Inul în proiecte de croitorie: 10 lucruri pe care e bine să le cunoști

Inul în proiecte de croitorie: 10 lucruri pe care e bine să le cunoști

Elegant sau casual, pentru o zi la birou sau o zi de vacanță, articolele de îmbrăcăminte din in sunt confortabile, versatile și atractive. Inul a fost mult timp o alegere la modă pentru persoanele care doresc o țesătură din fibre naturale și ușor de îngrijit. Probabil că o ținută bazată pe haine de in nu sunt alegerea potrivită pentru participarea la o nuntă, dar inul arată minunat într-o ținută casual sau pentru plajă. În plus, există multe persoane care aleg inul ca textile pentru casă, tocmai datorită proprietăților deosebite ale acestei țesături.

Dacă nu ai cusut niciodată in, s-ar putea să îți fie teamă să începi să lucrezi cu el. De fapt, inul este una dintre cele mai plăcute țesături cu care să realizezi diverse proiecte de croitorie. Nu numai că arată super profesionist odată ce ai terminat, indiferent de cât de experimentat ești, dar este și o plăcere să-l coși

  1. Versatilitatea inului

Țesătura de in este extrem de versatilă, astfel încât se poate folosi pentru o serie de proiecte de croitorie, de la tapițerie la îmbrăcăminte. Trebuie doar să alegi greutatea potrivită, pentru haine de in este nevoie de o țesătura mai ușoară iar pentru tapițerie vei avea nevoie de o țesătură de in cu greutate mare, care poate rezista la un grad de uzură mai mare.

Există diferite tipuri de materiale de in și se potrivesc în diferite tipuri de proiecte și ținute. În multe privințe, greutatea țesăturii dictează tipul de haine din in pe care le vei face. Țesătura de in ușoară este potrivită pentru ținute casual și haine pentru copii.

Pe de altă parte, lenjeria cu greutate medie este cea mai bună pentru îmbrăcăminte mai comodă, cum ar fi cămăși și pantaloni. Țesăturile grele de in sunt cele mai potrivite pentru pulovere, cardigane, costume de vară, jachete sau pulovere.

  1. Simplu de cusut

Țesătura de in nu se va întinde în timp ce coși, ceea ce îl face extrem de ușor de cusut la mașină. Creatorii de modă iubesc inul pentru că nu este nici prea alunecos, nici prea elastic, oferindu-i o legătură prietenoasă cu mașinile de cusut. Mai mult, datorită texturii sale naturale ascunde eventualele imperfecțiuni.

  1. Țesătura de in trebuie prespălată

Datorită tendinței sale de a se micșora la prima spălare, majoritatea comercianților vând țesături de in pre-spălate. Dacă totuși cumperi o țesătură de in care nu a fost pre-spălată, asigură-te că o treci printr-o spălare fierbinte înainte de a începe să lucrezi cu ea. Chiar dacă îmbrăcămintea finită, va fi spălată la rece, este bine să folosești apă caldă pentru prima spălare pentru a te asigura că reduci șansele de contracție ulterioară. 

Țesătura de in spălată în apă extrem de caldă va avea contracție maximă și astfel nu se va micșora atunci când va fi spălată din nou. Dacă instrucțiunile de îngrijire a țesăturilor sugerează altfel, urmează eticheta, deoarece diferite țesături pot necesita un tratament alternativ.

  1. Folosește fierul de călcat

Unul dintre lucrurile mai puțin apreciate la haine din in sunt cutele și încrețiturile naturale, dar acestea îi dau un aer relaxat de eleganță nestudiată. Indiferent de experiența ta la cusut, înainte de a coase inul este recomandat să calci țesătura astfel încât să-l poți coase mai ușor.

Pentru coaserea unor haine de in cu aspect profesional este important să apeși fiecare cusătură în timp ce derulezi proiectul. După ce ai pre-spălat și uscat la aer țesătura, netezește-o cu fierul de călcat în conformitate cu instrucțiunile de îngrijire. Pentru a economisi timp, coase mai multe bucăți (cum ar fi cusăturile de mânecă și cusăturile laterale) într-un lot și apoi calcă-le înainte de a coase piesele împreună.

  1. Folosește creionul croitorului sau creta albă

Nu folosi markere colorate pentru a marca liniile o țesătură de in pentru că pot distruge țesătura. Mai bine folosești creta croitorului albă sau creionul lavabil pentru marcajele de tăiere și cusut.

  1. Ține cont de fibra țesăturii 

Când ești gata să tai modelul după tipar, ține cont de linia și textura țesăturii. Unele modele te îndrumă evident pentru a tăia drept. Utilizează un tăietor rotativ pe țesăturile grele de in sau foarfece bune pe un material mai ușor.

  1. Finisează cu grijă

Finisarea cusăturii este o cheie pentru orice articol de îmbrăcăminte cu aspect profesional și toate țesăturile de in au nevoie de cusături de surfilare. Deoarece țesătura de in se destramă foarte ușor, este important să acorzi atenție marginilor acesteia și să le finisezi corespunzător. 

Pentru diferite proiecte de croitorie din in folosește cusătura overlock sau zig-zag pentru a evita destrămarea sau chiar un finisaj de mână în cazul în care este mai ușor. De asemenea, poți utiliza o bandă cu pliere dublă sau bandă specială de finisare a cusăturii pentru a închide marginile brute.

  1. Ține cont de tipul de ață folosit

Tipul de ață pe care îl folosești la cusut este foarte important. Poți folosi ața de bumbac, un fir universal pentru toate scopurile, sau firul de poliester acoperit cu bumbac, care poate fi folosit pentru a coase orice tip de in. 

Cel mai important lucru este să selectezi un fir cu o culoare potrivită cu materialul. Când vine vorba de ace, acele universale vor îndeplini o treabă uimitoare în coaserea inului.

  1. Adaugă căptușeală

Fibrele de in se relaxează de la căldura naturală a corpului, așa că acest lucru ar trebui să fie luat în considerare atunci când faci haine de in. Există mai multe zone ale unui articol de îmbrăcăminte care pot fi extrem de afectate de acest lucru – decolteul și cusăturile umerilor într-un top/rochie/sacou, turul și  genunchii pantalonilor. Pentru a preveni turul și genunchii lăsați, poți adăuga o căptușeală.

Dacă faci haine de in fără căptușeală, poți rezolva unele dintre probleme prin adăugarea unei bande twill sau bandă de susținere la cusăturile umărului și a taliei. 

  1. Reciclează hainele vechi din in

Dacă susții protejarea și sustenabilitatea mediului, e bine să știi că inul fiind un material rezistent și natural te ajută să reduci poluarea. În plus, bucățile de material rămase de la hine mai vechi le poți folosi pentru proiecte de croitorie mai mici, cum ar fi realizarea de placemats sau șervetel țextile de bucătărie, sau poate pernuțe decorative scaune sau săculeți pentru depozitare.

Cu siguranță, după ce vei termina diverse proiecte de croitorie din in și vei începe să porți haine din in, vei vrea să împărtășești bucuria cusutului acestui material simplu și confortabil de cusut. Cu cât mai mulți oameni vor folosi această țesătură ecologică și frumoasă pentru proiectele lor de cusut, cu atât mai bine.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *