate într-o singură direcție.

  1. Alegerea greșită a tipului de țesătură 

Una dintre cele mai frecvente greșeli când e vorba de croitorie pentru începători, este alegerea unui material nepotrivit cu proiectul de croitorie. Alegerea unei țesături necorespunzătoare poate schimba dramatic aspectul proiectului finit. 

De mare ajutor este ca după alegerea modelului, înainte de a începe tăierea acestuia conform tiparului, să verifici instrucțiunile, de pe partea din spate a plicului, cu privire la ce țesătură se va potrivi cel mai bine cu acesta, și să studiezi desenul pentru a vedea modul în care îmbrăcămintea cade în jurul corpului. 

Pe de altă parte, când alegi țesătura este important ca materialul să se potrivească pentru un proiect de croitorie pentru începători, cât de confortabil se simte pe piele, cum se întreține și eventual, în funcție de opțiunile personale, dacă țesătura este naturală, sintetică sau a fost tratată chimic. 

  1. Nu folosești o planșă de tăiere

În faza de croitorie pentru începători folosirea unei planșe speciale pentru tăiere, te va ajuta să tai materialul drept, mai ales că aceste planșe sunt gradate. Planșa trebuie să fie suficient de mare pentru a se potrivi lățimii țesăturii. Dacă nu ai o planșă, poți folosi o masă mare sau poți folosi podeaua. Pentru a fixa și întinde țesăura folosește greutăți de croitorie.

  1. Tai mai multe straturi de material

Când ești începător în croitorie, este recomandat să fii mult mai prevăzător. Chiar dacă ai văzut un specialist că taie două-trei straturi de material, nu înseamnă că și tu poți face acest lucru. Cel mai bine este să te concentrezi cu atenție și, folosind o riglă de croitorie, să tai un singur strat de țesătură. Odată ce capeți mai multă experiență, poți tăia mai multe straturi de material, însă cu ajutorul unui cutter rotativ.

Share this post

Comment (1)

  • Alice Reply

    Foarte util. Multumim!

    februarie 16, 2023 at 11:41 am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *