Curiozități și lucruri interesante despre lumea cusutului

Curiozități și lucruri interesante despre lumea cusutului

   Cusutul este o activitate plăcută care poate fi transformată fie într-un hobby, fie într-o profesie sau chiar afacere. Odată ce ai început să coși, vei vedea că este o modalitate foarte bună de a-ți exprima creativitatea. Fără să mai luăm în calcul posibilitatea de a crea haine după mărimile tale, conform propriilor preferințe, rapid și ușor, datorită noilor modele de mașini de cusutperformante din ziua de azi.

Dacă ești un începător în ale croitoriei sau ai deprins deja această abilitate și chiar profesezi în domeniu, cu certitudine ți-ar plăcea să afli mai multe lucruri interesante despre cusut. În acest articol, ne-am propus să îți dezvăluim informații despre acest domeniu mai puțin cunoscute, dar care sunt extrem de interesante.

Iată câteva fapte interesante despre cusut, țesături, mașini de cusut și accesorii de croitorie, care sperăm că îți vor aduce plăcere și îți vor stârni curiozitatea să descoperi și mai multe despre acest meșteșug fascinant:

Cusutul a fost una dintre primele abilități pe care le-a învățat Homo Sapiens

Arheologii cred că oamenii obișnuiau să coasă blană, piele, piele și scoarță pentru îmbrăcăminte încă de acum 25.000 de ani.

Cele mai vechi ace de cusut datează de peste 20.000 de ani

Imaginează-ți acest lucru: În urmă cu aproximativ 25.000 de ani, oamenii au început să folosească osul sau fildeșul ca ac de cusut. Acest lucru a schimbat stilul de viață de la acea vreme, deoarece le-a permis să coasă piei de animale pentru îmbrăcăminte și adăpost.

În urmă cu câteva mii de ani, putem vorbi despre mai mult decât supraviețuire împotriva frigului – moda intra în joc! Egiptenii erau cunoscuți pentru fibrele lor de in, pe care le țeseau. Ceea ce este mai impresionant este că aveau chiar și ațe colorate la acea vreme. Foloseau vopsele vegetale pentru a da culoare țesăturilor pe care le ornau cu diferite elemente decorative.

Prima mașină de cusut a fost inventată în 1790

Prima maşină de cusut a fost inventată de către englezul Thomas Saint. În 1790, el a creat o maşină care avea multe dintre caracteristicile maşinilor de cusut din ziua de azi, şi era făcută să lucreze în special cu piele. Însă, brevetul pentru invenția primei mașini de cusut a fost obținut de un american pe nume Elias Howe în 1846, urmat de inventatorul american Isaac M. Singer, care și-a obținut brevetul în 1851.

Bumbacul durează 100 de ani

Durata de viață estimată a țesăturii de bumbac este de aproximativ 100 de ani. Dacă ai grijă de ea ar putea fi și mai lungă de atât. Țesătură de bumbac a fost găsită în multe situri arheologice.

Țesutul pânzei naturale a început de la 4000 î.Hr

Țesutul pânzei naturale a început în Orientul Mijlociu în jurul anului 4000 î.Hr. Pe atunci se foloseau blană și piei de animale în loc de țesături din vegetale.

Nasturii pentru femei nu se cos pe partea dreaptă

Nasturii pentru femei sunt cusuți pe partea stângă a îmbrăcămintei. Motivul pentru acest detaliu este că nasturii erau foarte scumpi și doar femeile bogate cu slujitoare și-i puteau permite. Așadar, pentru a face mai ușor îmbrăcarea de către slujnice au fost cusuți pe partea stângă.

Fermoarele au fost inventate în 1893

Da! Inițial au fost folosite doar pentru pantofi și cizme pentru a face purtarea lor mai rapidă. Dar încetul cu încetul au câștigat popularitate și au început să fie folosit și la piesele vestimentare.

Imprimeu Calico provine de la cuvântul Calcutta

Primele imprimeuri pe bumbac din America au fost numite calicoes și au fost realizate în jurul anului 1780. Au fost numite Calico, după orașul Calcutta, India, unde au fost realizate aceste țesături imprimate țesute manual.

Nasturii de pe mâneci au fost ideea lui Napoleon Bonaparte

Se zvonește că Napoleon nu a vrut ca soldații săi să-și șteargă nasul pe mâneci, așa că le-a spus producătorilor săi uniforme să coasă nasturi metalici la capete.

Acul de siguranță a fost inventat de un mare geniu

Primul ac de siguranţă a fost inventat în anul 1849, inspirat probabil din fibula grecească inventată în secolele 13-14 î.Hr. Walter Hunt a folosit o sârmă oţelită pe care a îndoit-o de două ori în jurul unei tije, astfel încât să creeze un arc. A ascuţit sârma la un capăt, iar pe celălalt l-a îndoit sub formă de clemă pentru a proteja utilizatorul de vârful ascuţit. Se spune că în prezent fabricile automatizate pot produce în jur de 3 milioane de ace de siguranţă pe zi.

4000 de tipuri de mașini de cusut

Până în secolul al XX-lea au fost inventate peste 4000 de tipuri diferite de mașini de cusut. Cele mai multe dintre acestea s-au pierdut încet în timp, deoarece aveau multe probleme. Doar mașinile care au făcut cusutul simplu, distractiv și ușor au supraviețuit.

Edith Head – 8 premii Oscar pentru cel mai bun designer de costume

Încheiem lista lucrurilor interesante din lumea cusutului cu Edith Head (1897–1981), unul dintre cei mai prolifici și cu siguranță unul dintre cei mai celebri designeri de film din anii 1930 până în anii 1970, care deține un record impresionant: 8 ​​premii Oscar pentru cel mai bun design de costume – mai mult decât orice altă femeie din istorie! Ea a adăugat glamour și stil filmelor clasice de la Hollywood. A fost nominalizată de 35 de ori pentru Premiul Academiei pentru cel mai bun design de costume.

Cu siguranță, există o mulțime de lucruri fascinante despre lumea cusutului și a revoluționarei mașini de cusut. Sperăm că v-au plăcut aceste informații și au adus mai multă lumină în ceea ce privește motivele pentru care acestea sunt instrumente atât de incredibile pentru toți cei care doresc să învețe să coasă.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *