Sfaturi de croitorie pentru începători: De ce se încurcă ața la suveică?

Sfaturi de croitorie pentru începători: De ce se încurcă ața la suveică?

Fire încurcate, material care nu se mai mișcă și ac blocat? Dacă ai o mașină de cusut și ai început să coși de ceva vreme, cel mai probabil știi exact despre ce problemă vorbim. Croitoresele cu experiență sau persoanele care cos de mai mult timp s-au lovit de mai multe ori de această situație când ața de la suveică s-a încurcat, deoarece este una dintre cele mai frecvente probleme.

Ei bine, în acest articol vom discuta despre motivele pentru care se încurcă ața de la suveică și ce poți face pentru a remedia problema. În primul rând trebuie să menționăm că nu există o singură soluție așa cum nu există un singur motiv pentru care ața se încurcă. Am creat astfel o listă cu posibile cauze pentru care se încurcă ața la suveică și sperăm să-ți fie de ajutor:

  1. Reglează tensiunea aței de la mașina de cusut

Este posibil ca tensiunea firului să fie cauza pentru care ața se încurcă și face să se oprească mașina de cusut. Așadar, reglează ușor tensiunea și vezi ce se întâmplă. Dacă vrei să afli mai multe despre cum se setează corect tensiunea, poți citi acest articol de pe blog: Cum setezi corect tensiunea firului la mașina de cusut casnică. Există într-adevăr mașini de cusut moderne pot regla automat tensiunea automat în funcție de proiectul la care lucrezi, dar oferă și controlul manual. Alte mașini de cusut au o rotiță cu numere de reglaj a tensiunii pentru a-ți permite selectarea tensiunii dorite care se află în partea din față a mașinii.

  1. Curăță bine mașina de cusut de praf

Curăță bine interiorul mașinii de cusut pentru a scoate tot praful și resturile de ațe rămase pe acolo. Scoateți bobina și reintrodu-o cu grijă. Resturi de ață sau scame rămase între discurile de tensiune, în jurul bobinei, cresc rezistența și restricționează fluxul firului de ață. Curăță periodic mașina de cusut și verifică dacă în zona bobinei există mizerie.

  1. Montează din nou bobina

Dacă bobina cu ață nu este poziționată corect în suveică este posibil ca ața să se încurce. Atunci când introduci sau scoţi bobina, acul trebuie să fie în poziţia cea mai înaltă. Trage de clema suveicii şi îndepărtează suveica. Îndepărtează bobina din suveică și verifică mosorelul. Eventual îl poți scoate și introduce din nou, verificând ca firul de aţă să ruleze în direcţia acelor de ceasornic. Apoi, trage firul prin arcul de pretensionare. Păstrează aproximativ 10 cm din lungimea firului în afară și montează suveica în graifer astfel, încât ştiftul suveicii să se fixeze în canelura din partea de sus a inelului graiferului.

Când tensiunea bobinei este corectă, ar trebui să poți ține firul bobinei în sus cu o mână și bobina va coborî câțiva centimetri și se va opri. Dacă bobina cade instantaneu până la podea sau masă, tensiunea bobinei este prea slabă. Dacă acesta este cazul, strânge șurubul mic de pe partea laterală a suveicii. Dacă nu coboară deloc, este prea strâns, așadar reglează șurubul de pe suveică pentru a slăbi tensiunea.

  1. Înfilează din nou firul superior

Este posibil ca firele să nu mai fie la locul potrivit. Așa că, dacă ai verificat pașii de mai sus și nu de acolo provine problema, înfilează din nou firul superior. Trage firul de aţă din papiotă prin ghidajul superior al firului strecurându-l şi prin discul de pretensionare exact cum este arătat în desenul de pe mașina de cusut la care coși.

  1. Înlocuiește acul de cusut

Uneori, un ac îndoit sau foarte tocit poate produce încurcarea aței, așadar ține cont de acest lucru și înlocuiește-l. Acele de cusut trebuie înlocuite după 4-6 ore de cusut. De asemenea, asigură-te că acul pe care îl folosești este potrivit tipului de mașină și mai ales tipului de material pe care îl coși. În foarte multe cazuri, un ac nepotrivit poate provoca probleme de tensiune.

  1. Folosește un alt tip de ață

Firele sunt fabricate din materiale naturale și sintetice, iar unele mașini pur și simplu nu se ”împacă” bine cu unele tipuri de ață. Ața de cusut pentru mașina de cusut se găsește într-o gamă largă de materiale, grosimi și culori, astfel încât poate fi o adevărată provocare să alegi ce trebuie, mai ales dacă ești la început. De aceea este bine de știut că anumite ațe de cusut funcționează mai bine decât altele, în situații specifice, cum ar fi firul de mătase pentru cusut butonii pe o rochie sau un fir de bumbac gros pentru coaserea cusăturii pe o pereche de blugi. De asemenea, alegerea aței potrivite se face și în funcție de alți factori, cum ar fi recomandările tiparului de croitorie sau dimensiunea acului.

  1. Asigură-te că ai scos ambele fire când începi să coși

Înainte de a începe să coși, asigură-te că ai ambele fire, firul superior și cel inferior. Pentru a scoate firul inferior, ține firul superior cu mâna stângă și rotește roata de mână spre tine până când acul intră în placa acului şi se ridică la poziţia cea mai înaltă. Dacă este greu să scoţi la suprafaţă firul inferior, verifică dacă firul nu a fost prins de capacul rabatabil sau masa de cusut. Trage uşor şi atent firul superior în sus astfel încât prin placa acului să fie tras firul inferior prins de acesta. Trage firul superior şi inferior şi aşază-le pe ambele sub picioruş.

  1. Unge mașina de cusut

Uneori, este nevoie doar de puțin ulei pentru ca mașina de cusut să înceapă să… toarcă fericită. Orice tip de mașină de cusut trebuie unsă, dar în funcție de model, trebuie unse anumite piese. Locul de ungere este de obicei la rotorul de la suveică, unde poți pune puțin ulei pe deget, și în jurul tijei care se mișcă ridicând și coborând acul. Acolo se poate forma un inel de scame, care poate împiedica mișcarea de piston a tijei.

Noi sperăm că acest articol să te ajute să găsești soluția în cazul în care te confrunți cu problema aceasta și să rezolvi cât se poate de repede. În cazul în care ai încercat toate situațiile de mai sus și ața se încurcă în continuare, probabil este cazul să duci mașina de cusut la un atelier de reparații.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *