Cusutul sustenabil: Cum poate contribui o mașină de cusut în protejarea planetei
Cusutul propriilor haine este considerat o raritate într-o epocă în care moda a devenit normă, iar articolele vestimentare se găsesc în foarte multe magazine. Așa că, probabil, nu vei fi uimit să afli că industria modei este una dintre cele mai poluante din lume. Dar, știai că textilele pot fi refolosite în proporție de 95%, iar multe textile pot fi repurtate sau reciclate?
Moda sustenabilă face apel la folosirea materialelor precum bumbacul organic, la reciclarea materialelor și la evitarea vopselurilor care dăunează mediului înconjurător. Totodată, sustenabilitatea în modă înseamnă un consum mai responsabil și în această privință o mașină de cusut te poate ajuta să susții acest stil de viață responsabil.
Când vine vorba de modă și cusut, printre altele, sustenabilitatea înseamnă materiale de calitate și durabile, precum și încorporarea unor modele atemporale care pot fi purtate ani de zile, mai degrabă decât înlocuite sau aruncate, de îndată ce stilul sau moda se schimbă.
În acest articol, vorbim despre cum folosirea unei mașini de cusut în sine este o faptă sustenabilă – atât din punct de vedere ecologic, cât și din punct de vedere etic – precum și despre cum să vă faceți din cusut, o activitate și mai sustenabilă.
Ce înseamnă cusut sustenabil?
Întreaga idee din spatele „sustenabilității” și a cusutului sustenabill în special este aceea de a lăsa un impact minim asupra planetei. Această idee include aspecte precum amprenta de carbon, crearea și eliminarea deșeurilor și practicile de muncă.
Cum afectează natura hainele pe care le purtăm și decorațiunile textile din casă? Ei bine, obiectele vestimentare pe care le purtăm nu sunt confecționate doar din bumbac sau lână, materiale naturale biodegradabile. Cele mai multe dintre haine sunt confecționate din tipuri diferite de materiale, cele mai multe dintre ele fiind sintetice (nailon, poliester etc). Chiar dacă acest lucru presupune costuri de producție mai mici pentru companii, înseamnă și un grad mai mare de poluare pentru mediul înconjurător.
Pentru a reduce din cantitatea de deșeuri plastice, ar trebui să se reducă atât producția de haine din materiale nocive, precum și utilizarea lor de către consumatori. Vrei să știi ce poți face? Este recomandat să ai în garderobă haine din materiale naturale, de calitate, care să dureze cât mai mult și pe care să le porți în cât mai multe ocazii. De asemenea, să poți reutiliza materialele de la haine, astfel încât să le dai un scop nou. În acest articol vei găsi de exemplu 8 idei de a transforma materialul de la hainele vechi în ceva cu totul nou.
Crearea propriilor haine – o acțiune sustenabilă
Când îți croiești propriile haine, știi în primul rând că hainele nu au fost făcute prin exploatarea forței de muncă. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont că procesul de cusut este doar o parte a lanțului de producție a îmbrăcămintei – este, de asemenea, important să te asiguri că producția materialelor pe care le folosești este etică, dacă dorești să te asiguri că hainele tale sunt sustenabile întru totul.
Când îți croiești propriile haine, înțelegi exact de ce este nevoie pentru a face o piesă de îmbrăcăminte. De asemenea, înveți să evaluezi cum este confecționată îmbrăcămintea și cum să minimizezi impactul negativ pe care îl are producția de haine asupra planetei. Când coși haine pentru tine creezi o legătură emoțională cu acel produs și probabil îl vei purta mai mult și nu vei fi tentat să-l arunci atât de ușor la gunoi. Cu cât legătura este mai strânsă, cu atât este mai mare probabilitatea de a avea mai multă grijă de ea și o veți aprecia pe termen lung.
Atunci când realizezi o piesă individuală doar pentru tine, reduci la minimum pierderile din industria confecțiilor. În industria de îmbrăcăminte, hainele sunt produse în loturi uriașe, în dimensiuni bazate pe o estimare a cât de bine se va vinde piesa. Cantități vaste de haine noi rămân nevândute, iar aceste piese în exces vor, în cel mai rău caz, arse pentru energie sau trimise la depozitul de deșeuri. Sustenabilitatea impune respectarea unor standarde etice de fabricație, cu un impact pozitiv semnificativ asupra mediului înconjurător.
Cum poți face cusutul sustenabil?
În primul rând, presupunem de la bun început că ai o mașină de cusut sau că intenționezi să-ți achiziționezi una nouă. De asemenea, dacă lucrezi în domeniul croitoriei sau designului vestimentar, și te preocupă sustenabilitatea atunci este bine să ții cont de sfaturile de mai jos:
- Alege materiale sustenabile
Chiar dacă tu îți dorești să creezi și să coși haine într-un mod etic, nu poți face acest lucru fără țesăturile potrivite. Prin folosirea unor materiale naturale, durabile, poți reduce semnificativ amprenta climatică și ecologică.
Caută țesături din materiale naturale și accesorii reciclate sau folosește materiale din hainele mai vechi pe care le ai deja și nu le mai porți. Dacă vrei să folosești o țesătură nouă, optează pentru materiale produse în mod durabil. Investește în materiale de calitate și alege țesături din fibre naturale care pot fi reciclate.
De exemplu, dacă un articol de îmbrăcăminte este fabricat din lână provenită 100 % din surse sustenabile, acesta poate fi ușor reciclat. În schimb, dacă este fabricat din 30% bumbac, 20% poliester și 50% lână, materialul nu poate fi reciclat în mod corespunzător, deoarece încă nu există o tehnologie care să poată separa fibrele amestecate.
- Confecționează doar cât este nevoie
Industria confecțiilor produce peste 92 de milioane de tone de deșeuri în fiecare an. Cu toate acestea, cea mai mare problemă care necesită acțiuni imediate, provine din volumele excesive de producție rapidă de modă și de consumul excesiv.
Confecțiile casnice au un rol deosebit în a muta cultura consumatorului într-o direcție mai sustenabilă. Așadar, dacă ai o mașină de cusut și îți place să confecționezi haine sau decorațiuni textile pentru casă, alege să faci doar piesele pe care știi că le vei purta. Nu strânge inutil țesături, nasturi și fermoare, în schimb folosește ceea ce ai deja și ai grijă să utilizezi toate materialele.
- Calitate, calitate, calitate
Atunci când îți faci propriile haine, este mult mai ușor să te asiguri că rezultatul final este așa cum îți dorești. Pentru că folosești materialul dorit, croiala care ți se potrivește și accesoriile care îți plac. Este indicat să îți perfecționezi abilitățile de cusut, astfel încât piesele pe care le realizezi să fie durabile, iar cusăturile rezistente.
Întotdeauna acordă prioritate calității în raport cu cantitatea și fă din fiecare piesă vestimentară o adevărată bijuterie. O piesă vestimentară nepotrivită sau incomodă își va găsi în curând drumul spre fundul unui dulap sau spre coșul de gunoi.
- Achiziționează-ți o mașină de cusut calitativă
Dacă ești adepta sustenabilității și ai o pasiune din cusut, atunci merită să investești într-o mașină de cusut de calitate, deoarece aceasta te va ajuta în nenumărate proiecte de croitorie. Cu o mașină de cusut performantă pe lângă faptul că vei avea rezultatele dorite, produsele tale vor fi mai complexe și mai frumoase.
- Reciclează, reutilizează și repară
Unul dintre principiile de bază ale sustenabilității este să reutilizezi produsele vechi, să le redai un scop nou. Mai ales dacă ai copii, hainele acestora pot fi reparate sau transformate extrem de ușor în noi produse când ai o mașină de cusut și îți place să coși.
Cu toate acestea, reține că este foarte important să îți îngrijești corect hainele urmând practici adecvate de spălare și de reparare. Dacă îți iubești hainele și ai grijă de ele, contribui la sustenabilitatea în domeniul modei, iar hobby-ul tău chiar poate ajuta la salvarea planetei.
Lasă un răspuns