Cum coși țesăturile delicate: 7 trucuri pentru un rezultat de excepție
Destrămarea, încrețirea, crăparea țesăturii sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă oricine atunci când coase materiale fragile, delicate, subțiri. Să privești o bluză din mătase sau o rochie din catifea este o adevărată încântare, dar să coși aceste țesături la mașina de cusut nu este chiar așa de ușor. Țesăturile transparente și moi, țesăturile fine realizate din fire delicate, țesăturile țesute manual, toate sunt incluse în acest termen „țesătură delicată”.
Dar, înainte de a învăța cum să coși materiale delicate, este bine să înțelegi cum sunt ele obținute. În primul rând, orice produs textil are la bază o țesătură realizată din fire individuale care la rândul ei este obținută din fibre. Proprietățile fibrelor și modul în care sunt testate determină proprietățile țesăturii: cum se simte la pipăit, cum se taie și cum se coase, cum reacționează la uzură, spălat sau călcat. Procesul de creare a unei țesături pornește de la fibră la țesătură:
- Fibră: Fir subțire, netors, de proveniența vegetală, animală sau minerală ori produs pe cale sintetică, folosit de obicei ca materie primă la fabricarea firelor pentru tesaturi.
- Fir: Produs de formă lungă și subțire, obținut prin toarcerea manuală sau mecanizată a unor fibre textile.
- Țesătura: Produs textil obținut la războaiele de țesut/ mașinile de țesut prin încrucișarea mai multor fire.
Țesăturile ușoare și delicate sunt frecvent folosite pentru articole de îmbrăcăminte de vară, de ocazie, perdele, îmbrăcăminte de petrecere pentru copii etc. Există atât de multe țesături dintre care poți alege, cum ar fi mătase, dantelă, șifon, organza, catifea. Cu toate că aceste țesături delicate arată foarte bine, toate au un singur lucru în comun: cusutul dificil.
Însă, dacă știi la ce să te aștepți, știi să manevrezi corect materialul și cunoști trucurile de croitorie vei putea coase țesături delicate chiar dacă nu ai o experiență prea mare la mașina de cusut.
De la alegerea tiparelor de croitorie potrivite, tăierea țesăturilor alunecoase până la obținerea acelui finisaj perfect, cu aceste sfaturi și trucuri vei putea coase corect, indiferent cât de delicate sunt țesăturile alese:
- Alege tiparul de croitorie potrivit
Alege un tipar de croitorie cu mai puține cusături decât ai alege pentru o țesătură din bumbac de exemplu. Deoarece cu cât coși mai mult, cu atât deteriorezi mai mult materialul. De asemenea, modelul nu trebuie să fie pentru o îmbrăcăminte foarte strânsă pe corp. Îmbrăcămintea strâmtă va tensiona cusăturile, iar țesătura poate începe să se crape, mai ales dacă nu este căptușită. Pantalonii sau bluzele mulate nu sunt alegerile potrivite pentru aceste țesături. Tiparele cu croi larg sunt cele mai potrivite.
- Folosește un picioruș de cusut potrivit
Un picioruș de cusut cu talpa din teflon este conceput pentru a ajuta ambele straturi ale țesăturii să se deplaseze sub ac în același timp. Când coși țesături subțiri sau delicate, piciorușul de cusut este foarte important deoarece împiedică țesătura să se întindă, deci să deformeze cusăturile și este, de asemenea, util pentru a ține pe loc țesăturile alunecoase, cum ar fi satinul. Piciorușul de metal standard tinde să se lipească de material, dar dacă nu poți folosi un picioruș din teflon, încearcă să ridici înălțimea piciorușului presor standard pentru a reduce presiunea pe care o aplică țesăturii. Efectul nu este același, dar poate fi util într-o anumită măsură.
- Taie cu atenție țesătura
Taie țesătura într-un singur strat, în special acele țesături care arată groase, dar sunt realizate din fire delicate. În această categorie de material intră catifeaua, căreia trebuie să-i acorzi o deosebită atenție. Procesul de tăiere a catifelei este foarte similar cu cel al mătăsii sau a altor țesături fine. Primul și cel mai important lucru de știut este că trebuie să tai catifeaua într-un singur strat.
