Upcycling haine: Cum transformi lucrurile vechi în piese la modă

Upcycling haine: Cum transformi lucrurile vechi în piese la modă

   În fiecare an, zeci de milioane de tone de deșeuri textile sunt produse de industria modei. Una dintre cele mai bune modalități de a rezolva această problemă este transformarea hainelor pe care le avem deja în dulapul nostru. Acest proces care se numește upcycling devine din ce în ce mai popular și poate fi aplicat în mai multe aspecte ale vieții noastre.

În teorie, upcycling înseamnă procesul de a prelua materiale vechi sau aruncate și de a le transforma în ceva nou și mai valoros decât originalul. Când vine vorba de haine, există multe modalități de a le da un aspect nou, de la tăiat și cusut, la pictat sau brodat.

Ce înseamnă upcycling

Deci, upcycling (uneori cunoscut sub numele de reutilizare creativă) înseamnă reutilizarea articolelor vechi, rupte, sparte, în ceva care oferă din nou valoare. În esență, este vorba despre transformarea lucrurilor de aruncat la gunoi în… comori. Așadar, dacă te întrebi de ce este diferit de „reciclare”, scopul upcycling-ului este să iei acel lucru vechi și să îi dai o nouă valoare. 

Indiferent dacă te interesează conceptul de upcycling pentru a face economie sau pentru protejarea mediului, îmbrăcămintea reciclată ține articolele de îmbrăcăminte departe de gropile de gunoi și le oferă o nouă viață și este cu siguranță mai ieftină decât cumpărarea de haine noi. Este nevoie doar de puțină răbdare.

Nu trebuie să fii creativ pentru a recicla. Există foarte multe idei pe internet despre cum poți crea proiecte drăguțe. În contextul îmbrăcămintei, upcycling înseamnă reparații pentru a le face din nou purtabile sau transformarea lor într-o ținută nouă și proaspătă. De exemplu, mai multe bucăți de denim de la blugi vechi pot fi bucăți de material pentru a crea o fustă sau o sacoșă tote.

Principiile reciclării în modă nu sunt noi. Mentalitatea „a face și a repara” există încă de la începutul anilor 1940, când hainele erau raționalizate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Familiile din timpul războiului au trebuit să găsească modalități creative de a-și face hainele să reziste cât mai mult timp posibil.

Acum, ”moda verde” oferă o modalitate de a contracara o societate capitalistă construită pe un consumerism risipitor care poluează mediul înconjurător. Se concentrează pe reparare, mai degrabă decât pe aruncare, pe a deveni creativ în loc să cumpere mereu piese vestimentare noi.

Dar, acesta este doar unul dintre avantajele conceptului de upcycling pentru haine. Lista poate continua cu: stil unic, libertate, creativitate și personalizare.

Care este diferența dintre reciclarea textilelor și reciclarea hainelor vechi?

Atât upcycling-ul, cât și reciclarea, urmăresc reutilizarea acelorași materiale. Cu toate acestea, reciclarea implică descompunerea acelor materiale în starea lor brută înainte de a putea fi reutilizate. De exemplu, pentru a face poliester reciclat, ar trebui să topești materialul plastic înainte de a-l reface într-o nouă fibră.

Upcycling implică îmbunătățirea unui articol în starea sa actuală, oferindu-i o nouă viață. Pur și simplu găsești utilizări noi, creative pentru ceea ce există deja. Este și mai ecologic decât să-l reciclezi, deoarece procesul este mai puțin intens. Materialele reciclate au încă o amprentă de carbon și necesită resurse. În plus, unele materiale (cum ar fi poliesterul) nu pot fi reciclate cu ușurință.

Upcycling pentru haine: 5 sfaturi simple pentru începători în croitorie

1. Începe prin a repara hainele

Dacă ești nou în procesul de upcycling haine, primul pas este să începi cu elementele de bază pentru a-ți dezvolta abilitățile și încrederea. Multe proiecte de upcycling nu necesită tehnici complicate de cusut.

Cu toate acestea, nu trebuie să începi prin a crea articole complet noi. Poți începe cu reparații de bază pentru hainele la care nu vrei să renunți, fie că este vorba de adăugarea unui petic colorat la gaura nefericită din genunchii pantalonilor sau de a înfrumuseța un tricou cu câteva paiete sau mărgele.

2. Începe să modifici hainele prin cusături simple de mână

Când vine vorba de a crea ceva nou dintr-un material frumos, cusutul este o abilitate de bază, dar este nevoie să o stăpânești pentru ca rezultatele să fie cele dorite.

Ca multe alte abilități, cusutul este un proces care necesită timp și multe încercări și erori. Nu există neapărat un nivel la care să ajungi, ci contează cum ies proiectele din mâinile tale și dacă ești mulțumit de rezultat.

Până la urmă, trebuie doar să începi și să înveți treptat. Vei deveni mai bun cu fiecare proiect pentru că vei învăța în mod natural din greșelile tale.

3. Vezi cum sunt construite hainele

Să știi cum se îmbină hainele bine făcute cumpărate din magazin este o modalitate excelentă de a-ți îmbunătăți abilitățile de upcycling haine și de a trece de la reparații simple la realizarea unor articole de îmbrăcăminte noi.

Pentru început, încearcă să desfaci cusăturile unui articol de îmbrăcăminte vechi pentru a vedea cum este construit. De asemenea, încearcă să folosești părți din acesta ca piese pentru un alt model sau să recreezi întregul articol de îmbrăcăminte într-o altă versiune sau în combinații cu alte produse. De exemplu, mânecile de la o bluză pot fi transferate la un top sau recreate sub formă de volane la o rochie.

4. Dă un alt scop hainelor

Continuând ideea de mai sus, gândește-te la hainele vechi sau pe care nu le mai dorești ca la bucăți de țesătură care pot fi modelate în alte forme, ca un puzzle. De exemplu, din denimul pantalonilor poți recrea sacoșe sau pernuțe decorative, hăinuțe pentru animale sau șorțuri de grădinărit.

Privește toate detaliile care alcătuiesc îmbrăcămintea, cum ar fi broderiile, buzunarele, fermoarele, nasturi sau elemente de închidere. Odată ce nu mai vezi îmbrăcămintea veche ca un produs, vei fi mai puțin distras de designul existent și singura limitare este cantitatea de material din fața ta. Așadar, combină și recrează modele cu ajutorul unei mașini de cusutcare să te ajute să obții cusături frumoase și să-ți ușureze munca.

5. Începe cu proiecte ușoare

Există nenumărate modalități de upcycling pentru haine și o navigare pe internet te poate ajuta să vezi o mulțime de posibilități. Încercarea câtorva idei de reciclare a hainelor îți poate oferi ocazia de a experimenta o mulțime de stiluri și de a crea îmbrăcăminte complet unică, așa că distrează-te.

Pentru a reitera sfatul nr. 2, articolele de îmbrăcăminte reciclate nu trebuie să fie perfecte prima dată. A învăța să coși este o călătorie în care înveți continuu și îți dezvolți abilitățile de croitorie.

Așadar, nu există reguli pentru upcycling haine, așa că ai răbdare cu tine și nu renunța. Cu puțină imaginație, orice piesă de îmbrăcăminte poate fi reciclată, dar ține cont că unele modele sunt mult mai ușor de realizat decât altele.

Același lucru este valabil și pentru țesături. Dacă ești începător în croitorie, începe cu țesături ușoare, cum ar fi bumbacul sau vâscoza, mai degrabă decât satinul sau catifeaua, care nu își păstrează forma și sunt mai greu de cusut.

Accesorii de croitorie pentru upcycling haine

Setul potrivit de croit și cusut te va ajuta să parcurgi acest drum lung atunci când creezi îmbrăcăminte reciclată. Nu ai nevoie de cea mai complicată mașină de cusut, dar un model casnic, modern, îți va economisi timp atunci când dai viață creațiilor tale.

De asemenea, ar trebui să ai cel puțin o trusă de cusut de bază, care să conțină: foarfece pentru țesături, ace, ațe colorate, metru de croitorie și un instrument de marcat.

Printre articolele opționale se numără: lipici pentru țesături, o selecție largă de nasturi, plasturi de călcat, fermoare, bandă pentru tiv, vopsea pentru țesături.

Păstrează cât mai multe resturi de țesătură din proiecte de croitorie anterioare, deoarece nu știi niciodată când îți pot fi utile din nou.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *