Cum combini culorile și imprimeurile în proiecte de croitorie
Combinarea diferitelor țesături colorate este o modalitate excelentă de a evidenția linii de stil interesante pe un articol vestimentar și constituie proiecte de croitorie originale care îți pot pune în evidență creativitatea.
Există mai multe modalități de a asambla combinații de materiale în culori diferite, care în final sunt cusute împreună pentru a crea un articol de îmbrăcăminte finit. Și este și un mod inventiv de a utiliza resturi de materiale de diverse culori, imprimeuri și dimensiuni. Astfel vei putea să îți condimentezi garderoba cu articole de îmbrăcăminte cu amprentă proprie și să reinterpretezi modele clasice.
Mai mult, combinarea culorilor în croitorie este cu siguranță unul dintre acele domenii în care orice reguli pot fi ușor încălcate în numele creativității, așa că joacă-te cu diferite combinații și folosește-ți propriul gust pentru a decide în ce fel și unde vei asambla țesăturile. Dar, pentru ca rezultatul să fie unul deosebit, iată de ce reguli ar trebui să ții cont:
- Alege materiale în culori complementare sau cu imprimeuri
Când vine vorba de alegerea țesăturilor pe care să le folosești, în astfel de proiecte de croitorie există diverse abordări, iar majoritatea sunt legate de modul cum combini culorile. O metodă clasică ar fi alegerea a două sau trei culori care se află pe laturile opuse ale roții de culoare. De exemplu, magenta, albastru strălucitor și galben ar arăta cu adevărat contrastant împreună dacă ai suficient curaj.
Alternativ, ai putea alege culori care sunt alături pe roata culorilor, sau două tonuri ale aceleiași culori, cum ar fi un turcoaz deschis. Acest lucru ar crea un contrast, o blocare a culorilor mai subtilă. Sau ai putea merge cu negru clasic și crem cu un accent de o culoare strălucitoare, cum ar fi cireșiu sau muștar.
Ia în considerare amestecarea țesăturilor imprimate cu culori uni, alege una dintre culorile din imprimeu pentru a le evidenția pe celelalte. Dacă vrei un design mai îndrăzneț, poți combina chiar și două imprimeuri, de exemplu, o bluză în dungi cu mâneci florale ar putea arăta uimitor.
- Planifică designul
Această tehnică de combinare a culorilor poate să aibă un rezultat nedorit, chiar ciudat. De aceea și mai ales pentru a evita kitsch-ul, înainte de a începe tăierea pieselor componente, este bine să acorzi ceva timp pentru planificarea design-ului proiectului tău.
Orice designer vestimentar nu sare peste această etapă și testează câteva schițe. Colorează-le cu creioane sau folosește formele ca șabloane pentru a decupa mini-versiuni ale modelului tău în diferite țesături.
- Plasează culorile strategic
E important să hotărăști în care părți vei pune imprimeurile și cum repartizezi culorile. Poate dacă pui culori mai închise pe părțile laterale și culori mai deschise în centru, se va crea iluzia unei siluete mai subțiri prin “umbrirea” părților laterale ale corpului. Dar și dacă pui culori mai deschise pe părți vei crea aceeași iluzie, pentru că părțile laterale vor părea să se estompeze în fundal.
Daca amesteci imprimeuri cu materiale uni, pune imprimeul în zona centrală și culori solide (sau imprimeuri mai rare) pe laterale, pentru a atrage privirea spre interior.
În ceea ce privește plasarea culorilor pe verticală, punerea culorilor mai închise pe jumătatea de jos și a culorilor mai deschise în partea de sus poate face ca ținuta ta să pară mai puțin banală.
- Folosește-te de liniile de cusătură existente
Mai ales dacă e vorba despre proiecte de croitorie pentru începători, se pot folosi pentru această tehnică de combinare a culorilor, chiar liniile de cusătură existente. Liniile de cusătură împart materialul în secțiuni logice și proporționale, astfel încât reprezintă o modalitate ușoară pentru a începe dacă ești intimidat de combinarea de materiale diferite sau vrei să te asiguri că îți va plăcea rezultatul final.
- Fii creativ
Dacă ai imaginație și curaj îți poți crea propriile îmbinări contrastante și poți decide unde dorești ca îmbrăcămintea să combine materiale diferit colorate sau imprimate.
Practic, ar trebui să urmezi în mare, următorii pași:
- Desenează liniile de combinare a materialelor. Folosind o riglă pentru croitorie vei face această parte mai ușoară.
- Marchează direcția firului țesăturii pe fiecare piesă nouă folosind direcția originală a firului ca ghid.
- Marchează punctele de îmbinare pe fiecare bucată nouă de model pentru a obține cusături drepte.
- Taie bucăți de model de-a lungul noilor linii de cusătură.
- Pune hârtia de tipar în spatele pieselor pentru a adăuga cu precizie alocația de cusătură.
- Taie noile piese de model, fixează-le și coase-le împreună și apoi continuă cu instrucțiunile de model din tiparul dorit.
- Formează un materialul din mai multe bucăți colorate
O altă modalitate de a combina culorile în croitorie este să crrezi un material nou din diferită bucăți de material mai mici colorate sau diferit imprimate. Vei crea astfel o singură bucată mai mare de material. Pe aceasta o vei construi ca pe un mozaic folosind orice forme specifice pe care le dorești în îmbrăcămintea ta.
Coase piesele împreună fără să îți faci griji prea multe în legătură cu modul cum combini culorile, cu dimensiunile fiecărei piese individuale. Când ai o bucată suficient de mare de țesătură, aranjează piesele de tipar după cum dorești și taie-le. Apoi coase haina conform instrucțiunilor. Această metodă este foarte populară printre iubitorii de quilt și este din ce în ce mai folosită pentru articolele tip quilt, de genul genților sau pernuțelor decorative.
- Sfaturi pentru combinarea corectă a materialelor
Dacă folosești în această tehnică de combinare a culorilor și imprimeurilor diferite, iată câteva sfaturi de folos:
- Alegerea materialelor pentru proiecte de croitorie cu materiale combinate trebuie să înceapă de la materialul cel mai complicat, cu cele mai multe culori și forme, pentru că acesta va oferi cele mai multe opțiuni de asortare.
- Optează pentru o singură vedetă (accentul de culoare) și anume materialul cel mai complicat sau în cea mai aprinsă culoare.
- Cea mai reușită combinație este din materiale care au aceeași temă, geometrică, florală, culoare solidă (fără imprimeu).
- Include în combinație și un material în culoare uni neutră, pentru că va face contrast și le va evidenția pe toate celelalte.
- Pentru un efect mai sofisticat, combină materiale în aceeași culoare, dar cu texturi diferite.
Ca ultim sfat, ai grijă la aceste proiecte de croitorie colorate, mai ales cele care combină culori mai închise și mai deschise împreună și spală-le de mână, cel puțin primele dăți. Ține cont de sfaturile de mai sus despre cum combini culorile și lasă fantezia să te conducă!
Lasă un răspuns