De asemenea, este esențial să tai toate piesele modelului ales, în aceeași direcție. În mod normal, catifeaua pare că se scurge în jos, ceea ce înseamnă că, atunci când treci mâna din partea de sus în jos, catifeaua se va simți netedă. Pentru a ușura procesului de tăiere folosește un cutter rotativ și greutăți de croitorie pentru a ține materialul pe loc.
Așadar, chiar dacă pare contraintuitiv, cu cât materialul este mai subțire, cu atât este indicat să folosești un instrument de tăiere cât mai ascuțit, pentru a evita deteriorarea iremediabilă.
- Folosește o inserție
Căptușeala și inserțiile funcționează foarte bine cu țesăturile delicate. Pentru tiparele de croitorie unde nu este indicată inserția deoarece poate modifica nuanța sau aspectul materialului, se pot întări doar marginile (gulere, manșete, tiv, fermoar), iar acest lucru va susține țesătura foarte bine.
La unele țesături este imposibil să ai un tiv complet invizibil. Poți folosi o interfață subțire, fuzibilă, care va da fermitate și flexibilitate materialelor subțiri, moi, care curg, așa cum sunt mătasea, vâscoza sau fibrele artificiale din celuloză modificată.
- Alege acul potrivit
Chiar dacă la prima vedere ți se pare că acele de croitorie arată toate la fel, de fapt există o mulțime de tipuri de ace de cusut, fiecare cu caracteristicile sale. Ce este bine de știut este că cu cât este mai mic numărul acului, cu atât acesta este mai fin. Pe măsură ce numărul creşte, acul devine mai gros.
Orice proiect nou de croitorie necesită folosirea unui ac nou, iar acest lucru este cu atât mai important atunci când coși țesături delicate. Țesute din fibre foarte fine, aceste țesături pot fi ușor deteriorate de ace tocite, care zgârie sau agață, din cauza utilizării excesive. Schimbă acul cu unul nou ascuțit pentru fiecare proiect nou cu țesături delicate și nu uita să ții firul superior și firul bobinei în timp ce coși în partea din spate a acului.
- Alege ața potrivită
Alegerea tipului de ață potrivită pentru materiale subțiri și delicate este la fel de importantă ca alegerea acului potrivit. De fapt, cele doi merg mână în mână. Un ac care este prea mic pentru firul tău de ață va face ca firul să se rupă sau să încurce, ceea ce face ca tensiunea să fie neuniformă în cusături. Un fir gros și un ac mare îți vor face cusăturile rigide și voluminoase și vor lăsa găuri mai mari decât este necesar în țesătură. De aceea, este necesar să încerci să potrivești tipul de ață cu fibra din materialul ales, pentru că acest lucru va ajuta firul și țesătura să se întrepătrundă uniform.
- Evită cusătura de întărire
Când se începe sau finalizează o cusătură la mașina de cusut, adesea se folosește cusătura de întărire (coaserea înapoi), pentru a bloca cusătura în poziție fixă. În cazul țesăturilor delicate, acest tip de cusătură poate face ca materialul să se strângă și să arate inestetic. În loc de cusătură de întărire, lasă mai degrabă ațele de la început și final foarte lungi și înnoadă-le de mână pentru a fixa cusăturile fără a deteriora materialul. Ca întotdeauna, testează setările mașinii de cusut, verifică tensiunea, și testează pe o bucată de material înainte de a începe pe materialul tiparului.
Comment (1)
[…] Dacă tu ești cea care va coase rochia de mireasă, trebuie să te asiguri că țesătura este ușor de manevrat, durabilă și suficient de ușoară pentru a conferi rochiei acel aspect elegant. De asemenea, ține cont să folosești tipul de ac corect și ața potrivită, mai ales că vorbim de materiale delicate și rafinate. Găsești în acest articol mai multe informații despre: Cum coși țesăturile delicate: 7 trucuri pentru un rezultat de excepție. […]